Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔ. Κιρμικίρογλου: «Η δημόσια διοίκηση μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξωστρεφές Οικοσύστημα...

Δ. Κιρμικίρογλου: «Η δημόσια διοίκηση μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξωστρεφές Οικοσύστημα Καινοτομίας»

Στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκε το πρώτο Εργαστήριο Καινοτομίας του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και το Hackathon for Health and Wellness Crete 2024 που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας, τη Θερμοκοιτίδα/Επιταχυντή Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) και άλλων φορέων υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο του πλάνου προώθησης και διάδοσης της καινοτομίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση. 

   Το υπουργείο Εσωτερικών εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα στη χάραξη της στρατηγικής για την διάδοση των Μαραθωνίων Καινοτομίας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι Μαραθώνιοι Καινοτομίας στοχεύουν στην ενίσχυση των οικοσυστημάτων καινοτομίας μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, με σκοπό την επίλυση προβλημάτων με καινοτόμες εφαρμογές. «Στόχος μας η δημόσια διοίκηση να μετατραπεί σε ένα εξωστρεφές Οικοσύστημα Καινοτομίας, να ενσωματώσει τις ραγδαίες αλλαγές της τεχνητής νοημοσύνης και της νέας ψηφιακής πραγματικότητας, να αποκτήσει καινοτόμα κουλτούρα και να αναδείξει προτάσεις και ιδέες στελεχών του δημοσίου σε πρωτότυπες εφαρμογές προς όφελος του πολίτη», ανέφερε ο κ. Κιρμικίρογλου στο συνέδριο. 

   Στο ανωτέρω πλαίσιο, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την μεταφορά της τεχνογνωσίας και στις υπόλοιπες Περιφέρειες με στόχο να προωθήσει την αλλαγή και την καινοτομία στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε μία άσκηση εφαρμογής από τα «κάτω προς τα πάνω» στο πιο κοντινό επίπεδο άσκησης πολιτικής στον πολίτη. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης επιλέχθηκε ως καλή πρακτική και πρότυπο στην δημιουργία και διεξαγωγή Μαραθωνίων Καινοτομίας (Hackathons) σε πανελλήνιο επίπεδο. Μέσα από το διήμερο Εργαστήριο Καινοτομίας, το οποίο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Καρούζου» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το υπουργείο Εσωτερικών αξιοποίησε την τεχνογνωσία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και της Περιφέρειας Κρήτης στη δημιουργία Μαραθωνίων Καινοτομίας. 

   Το Hackathon for Health and Wellness Crete 2024 ήταν μία πρωτοβουλία στην οποία επιχειρήσεις, start-ups, δημόσιοι υπάλληλοι, ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και της Ευεξίας, τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο Μαραθώνιο Καινοτομίας διαγωνίστηκαν 17 ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, απονεμήθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, έπαινος στην πιο διακεκριμένη 

   Ομάδα Δημοσίων Λειτουργών: Στην Ομάδα για την καινοτομία που σχεδίασαν με τίτλο: Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης αποθεμάτων με RFID, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο». 

   Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Νεκτάριος Ταβερναράκης και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Θεοφάνης Ματσόπουλος. 
 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ