Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΔΕΗ: Άρχισε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ: Άρχισε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ

Τουλάχιστον τρεις επενδυτικοί οίκοι που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ηλεκτρικά δίκτυα σε Ευρώπη και τρίτες χώρες, περιλαμβάνονται στους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα, την Τρίτη το βράδυ δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. 

“Η ΔΕΗ ΑΕ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της, κατά την συνεδρίασή του στις 15.12.2020, αποφάσισε την έγκριση και δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Invitation to submit an Expression of Interest – “EoI”) για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της συμμετοχής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΔΕΗ”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την πρόσκληση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει την τελευταία τριετία να έχουν ισολογισμό τουλάχιστο 750 εκατ. ευρώ ή κεφάλαια 3,75 δισεκ. ευρώ αν πρόκειται για funds. 

Ο διαγωνισμός σύμφωνα με τη δημόσια εταιρία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που είναι η υποβολή εκδήλωση ενδιαφέροντος και με καταληκτική ημερομηνία την 29η Ιανουαρίου του 2021. Αφού αξιολογηθούν οι προϋποθέσεις η ΔEΗ θα προχωρήσει σε short list υποψηφίων προκειμένου να εκκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τις δεσμευτικές προσφορές.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε τη σημασία της ιδιωτικοποίησης ως προς την υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής που είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως ο επενδυτής θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, ενώ τέλος εκτίμησε ότι η διαδικασία της πώλησης του 49% θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ