Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΓιατί οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για βρετανικά ιδιωτικά σχολεία;-Γράφει ο Λ. Τσιριγωτάκης

Γιατί οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για βρετανικά ιδιωτικά σχολεία;-Γράφει ο Λ. Τσιριγωτάκης

Οι Κινέζοι επενδύουν στρατηγικά και μεθοδικά στην Βρετανία και πιο συγκεκριμένα επενδύουν στους βασικούς πυλώνες της αγγλικής οικονομίας, όπως στην ενέργεια, στα ακίνητα, στην τεχνολογία κτλ. Μάλιστα αυτή την στιγμή, οι επενδύσεις τους υπολογίζονται στο ποσό των 150 δισεκατομμυρίων λιρών.

Αξιοσημείωτο είναι αυτό που αποκάλυψε πρόσφατα η “Mail On Sunday”, ότι δηλαδή οι Κινέζοι έχουν θέσει, τη δεδομένη στιγμή, ως στόχο την βρετανική εκπαίδευση και ως εκ τούτου επιχειρούν να αποκτήσουν γνωστά ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αποτελούν το «προσκέφαλο» του αγγλικού… κατεστημένου. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής οι Κινέζοι έχουν αγοράσει 17 ιδιωτικά βρετανικά σχολεία, μεταξύ των οποίων και το σχολείο όπου πέρασε ως μαθήτρια η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Οι κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν τα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας είναι κυρίως εταιρείες, οι οποίες ελέγχονται από πλούσιες οικογένειες της Κίνας και συγκεκριμένα από παράγοντες του καθεστώτος. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Η κινεζική εταιρεία Bright Scholar έχει αγοράσει 10 βρετανικά ιδιωτικά σχολεία και ανήκει στην Γιανγκ Χουιγιάν, την πλουσιότερη γυναικά στην Κίνα, με περιουσία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την εταιρεία ίδρυσε ο πατέρας της, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.

Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία Wanda Group έχει αγοράσει δυο ιδιωτικά σχολεία με πολύ ακριβά δίδακτρα, το Bedstone College στην περιοχή Shropshire και το Ipswich High School. Επιπλέον, η Wanda Group έχει επενδύσει επίσης επί βρετανικού εδάφους, σε ακίνητα, ξενοδοχεία, ενώ επενδύει και στην τεχνολογία. Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Γουάνγκ Γιανλίν, ένας πρώην στρατιώτης του λαϊκού απελευθερωτικού στρατού της Κίνας, με περιουσία σήμερα που ανέρχεται στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σκεπτικό και η στρατηγική των Κινέζων να αγοράζουν γνωστά ιδιωτικά σχολεία στην Βρετανία, αφορά μέρος της πολιτικής του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Μια πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με τον Δρόμο του Μεταξιού, θα ενισχύσει την οικονομία και την πολιτική της χώρας σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως σημειώνει η “Mail On Sunday”, αυξάνονται εντυπωσιακά τα Ινστιτούτα “Κομφούκιου” στα βρετανικά πανεπιστήμια και κολέγια, ενισχύοντας την προώθηση της κινέζικης «σκέψης» μεταξύ των φοιτητών στους χώρους της εκπαίδευσης στην Βρετανία. Φυσικά, η ισχυρή παρουσία των Κινέζων στην βρετανική οικονομία γενικότερα έχει αρχίσει να απασχολεί και να ανησυχεί συνάμα τους Βρετανούς πολιτικούς, οι οποίοι «ανεβάζουν» ψηλά αυτό το θέμα στη δημόσια συζήτηση.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εκπαίδευσης, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογράμμισε πως «η αποστολή των ιδιωτικών σχολείων είναι να προάγουν τις θεμελιώδεις βρετανικές αρχές. Τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να προάγουν μονομερείς πολιτικές ιδέες».

Ως εκ τούτου, υπάρχει πλέον η ανησυχία στην Αγγλία, στον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο κυρίως, ότι οι Κινέζοι επιχειρούν να μετατρέψουν τα ιδιωτικά σχολεία, που αγοράζουν επί βρετανικού εδάφους, σε φορείς κινέζικης προπαγάνδας.

Μια αντίστοιχη προειδοποίηση «έρχεται» και από τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον σημαιοφόρο πολιτικό του Brexit, ο οποίος σε άρθρο του στην “Mail On Sunday” τονίζει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ελπίζει να πετύχει την παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας μέσα από μαζικές διεθνείς επενδύσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ