Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣεπτέμβρης = Δ.Ε.Θ. – Γράφει η Σ. Τσιπτσέ

Σεπτέμβρης = Δ.Ε.Θ. – Γράφει η Σ. Τσιπτσέ

Αναμφισβήτητα ο Σεπτέμβρης έχει συνδυαστεί με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη για μία βδομάδα γίνεται το επίκεντρο του επιχειρηματικού κόσμου, γίνεται η πρωτεύουσα του επιχειρείν.

Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα την 3η Οκτωβρίου 1926. Το 1937 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Πολλές είναι οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα που ακούγονται περί μετακινήσεως των χώρων εγκαταστάσεων εκτός κέντρου. Οι απόψεις περί του θέματος ποικίλες και αποκλίνουσες. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να φανταστούμε ή να αποδεχτούμε την ΔΕΘ διαφορετικά από ότι την έχουμε μάθει, να κάνουμε βόλτα στις εγκαταστάσεις χωρίς να βλέπουμε πχ τον Πύργο του ΟΤΕ. Είναι σήμα κατατεθέν!

Η Έκθεση δεν αποτελεί μονάχα μία γιορτή. Μεταξύ των στόχων της διοργάνωσης είναι η προβολή του ελληνικού επιχειρείν, η στήριξη της οικονομίας θέτοντας ως επίκεντρο την ανάπτυξη, οι διεθνείς σχέσεις και οικονομικοί δεσμοί με άλλες Χώρες και οι εν γένει συνεργασίες. Δίνεται ένα βήμα και μία ευκαιρία στην τοπική επιχειρηματικότητα να βγει προς τα έξω, να διεθνοποιηθεί. Συνάμα αποτελεί ένα διεθνές κάλεσμα, το οποίο συντελεί στο να γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης πόλος έλξης και επίσκεψης πολλών επιχειρηματιών από το εξωτερικό, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον τουρισμό και διαφημίζοντας διεθνώς την πόλη. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως από το 1990 ξεκίνησε ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με πρώτη τιμώμενη χώρα την χρονιά εκείνη την Κίνα. 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει όμως και πολιτικό χαρακτήρα, καθότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Χώρας εγκαινιάζει την έναρξη της λειτουργίας και από το μικρόφωνό της εξαγγέλλει οικονομικά προγράμματα και κυβερνητικές πολιτικές. Το αν οι εξαγγελίες αυτές εφαρμόζονται στην πορεία, είναι ένα άλλο ζήτημα, μίας άλλης θεματικής ενότητας. Η Έκθεση ρίχνει την αυλαία της με την παρουσία του  εκάστοτε Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος από το μικρόφωνο της εξαγγέλλει κριτική στην Κυβέρνηση, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του κόμματός του.

Φέτος η 85η ΔΕΘ είναι σπουδαίας σημασίας. Και είναι σπουδαίας σημασίας καθότι είναι η πρώτη Έκθεση που γίνεται μετά από την «μαύρη περίοδο αδράνειας» που διανύσαμε λόγω  Covid-19. Η 85η ΔΕθ σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή στην περιβόητη και επιζητούμενη κανονικότητα. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΔΕΘ, συμμετείχαν πάνω από 900 εκθέτες, από 15 διαφορετικές χώρες, συμμετοχή των Επιμελητηρίων (Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και ΕΒΕΘ, ΕΕΘ με αυτόνομες συμμετοχές), με πλούσια αφιερώματα, συναυλίες και κεντρικό θεματικό άξονα την Ελλάδα «Παρελθόν – Παρόν – και μέλλον». Το ραντεβού με το τρίπτυχο του χρόνου με επίκεντρο την Ελλάδα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Το σήμα της επανεκκίνησης, του γενικού restart που όλοι χρειαζόμαστε δόθηκε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον, αποτελώντας την πρώτη Covid free έκθεση στην Ευρώπη!

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από τo 1821, η διοργάνωση της ΔΕΘ προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της ένα εκθεσιακό αφιέρωμα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τα 100 πρώτα χρόνια του νεότερου Ελληνισμού. Το αφιέρωμα έχει τον τίτλο «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ… ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ» και παρουσιάζει την Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, οι οποίοι οδήγησαν στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας.

Χωρίς τη γνώση της ιστορίας μας, είναι άγνωστο και το μέλλον μας.

Αξιοσημείωτο είναι το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum που έλαβε χώρα από 13-17/9, με περισσότερους από 110 ομιλητές και 19 θεματικές ενότητες γύρω από κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα αυτής της περιόδου, αλλά και των μελλοντικών εξελίξεων.

Επισκεπτόμενος κανείς την επίσημη σελίδα της ΔΕΘ (Thessalonikifair.gr) έχει ένα link που αναφέρει: «γιατί να την επισκεφτώ». Πατώντας στο σύνδεσμο, υπάρχει η απάντηση «για πολλούς  λόγους»… όπως στεγάζει χιλιάδες Έλληνες και ξένους εκθέτες, οργανώνει εκδηλώσεις με πολλές θεματικές που αγγίζουν την σύγχρονη οικονομία, την τεχνολογία, την εξέλιξη, το περιβάλλον, την ψηφιακή εποχή, τον καλλιτεχνικό κόσμο. Όλοι αυτοί οι λόγοι αν συνοψιστούν γίνονται ο εξής ένας: επισκέπτομαι τη έκθεση γιατί έχει παλμό. Το παλμό του κόπου, του μόχθου, της οράματος, της διαρκούς εξέλιξης, της επιτυχίας.

Σεπτέμβρης = ΔΕΘ, όπου Θ= Θεσσαλονίκη!

Διοργανωτής:

www.helexpo.gr

Σοφία Τσιπτσέ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Διαπιστ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ
(αστική, εμπορική, ηλεκτρονική, τραπεζική Διαμεσολάβηση)
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων / D.P.O. exec

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ