don't even ask

don't even ask

spot_img

Γιατί…πωλούν τράπεζες, ο MSCI Greece Standard, περί…Δελφικών συμμετοχών, ιστορικά υψηλά για Cenergy Holdings, ο ΟΛΠ έχει προοπτικές, ρεπορτάζ για Autohellas και… ωδή στη Δήμητρα

*…Στο στόχαστρο των πωλητών- πανευρωπαϊκά- ο τραπεζικός κλάδος. Κάτι η ανακοίνωση της Credit Suisse για εκροές-ρεκόρ την Δευτέρα, κάτι η δραματική μείωση 52% στα καθαρά κέρδη τριμήνου της UBS, λίγο ο έκτακτος φόρος 224 εκατ. που ανακοίνωσε ότι πλήρωσε η Santader… προς ενίσχυση όσων εύλογα θεωρούν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση είναι ενεργή. Τα επισήμαινε αναλυτικά χθες η DeA, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Εξ’ αρχής δέσμευσή μας πως θα τα λέμε με το όνομα τους. Όσον αφορά στην UBS, σύμφωνα με το CNBC, αυτά τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα που ανακοινώνονται από τότε που ανακοινώθηκε η αναγκαστική εξαγορά/απορρόφηση της Credit Suisse. Διαδικασία που για να ολοκληρωθεί πλήρως μπορεί να πάρει και μία 3ετία. Επίσης, η μετοχή της αμερικανικής First Republic Bank διόρθωνε 18% στην Φρανκφούρτη και 20% στο preopening στην Wall Street. Ο λόγος; η ανακοίνωση για εκροές 100 δισ. το πρώτο 3μηνο. Εν τέλει, ΔΕΝ χρειάζεται να έχει κάποιος “σπουδές ανωτάτου επιπέδου” για να καταλάβει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

*Παρ’ όλα αυτά οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν, κυρίως η Κριστίν Λαγκάρντ. Διαβάζοντας την δήλωση της Ιζαμπέλ Σνάμπελ (μέλος του δ.σ της ΕΚΤ) για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β είναι να διερωτάσαι μέχρι που θα…τεντώσουν το σχοινί.

*Σε αυτά (ενδεικτικά) διεθνώς, στο εσωτερικό και πάλι καλά να λες. Δεν είναι τόσο το συν 2,3% (και βλέπουμε) του πήχη της ανάπτυξης για το 2023, που σημείωνε ο Εμμ. Νότης, ούτε η, σε μεγάλο ποσοστό (70%), κάλυψη εγγυήσεων των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες (συστημικές και μη) ή τα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα από τουρισμό, εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, αύξηση του πρωτογενούς τομέα κ.λ.π, αλλά το ότι ο κόσμος δείχνει να συνειδητοποιεί τι διακυβεύεται στις εκλογές.

*Από την κρατικοποίηση της Εθνικής κ.λ.π που αναφερόταν η Θεοδώρα Τζάκρη μέχρι τα σχέδια για… Δήμητρες του Γιάνη Βαρουφάκη…

*Σε αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο, η αυτοκινητοβιομηχανία ΑΒΒ αναβάθμισε το guidance του έτους, αναφέροντας αύξηση 72% στα καθαρά κέρδη (1,04 δισ.$), ενώ η Daimler Truck ξεπέρασε και αυτή τις εκτιμήσεις για τα κέρδη. Όμως, JPMC και BofA προειδοποιούν πως είναι ώρα για πωλήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Η νομισματική πολιτική “έσφιξε” με τον πιο απότομο ρυθμό της 40ετίας, γεγονός που ως συνέπεια έχει την ραγδαία επιδείνωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών.

*Φυσιολογικό συνεπώς το 2ήμερο “άδειασμα” στο ΧΑ, με τα τραπεζικά χαρτιά στο στόχαστρο των πωλητών. Άλλωστε και μετά την χθεσινή νέα “βουτιά” με 3,13% του Τραπεζικού Δείκτη στις 799,06 μονάδες το πρόσημο είναι θετικό (8,54%) σε διάστημα ενός μήνα και 24,74% για το 2023. Πρακτικά, γιατί να μην κλειδώσει σημαντικά κέρδη ένας διαχειριστής, καθώς μεθαύριο, Παρασκευή, θα κάνει “ταμείο” για τον Απρίλιο. Και από Τρίτη μέχρι Πέμπτη είναι οι συνεδριάσεις Fed, ECB e.t.c.

*Την Δευτέρα ήταν η Morgan Stanley που βρήκε να πει ότι η Πειραιώς παρότι πληροί τις προϋποθέσεις για να αναβαθμιστεί στον MSCI Greece Standard από τον MSCI Greece Small Cap για λόγους προτεραιότητας, οι πιθανότητες είναι λιγότερες από 50%, για να έρθει χθες Τρίτη η Societe Generale για να καταλάβουμε τι εστί προτεραιότητα. Το ενδεχόμενο η ελληνική συμμετοχή στον MSCI Greece Standard αντί από 10 εταιρείες να αυξηθεί στις 11, να μειωθεί στις 9, πως; με έξοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Το πιθανότερο οι Γάλλοι να γνωρίζουν πως το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- First Sentier για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι πολύ κοντά στην οριστική διευθέτηση και των τελευταίων (χρηματοδοτικών) λεπτομερειών. Αυτό όντως, είναι μία εξήγηση. Αλλά όντως, γιατί όχι η Πειραιώς δεν μου προκύπτει. Στην τελική ποια είναι η DeA που θα γνωρίζει καλύτερα από κοτζάμ Morgan Stanley. Σωστά όμως, ήταν η κοτζάμ Morgan Stanley που είχε διαψευσθεί πανηγυρικά όταν ρητά δεν “έβλεπε” είσοδο της Mytilineos στον MSCI Greece Standard. Μόλις μία εβδομάδα μετά η Mytilineos έκανε party εισόδου στον δείκτη. Τόσο εύστοχη λοιπόν η Morgan Stanley.

*Άνοιξε η αυλαία του Delphi Economic Forum, θα επαναλάβω ότι και πέρυσι λιγοστές οι άξιες αναφοράς συμμετοχές, με ουσιαστικό ενδιαφέρον και αποτέλεσμα…, θα έλεγα η εξαίρεση στον κανόνα. Μου το επανέλαβαν 4-5 επιχειρηματίες τους οποίους ακούω, όπως και πέρυσι. Τέλος πάντων, μη μας πουν και μεμψίμοιρους.

*Τηλεφώνησα χθες στον χρηματιστή μου και του είπα να μου αγοράσει την τάδε μετοχή και θα τον πληρώσω με…Δήμητρες. Κάτι σε…γαλλικά μου απάντησε και μου τόκλεισε κατάμουτρα. Δεν βλέπει μπροστά ο broker μου.

*Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε (και) το χθεσινό party στον όμιλο Viohalco. Νέα ιστορικά υψηλά για την Cenergy Holdings- έως τα 4,575 ευρώ- με αποτίμηση 853,8 εκατ., με 2,12% στα 4,575 (σύμπτωση; ) η Viohalco και με 3,66% στα 1,698 η ElvalHalcor. Το τι σενάρια (από λογικά μέχρι…δράκους των αδελφών Γκριμ) κυκλοφορούσαν στα χρηματιστηριακά γραφεία…δεν μπαίνω καν στον πειρασμό. Απλά, έχω εμπιστοσύνη πως η JPMC- όπως εδώ και καιρό έχει αποκαλύψει η DeA- γνωρίζει πολύ καλά πως ενεργεί.

*Γράφαμε χθες για το πόσο υποτιμημένος είναι ο ΟΛΠ- βάσει του τιμήματος που έδωσε ο Εμανουέλε Γκριμάλντι για το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και τις δύο προσφορές (Grimaldi Group vs ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aviareps) για το λιμάνι του Ηρακλείου- και κάτι “τσίμπησε” η μετοχή. Με 1,04% στα 19,50 ευρώ αλλά με αποτίμηση στα 487,5 εκατ. ούτε τα docks που “δένουν” για ΑργοΣαρωνικό. 

*Ούτε χθες, παρά το μείον 1,35% του Γενικού Δείκτη. Ο λόγος για την Autohellas- κουραστική γίνεται η στήλη, αλλά…- νέα άνοδος για την μετοχή, στα 13,02 ευρώ. Ποια αποκοπή μερίσματος (0,65/μτχ) την Δευτέρα. Και πως να μην… όταν: με την Samelet βάζουν 56 εκατ. για την εξαγορά της FCA Hellas, δηλαδή της εισαγωγής και διανομής 5 μαρκών της Stellantis στην Ελλάδα (Alfa Romeo, Fiat, Fiat Com., Jeep, Abarth). Μέσω της νεοσυσταθείσας ΟΡΝΟΣ ΑΕ (με 51% η Autohellas) με την έκδοση ομολογιακού. Λεπτομέρεια με σημασία (και ουσία): ομολογιακό 56 εκατ. με επιτόκιο euribor 3μηνου ή 6μηνου συν περιθώριο 2,5%. Επιπλέον λεπτομέρεια: η Samalet ισραηλίτικη εταιρεία εκτός των ανωτέρω σημάτων αντιπροσωπεύει και Subaru, Maserati, Ferrari αλλά και RAM, Iveco, WEY e.t.c. Στο μυαλό του Βασιλάκη δεν είμαι, αλλά όπως τον βλέπω, πηγαίνει με overdrive για διεύρυνση του τομέα εμπορίας και ενίσχυση θέσης στην αγορά του Ισραήλ.

*Την Παρασκευή προχώρησε στην “μισή αναβάθμιση” (του outlook σε θετικό από ουδέτερο), χθες βγήκε long και buy στις συστημικές τράπεζες. Ο λόγος για την Standard & Poor’s. Όταν JPMC και BofA σου λένε sell ευρωπαϊκές μετοχές και η Standard & Poor’s σου προτείνει buy greek banks, προφανώς και κάτι σημαίνει…

*Στα 67,1 εκατ. η αξία συναλλαγών, σε μόλις 3 χαρτιά Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς τα περίπου 28 εκατ. Για τέτοια συγκέντρωση σε “ρηχή” αγορά μιλάμε.

*Υπομονή 16+ η σημερινή συνεδρίαση μένουν μέχρι την “πρώτη κάλπη” της 21ης Μαΐου.   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask