Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑρ. Πίττας: Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς

Αρ. Πίττας: Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς

Καθαρά έσοδα 15,8 εκατ. δολάρια για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και 55,1 εκατ. δολάρια για το εννεάμηνο ανακοίνωσε η EuroDry, συμφερόντων Αριστείδη Πίττα.

Παράλληλα για το γ΄ τρίμηνο η ναυτιλιακή γνωστοποίησε καθαρά κέρδη που αναλογούν στους κοινούς μετόχους ύψους 6,2 εκατ. δολαρίων ή 2,11 δολαρίων και 2,10 δολαρίων κέρδη ανά μετοχή βασικά και απομειωμένα, αντίστοιχα.

Ακόμα, η εταιρεία γνωστοποίησε την πώληση του πλοίου ξηρού φορτίου “M/V Pantelis”, χωρητικότητας 74.020 dwt, που ναυπηγήθηκε το 2000, για περίπου 9,7 εκατ. δολάρια. Το πλοίο παραδόθηκε στους νέους πλοιοκτήτες του στις 17 Οκτωβρίου 2022.

Ο Αριστείδης Πίττας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EuroDry σχολίασε:

«Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι μέσες τιμές χρονοναύλωσης για τα μεγέθη των πλοίων που διαθέτουμε μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 35-50% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με τα κέρδη στα Supramax και Ultramax spot να μειώνονται λιγότερο. Από το τέλος του τρίτου τριμήνου, οι ναύλοι μειώθηκαν άλλο 5% και 12%, ενώ τα κέρδη spot βελτιώθηκαν.

Πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα, πρώτον, της χαμηλότερης ναυτιλιακής ζήτησης λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της αβεβαιότητας του ενεργειακού εφοδιασμού από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και των αυξανόμενων επιτοκίων για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού και, δεύτερον στις σχετικές καθυστερήσεις που αύξησαν τη διαθεσιμότητα των πλοίων και άσκησαν πτωτική πίεση στους ναύλους.

Παρά την πτώση των ναύλων, οι ναύλοι παραμένουν σε κερδοφόρα επίπεδα και, σίγουρα, πάνω από το μέσο επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID. Ενώ η οικονομική αβεβαιότητα μπορεί να συνεχιστεί τους επόμενους έξι μήνες περίπου, τα βασικά μεγέθη της αγοράς θα κυριαρχήσουν από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του βιβλίου παραγγελιών ξηρού χύδην που θα οδηγήσει σε αυστηρές συνθήκες παραγγελίας πλοίων τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, παρέχοντας υποστήριξη στις τιμές ναύλωσης.

Επιπλέον, η εφαρμογή των κανονισμών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το 2023 αναμένεται να μειώσει περαιτέρω την αποτελεσματική προσφορά πλοίων. Έτσι, παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλή θέση για να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες για επέκταση και ανανέωση του στόλου μας, αξιοποιώντας τη ρευστότητα που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από επιλεγμένες πωλήσεις πλοίων, όπως η πώληση του 22χρονου σκάφους μας M/V Pantelis».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ