Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΑρτέμης Μάτσας: Τον φώναζαν «ρουφιάνο» και τον έδερναν στον δρόμο

Αρτέμης Μάτσας: Τον φώναζαν «ρουφιάνο» και τον έδερναν στον δρόμο

Ο Αρτέμης Μάτσας ήταν ο πιο διάσημος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, αφού ενσάρκωσε τον δοσίλογο που πρόδιδε τους δικούς του στον βωμό του χρήματος. Μάλιστα ήταν τόσο καλός ηθοποιός, που το κοινό τον μισούσε και τον φώναζε “προδότη” και “ρουφιάνο” όταν κυκλοφορούσε στον δρόμο. Μάλιστα, θεατές τον είχαν ξυλοκοπήσει τουλάχιστον δύο φορές.

Ποιος ήταν ο Αρτέμης Μάτσας

Ο Αρτέμης Μάτσας (1930-7 Σεπτεμβρίου 2003) ήταν γνωστός Έλληνας ηθοποιός, κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης. Έπαιξε στο θέατρο και σε σημαντικό αριθμό κινηματογραφικών ταινιών και στην τηλεόραση από το 1949 μέχρι και το 1988.

Ο πατέρας του πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εβραϊκής του καταγωγής. Ο Αρτέμης Μάτσας είχε σπουδάσει στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και εργάστηκε με την ιδιότητα του κινηματογραφικού και καλλιτεχνικού συντάκτη σε εφημερίδες και περιοδικά. Οι πρώτες ταινίες στις οποίες έπαιξε στον κινηματογράφο ήταν το Ερωτικό ταξίδι (1949) και τα Αρραβωνιάσματα (1950). Ως σκηνοθέτης είχε το θίασο «Στούντιο Ονείρων»

Έφαγε τουλάχιστον δύο φορές ξύλο στο δρόμο από θεατές της ταινίας, που δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τον ηθοποιό από το ρόλο. Έγραψε, μάλιστα, τότε η «Καθημερινή»: «Ανηλεές κυνηγητό περίμενε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τον κακό του κινηματογράφου Αρτέμη Μάτσα». Η ρετσινιά του «κακού» έμεινε ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ