Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑνεβάζει ταχύτητα η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Mε θετικό πρόσημο έτρεξε το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι πωλήσεις της οποίας στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA), αυξήθηκαν κατά 16,6%. Μάλιστα η διψήφια αυτή αύξηση καταγράφηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IDC.

Η διαδικτυακή πραγματικότητα που εγκατέστησε στην καθημερινότητα όλου του κόσμου η πανδημία του κορονοϊού, είχε ως αποτέλεσμα να πουληθούν στην προαναφερθείσα περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και την χώρα μας, 24,1 εκατ. μονάδες υπολογιστών κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Μάλιστα η αύξηση σημειώθηκε τόσο στην κατηγορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών που απευθύνονται σε καταναλωτές, όσο και σε αυτή των υπολογιστών προς επιχειρήσεις, με το ποσοστό να επιμερίζεται σε 21,3% και 13,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο δεν αναπτύχθηκαν όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνει η κατηγορία με την ίδια ταχύτητα. Για την ακρίβεια, οι φορητοί υπολογιστές αυξήθηκαν κατά 39,4%, φτάνοντας τα 12,9 εκατ. μονάδες με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε αυτούς που προορίζονται για οικιακή χρήση.

Ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών προς καταναλωτές σημείωσαν αύξηση 32,1% το 4ο τρίμηνο του 2020, φθάνοντας τα 6,9 εκατ. μονάδες ενώ αυτοί για επαγγελματική χρήση 12,2%. 

Στον αντίποδα οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι οποίοι κινήθηκαν πτωτικά στο σύνολο της περιοχής, στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης έκαναν την έκπληξη παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο. Για την ακρίβεια οι πωλήσεις των σταθερών αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του έτους κατά 12,4%.

Οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές

Αξιοσημείωτο είναι πως από τις συνολικές πωλήσεις του κλάδου το 81,1% κερδίζουν πέντε μόνο κατασκευαστές.

Συγκεκριμένα η Lenovo (συμπεριλαμβανομένης της Fujitsu) ηγείται της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών στην EMEA το 4ο τρίμηνο του 2020, με το μερίδιο αγοράς της να φτάνει στο 25,7% (αύξηση 0,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα) πουλώντας 6,189 εκατ. συσκευές.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η HP Inc. με μερίδιο αγοράς 23,2% (-5,1% σε ετήσια βάση) και πωλήσεις 5,593 εκατ. μονάδες.

Την τρίτη θέση διατήρησε η Dell Inc με μερίδιο αγοράς της στην περιοχή ΕΜΕΑ να φτάνει το 14,7% (αύξηση 0,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα) και τις πωλήσεις της να ανέρχονται σε 3,545 εκατ. συσκευές.

Καλύτερα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκε η Acer το μερίδιο της οποίας διαμορφώθηκε σε 9,4% (αυξημένο κατά 1,8% έναντι του 4ου τριμήνου του 2019) και οι πωλήσεις της έφτασαν τα 2,275 εκατ. μονάδες, οδηγώντας την στην 4η θέση.

Την χρυσή πεντάδα συμπλήρωσε η ASUS το μερίδιο της οποίας διαμορφώθηκε στο 8,1% (αύξηση 1% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα) και οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 1,956 εκατ. συσκευές.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ