Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλλαγή… σελίδας για τα μέτρα στήριξης- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Αλλαγή… σελίδας για τα μέτρα στήριξης- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Εστιατόρια και ταβέρνες που λειτουργούσαν το 2019 χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις δεν θα λάβουν παρά ελάχιστα χρήματα από το καινούργιο μέτρο στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Διότι, το ποσό της επιδότησης που θα τους δοθεί για να αγοράσουν προμήθειες, θα εξαρτάται από τον τζίρο που εμφάνισαν και όχι από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους.

Επαγγελματίες που δεν έχουν δημιουργήσει ούτε μια θέση εργασίας πριν ξεσπάσει η πανδημία, δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς το τελευταίο είναι φτιαγμένο μόνο για τις εταιρείες που έχουν συμβάλλει έστω και με ένα άτομο στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα φανεί ότι βασική προϋπόθεση ένταξης (πέραν της μείωσης των εσόδων κατά 30% αλλά και της εμφάνισης ζημιών στην χρήση του 2020) θα είναι και να υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος.

Όσο για το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων, θα αφορά κυρίως στους πράσινους δανειολήπτες, οι οποίοι και θα απολαμβάνουν ενίσχυση που θα φτάνει ακόμη και στο 90% της δόσης.

Όσοι πάλι έχουν κόκκινο δάνειο, θα τα βρουν πολύ δύσκολα, καθώς όχι μόνο τα ποσοστά επιδότησης θα είναι πολύ μικρότερα, όχι μόνο θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τράπεζα για να τακτοποιήσουν το δάνειό τους αλλά θα πρέπει να αναλάβουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα: για τουλάχιστον 18 μήνες θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τη δόση τους και μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να δώσουν όλα τα χρήματα της οικονομικής ενίσχυσης πίσω.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο μεγάλη «στροφή» σε μέτρα στήριξης. Μέχρι τώρα, επιδοτούνταν -στο όνομα του χαμηλού εισοδήματος- οι φτωχότεροι αλλά μαζί με αυτούς ευεργετούνταν και οι φοροφυγάδες. Μέχρι τώρα ενισχύονταν οι έχοντες τα κόκκινα δάνεια για να μην κινδυνέψουν από πλειστηριασμό. Και επίσης, δεν υπήρχε κανένα ουσιαστικό όφελος για όσους προσέφεραν θέσεις εργασίας.

Με αφορμή τα μέτρα στήριξης, δημιουργείται νέα σελίδα στην φιλοσοφία των προγραμμάτων στήριξης. Φιλοσοφία, η οποία ήρθε για να μείνει κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχες πολιτικές θα δούμε να εφαρμόζονται στο μέλλον.

Στήριξη, σε αυτούς που φτιάχνουν δουλειές, στήριξη στους συνεπείς δανειολήπτες και στήριξη στη «λευκή» αντί για τη «μαύρη» οικονομία. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ