Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈμμεση εισαγωγή δύο νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο

Έμμεση εισαγωγή δύο νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε η αγορά χθες το deal μεταξύ της εισηγμένης IDEAL και του επενδυτικού fund Virtus International Partners, καθώς η μετοχή της πρώτης κινήθηκε έντονα ανοδικά όλη την ημέρα, κλείνοντας μάλιστα σε νέα υψηλά 19 ετών!

Πιο αναλυτικά, ο τίτλος της IDEAL έφτασε να κερδίζει έως 24,25%, ενώ τελικά έκλεισε στα 3,31 ευρώ με άνοδο 19,78%, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 26,6 εκατ. ευρώ. Η μετοχή είχε να δει το 3 μπροστά από τις 6 Σεπτεμβρίου του μακρινού 2002!

Η αγορά επικρότησε λοιπόν τη συμφωνία, που αλλάζει εκ βάθρων τις προοπτικές τόσο της IDEAL, καθώς δημιουργείται μια εταιρεία Συμμετοχών με παρουσία σε πολλούς κλάδους. Παράλληλα, εμμέσως εισάγονται στο ελληνικό χρηματιστήριο οι εταιρείες Αφοί Βυτόγιαννη και Three Cents που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του fund Virtus International Partners που μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα αποκτήσει το 47,8% της εισηγμένης.

Η νέα εταιρεία Συμμετοχών θα έχει δραστηριότητα σε κλάδους όπως πληροφορική, ανάπτυξη λογισμικού, λευκές συσκευές, προϊόντα τεχνολογίας, κυβερνοασφάλεια, καπάκια και πώματα φιαλών και ανθρακούχα αναψυκτικά νέας γενιάς. Παράλληλα, στόχος είναι κάτω από αυτή την «ομπρέλα» σταδιακά να μπουν και άλλες εταιρείες.

Πρόκειται για ένα deal που δεν έχει γίνει αντίστοιχο στην ελληνική αγορά και δείχνει ότι κάτι αλλάζει ως προς την ελκυστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια βλέπει εταιρείες μόνο να αποχωρούν από την αγορά, ενώ οι νέες εισαγωγές είναι απειροελάχιστες την τελευταία δεκαετία.

Η IDEAL είναι εισηγμένη από τις 9 Αυγούστου 1990 στο Χ.Α., έχει θυγατρικές που ειδικεύονται στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής, ψηφιακής ασφάλειας, παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνασφάλειας. Το 2020 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 21 εκατ. ευρώ έναντι 18,4 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 893 χιλ. ευρώ από ζημία 1,7 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 816 χιλ. ευρώ από ζημία 2,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εταιρεία Συμμετοχών που θα δημιουργηθεί, όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο της συμφωνίας, με βάση τα στοιχεία του 2020, ο κύκλος εργασιών από τα 21 εκατ. εκτινάσσεται στα 47,2 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη από τα 378 χιλ. στα 4,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 817 χιλ. στα 3,859 εκατ. ευρώ. Με βάση τα pro forma αποτελέσματα, το ενοποιημένο σχήμα θα έκλεινε το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο.

Θα υπάρξει ριζική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, καθώς θα εκδοθούν 23.196.792 νέες μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις υπάρχουσες 8.298.467. Το ποσοστό του ομίλου Δαυίδ από πλειοψηφικό θα περιοριστεί στο 16,94%. Ο μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι αρχικά το fund Virtus South European Fund με 47,78%, πλην όμως σε δεύτερη φάση το ποσοστό αυτό θα επιμεριστεί στους μετόχους του fund.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ