*Επιφυλακτικότητα στην Wall Street, μετά το μίνι ράλι που οδήγησε τον S&P500 σε “τοπικά υψηλά” 9 μηνών. Εύλογη διόρθωση για την μετοχή της Apple, μετά την τελευταία καταγραφή νέου ιστορικά υψηλού. Η παρουσίαση της νέας συσκευής Vision Pro (μικτής πραγματικότητας-εικονική με επαυξημένη πραγματικότητα) την Δευτέρα έφερε το νέο all time high. “Βουτιά” έως και 22% για τη μετοχή του Coinbase μετά τη μήνυση της SEC κατά του ανταλλακτηρίου crypto currencies.
*Θετική διαφοροποίηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι των ευρωπαϊκών. Σε νέο υψηλό 9ετίας για τον Γενικό Δείκτη, στις 1.244,75 μονάδες. Με συναλλαγές 143,3 εκατ.- στα 16,3 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών- και 71,8 εκατ. σε “καρέ” μετοχών: ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ.
*ΟΠΑΠ: “Έβγαζε μάτια” (με το συμπάθιο), καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου η αποκοπή μερίσματος (0,70/μτχ) με αγοραστές από το χαμηλό ημέρας των 15,42 έως τα 16 ευρώ-υψηλό ημέρας-. Στις 10.58′ πέρασε ένα πακέτο για 144.000 τμχ στα 15,43 ευρώ (αγοραστής φέρεται να ήταν η Morgan Stanley για τελικό πελάτη της) και στις 17.00′ για 77.710 τμχ στα 15,88 ευρώ. Συνολικά 3,6 εκατ. με 2 πακέτα.
*Στο 1.000άρικο ο Δείκτης Τραπεζών, με την υπέρβαση των 980 μονάδων να ενεργοποιεί μηχανισμό προς “νέα υψηλά”, πάνω από τις 1.025-1.030 μονάδες.
*Θετική και η Goldman Sachs για τις 4 συστημικές, αλλά την διαφορά την κάνει το επιτοκιακό περιθώριο που διευρύνθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο. Κατά 10 μ.β σε σχέση με το Μάρτιο και σωρευτικά 200 μ.β συγκριτικά με τον Ιούλιο 2022. Από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στην Ευρώπη- αλήθεια οι πιέσεις και τα…γαλλικά του Χρήστου Σταϊκούρα δεν φαίνεται να απέδωσαν- και είναι αυτό που-όπως πολύ σωστά- σημειώνει ο Νίκος Ελευθερόγλου ότι θα πρέπει να προσέξουν στη ΝΔ. “Το πρόβλημα της ακρίβειας, όπως και των πλειστηριασμών είναι μεγάλο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και σεμνότητα…”, προειδοποιούσε ο Νίκος (κάτι παραπάνω γνωρίζει από τα ενδότερα της Πειραιώς). Για αυτό χαμηλά η μπαλίτσα, ας τόχει στα υπόψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα πρέπει να βάλουν και λίγο φρένο οι τραπεζίτες, να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει από την 26η Ιουνίου κιόλας. Με δυσθεώρητες αποκλίσεις στα επιτόκια καταθέσεων- δανεισμού/χορηγήσεων δεν προχωρά η επιχειρηματικότητα. Και ας λέει τις… παρόλες του περί non bankable επιχειρήσεων ο Βασίλης Ράπανος. Είπαμε, με μέτρο…
*Σήμερα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ 3μηνου, στην αγορά κρατικών ομολόγων προεξοφλούν από την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή πως θα είναι πολλαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης: το GR10Y διαμορφωνόταν στο 3,691% έναντι 4,152% του αντίστοιχου ιταλικού και 3,378% του ισπανικού. Είπαμε, αρχές Δεκεμβρίου στόχος είναι η σύγκλιση με το πορτογαλικό, στο 3,058% χθες.
*Μου κάνει εντύπωση η πλειοδοσία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσον αφορά στην φορολόγηση της “μεγάλης επιχειρηματικότητας”. Θεμιτό το να επιχειρούν να “ψαρέψουν” στα λαϊκά στρώματα, να κατακεραυνώνουν το “ληστρικό μεγάλο κεφάλαιο” κ.λ.π αλλά basta: και περιορίζομαι στην φορολόγηση των μερισμάτων (εννοείται των εισηγμένων) όπου με τη μείωση του συντελεστή (στο 5%) από τον “κεφαλαιοκράτη” Μητσοτάκη επιτεύχθηκαν α) αύξηση εσόδων για τα δημόσια ταμεία λόγω ευρύτερης φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, β) περισσότερα κέρδη το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επανεπενδύθηκε δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα θίγονταν κυρίως οι ελληνικές επιχειρήσεις και ελάχιστα οι ξένες που στην πλειονότητά τους φορολογούνται με 5% (λόγω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης). Για αυτό θα τους συμβούλευα να κάνουν 1-2 ταχύρρυθμα στα στελέχη τους, και μετά…
*Άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5% για φέτος και 2,2% για του χρόνου “βλέπει” η Morgan Stanley. Όπως και απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κατά το πρώτο 6μηνο του 2024. Μόνο με “τρίτη κάλπη” τον Σεπτέμβριο θα έδινα τύχη στο τελευταίο σενάριο. Όσο για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, για το 2023, προς το 3άρι θα το έβλεπα, αλλά…Morgan Stanley είναι αυτή.
*Τρένο η Cenergy Holdings, “τρέχει” με 30% σε διάστημα μηνός, πως να μην προσπεράσει την Lamda Development (με 11,82% στο ίδιο διάστημα). Στα 1,129 δισ. η αποτίμηση της Cenergy Holdings έναντι 1,111 δισ. της Lamda Development. Με 3 πλέον συμμετοχές ο όμιλος Viohalco στον FTSELarge Cap, όπως σημείωνε ο Απόστολος Σκουμπούρης. Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy Holdings, αποτιμώνται συνολικά 3,3 δισ. ( ! ). Κάτι δεν “τιμολογεί” η αγορά, 3,3 δισ. και οι 3; αν είναι δυνατόν.
*Μου έλεγε φίλος- με αφορμή το νέο ιστορικό υψηλό της Mytilineos στα 29,80 ευρώ- πως, “…όταν ο ίδιος ο πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι δέχεται πιέσεις από σοβαρούς μετόχους, να μεταφέρει την έδρα εκτός Ελλάδος για να μην παραμένει η εισηγμένη με κεφαλαιοποίηση Χ4 φορές τα ebitda, όταν στο εξωτερικό αντίστοιχες εταιρείες είναι σε διαπραγμάτευση Χ8 φορές, τότε που θα πρέπει να φτάσει η τιμή…”. Μέταλλο της “πράσινης μετάβασης” το αλουμίνιο και η Mytilineos είναι master.
*Αλουμίνιο δουλεύει και η Alumil, θα έρθει η σειρά της.
*FSRU Αλεξανδρούπολης, on truck οι εργασίες κατασκευής, στο λιμάνι και τα εργοτάξια τα 28 χλμ σωλήνων του αγωγού. Της γνωστής εισηγμένης, βεβαίως.
*Για τους κατόχους mezzanines: για το ΦΒΜΕΖΖ αν μείνουμε στη διανομή μίνιμουμ 80% του ταμείου από τόκους, τότε μας αντιστοιχεί τιμή στα 0,0153/μτχ και οτιδήποτε επιπλέον καλοδεχούμενο. Για το ΣΑΝΜΕΖΖ πιθανολογώ επιστροφή 0,066-0,069/μτχ, τα κουμάντα σας. Η πιθανότητα μεγαλύτερης επιστροφής από τα κουπόνια εδράζεται στις εισπράξεις από διακανονισμούς πωλήσεις κλπ, που καθώς φαίνεται δεν πάνε και άσχημα με αποτέλεσμα το ταμείο να μεγαλώνει πέραν του “εγγυημένου” από τα κουπόνια.
*…και κάτι τελευταίο από τον φίλο μας στο… Αμέρικα: Η προσωρινή διόρθωση στα crypto που προκάλεσε η μήνυση της SEC στην Binance, απορροφήθηκε άμεσα από τις “φάλαινες” του XRP και διαπραγματεύεται σταθερά άνω των 0,50$. Το αγοραστικό σήμα παραμένει ισχυρό. Στην ΝΑΤ είμαστε σε αναμονή στα 3,5-3,6$ και δεν έχει αλλάξει κάτι από την βραχυπρόθεσμη θέση μας, αφού τα κέρδη από τα ναύλα συνεχίζουν την ανηφόρα και το Q2 αναμένεται ακόμα πιο ισχυρό. Μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες αγορές από το μέλος του ΔΣ και υιού του CEO και ιδρυτή της ΝΑΤ στα 4,04$. Στα highlights ξανά η TSLA στα 220$ βάζει μπρος ξανά για τα 300$ αφού το βαρίδι του Twitter έφυγε από την πλάτη του Elon σαν CEO. H θέση προ των 2 r/s ακλόνητη. Είμαστε σε κομβικό σημείο για τον SP500, αφού ο αν δείκτης διασπάσει και κρατήσει τις 4.292,44+ μονάδες, αυτό θα σηματοδοτεί άνοδο άνω του 20% από το χαμηλό του Οκτωβρίου και έξοδο από την bear market. Το τελευταίο κρατήστε το,…4.292,44 plus !!!.