Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε τρεις μετοχές στον Large Cap πλέον ο όμιλος Viohalco

Με τρεις μετοχές στον Large Cap πλέον ο όμιλος Viohalco

Στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, με τη μετοχή σε ιστορικά υψηλά, το ανεκτέλεστο σε ρεκόρ όλων των εποχών και τα μεγέθη, τζίρου και κερδών υψηλότερα από κάθε άλλη περίοδο λειτουργίας της επιχείρησης, η Cenergy Holdings επανέρχεται με… ορμή και ισχυρό momentum στη μεγάλη κατηγορία του Χ.Α. και στο δείκτη FTSE 25.

Έτσι, ο όμιλος Viohalco, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας με ιστορία κοντά στα 100 χρόνια και δεκάδες θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα έχει τρεις εισηγμένες μετοχές στον FTSE 25, κάτι που κανένας άλλος όμιλος δεν έχει. Πιο αναλυτικά, θα έχει τη μητρική Viohalco, την ElvalHalcor που είναι ο βραχίονας του ομίλου στα μέταλλα (χαλκός και αλουμίνιο) και τη Cenergy Holdings που είναι ο ενεργειακός βραχίοντας με κολοσσιαία και απαιτητικά έργα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Επιβεβαιώνοντας τα γραφόμενα του Finupnews.gr όλους τους τελευταίους μήνες, το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών, ανακοίνωσαν ότι η Cenergy Holdings προβιβάζεται στο δείκτη Large Cap, λαμβάνοντας τη θέση του ΟΛΠ, με την αλλαγή να τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Το timing της αναβάθμισης της Cenergy Holdings είναι λίαν ευνοϊκό, καθώς ο όμιλος βρίσκεται στην πιο γόνιμη περίοδο της ιστορίας του, έχοντας ανεκτέλεστο έργων 2,27 δισ. ευρώ, η μετοχή βρίσκεται σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται πλέον στα 1,08 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως η Cenergy Holdings είναι ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στα ενεργειακά έργα μεγάλων απαιτήσεων και δημιουργήθηκε ύστερα από τη συγχώνευση των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργία Κορίνθου, ενώ ως ενιαία μετοχή εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

To 2022 η Cenergy Holdings ανακοίνωσε τα καλύτερα μεγέθη της ιστορίας της, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ξεκίνημα της τρέχουσας χρήσης, όπου στο πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 381 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, ο οποίος εκτελεί έργα από παραγγελίες που εξασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα παρέμεινε ισχυρή με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, ενώ η δραστηριότητα των καλωδιακών έργων συνέχισε να στηρίζει την κερδοφορία ολόκληρου του τομέα.

Η λειτουργική κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν η υψηλότερη ιστορικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, 95% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων και στους δύο κλάδους. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στην τελευταία συνεδρίαση η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1,25% στα 5,68 ευρώ μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά της, έχοντας καταγράψει ράλι 21,20% το μήνα Μάιο, ενώ σε επίπεδο πενταμήνου 2023, ενισχύθηκε σε ποσοστό 88,40%, αποτελώντας μια από τις δύο – τρεις πιο κερδοφόρες μετοχές του Χ.Α. για φέτος, από τη μεσαία και μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ