Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Τα υψηλά 8μήνου των τραπεζών, η Fitch και το January Effect

Χρηματιστήριο: Τα υψηλά 8μήνου των τραπεζών, η Fitch και το January Effect

Σε νέα υψηλά οκτώ μηνών έκλεισε χθες ο τραπεζικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας τον κύριο καταλύτη της αυτονόμησης του Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες συγκριτικά με τις ξένες αγορές.

Η διάθεση αυτονόμησης από το κλίμα των διεθνών αγορών είχε διαφανεί από την προηγούμενη – πρώτη εβδομάδα του χρόνου, όπου ενώ οι διεθνείς δείκτες διόρθωσαν, το Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά κατά 1,47%, με τις τράπεζες να κερδίζουν +3,68%. Παράλληλα, ενώ το Χ.Α. έχασε τη συνεδρίαση της Πέμπτης (Θεοφάνια) όπου σύσσωμοι οι διεθνείς δείκτες καταποντίστηκαν, την Παρασκευή όχι μόνο έδειξε ανθεκτικότητα, αλλά ανέβασε και τζίρο, ενώ θεαματική ήταν η αυτονόμηση και χθες, σε μια ημέρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 απώλεσε το 1,48% της αξίας του.

Εύλογα λοιπόν γίνεται σαφές ότι αυτή η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς οφείλεται σε – εκτός προγράμματος – εξέλιξη, με κάποιες χρηματιστηριακές φήμες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν να θέλουν την προσεχή Παρασκευή τον οίκο Fitch να κάνει την έκπληξη, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της χώρας μας.

Κάποιοι σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ο οίκος να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ενίσχυση των πιθανοτήτων περαιτέρω αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας εντός του επόμενου ενάμιση έτους.

Μολονότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί έως την Παρασκευή, η αλήθεια είναι ότι η εικόνα των τραπεζών και το ράλι όλων των τελευταίων ημερών παραπέμπει σε προσδοκία… είδησης, που θα είναι θετική για τα μεγέθη και τις εργασίες του κλάδου. Την Παρασκευή ο τραπεζικός τομέας διακίνησε τζίρο πάνω από 29 εκατ. ευρώ, κλείνοντας κοντά στις 600 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ χθες έκλεισε στις 619,34 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Μαΐου 2021, ήτοι οκτώ μήνες πίσω, ενώ διακίνησε τζίρο 56,6 εκατ. ευρώ!

Βεβαίως, θετικό ρόλο παίζει και η σχεδιαζόμενη πολιτική για αύξηση των επιτοκίων που ευνοεί τον κλάδο που προσδοκά εντός του 2022 να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Παράλληλα, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι λαμβάνει χώρα το λεγόμενο January effect, όπου πολλά ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια προβαίνουν (το μήνα Ιανουάριο) στο «χτίσιμο» των θέσεων όλου του έτους στις αναδυόμενες αγορές, μια εκ των οποίων είναι η ελληνική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τζίροι έχουν εκτοξευτεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς την Παρασκευή οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 71 εκατ. ευρώ, ενώ χθες εκτοξεύτηκαν στα 100,8 εκατ. ευρώ, επίδοση από τις μεγαλύτερες του τελευταίου 6μήνου.

Τα υψηλά διμήνου του Γ.Δ. και η εκτόξευση συναλλαγών στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης πλέον κινείται σε υψηλά σχεδόν δύο μηνών και μένει να δούμε αν θα μπορέσει σήμερα και προσεχώς να κρατήσει αυτά τα επίπεδα και να βάλει πλώρη για τα προηγούμενα υψηλά των 930 μονάδων. Χθες έκλεισε στις 918,41 μονάδες με άνοδο 1,32%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 923,93 μονάδες (+1,93%).

Υψηλότερα ο Γ.Δ. είχε να κλείσει από τις 18 Νοεμβρίου 2021, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών. Μάλιστα, η χθεσινή ήταν η 10η ανοδική συνεδρίαση στις 13 τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που πιστοποιεί την «αθόρυβη» βελτίωση που καταγράφηκε τις ημέρες των εορτών, με περιορισμένους τζίρους και απουσία πωλητών.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέο ράλι +3,90% στις 619,34 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα Μαΐου 2021, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 8μήνου, ενώ ήδη κερδίζει 7,72% το νέο έτος. Eurobank και Εθνική βρίσκονται ήδη σε υψηλά 26 και 24 μηνών αντίστοιχα, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι εισροές στη μετοχή της Alpha Bank που στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις κερδίζει 8%, έχοντας συνολικές συναλλαγές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ! Χθες η Alpha Bank διακίνησε πάνω από το ¼ του τζίρου με 27,31 εκατ. ευρώ και όγκο 23,8 εκατ. τεμάχια, έχοντας και τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλο τον Large Cap με +5,18%.

Ζητούμενο φυσικά είναι η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, ενώ αν «θωρακιστεί» η ευρύτερη περιοχή των 900-920 μονάδων, τότε η αγορά μπορεί να κάνει προσπάθεια για τα προηγούμενα υψηλά και τις 930 μονάδες. Βεβαίως, τα πάντα θα κριθούν από το διεθνές momentum, καθώς αν συνεχιστεί η διόρθωση των ξένων δεικτών, σε καμιά περίπτωση το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ