Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς οι νέες αντικειμενικές αξίες γίνονται «σύμμαχος» των τραπεζών

Πώς οι νέες αντικειμενικές αξίες γίνονται «σύμμαχος» των τραπεζών

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα περιμένει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τρέξει την «προσομοίωση» που θα αποτυπώσει την επίπτωση των νέων αντικειμενικών αξιών στην συνολική περιουσία των Ελλήνων. Και σωστά διότι πρέπει να υπολογιστεί η αποτίμηση της περιουσίας και του τελευταίου ιδιοκτήτη προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, η πρόβλεψη ότι η συνολική περιουσία των Ελλήνων -τουλάχιστον στα… χαρτιά της εφορίας- θα αυξηθεί, μπορεί να θεωρηθεί πολύ ασφαλής.

Όταν εντάσσεις 3500 περιοχές στο σύστημα για πρώτη φορά, όταν στο 55% των ζωνών έχεις μέση αύξηση κοντά στο 20%, όταν μείωση επέρχεται μόνο στις μία στις πέντε ζώνες και όταν οι αυξήσεις ανά τετραγωνικό μετριούνται σε εκατοντάδες ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΑΑΔΕ θα μετρήσει μέχρι το τέλος του έτους συνολική φορολογητέα αξία ακινήτων άνω των 700 δις. ευρώ.

Για το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, θα περιμένουμε από το υπουργείο Οικονομικών να διαμορφώσει τους νέους συντελεστές. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το σκηνικό έχει λίγο-πολύ διαμορφωθεί. Όποιος έχει ακίνητο σε περιοχή όπου αυξάνεται η τιμή ζώνης, επισπεύδει τις διαδικασίες. Όποιος πάλι έχει ακίνητο σε περιοχή με μείωση, περιμένει να αλλάξει ο χρόνος. Υπάρχουν όμως και οι… δευτερογενείς επιπτώσεις από την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές αν όχι σημαντικότερες.

Οι τράπεζες για παράδειγμα, δεν παρακολουθούν αδιάφορες την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Διότι μετά το δημόσιο, είναι πρακτικά, ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην χώρα. Άρα, το πόσο αξίζουν τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τους ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ. Φυσικά, οι τράπεζες δεν περιμένουν από τις αντικειμενικές αξίες για να αποτιμήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και στενή «σύνδεση» των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Τώρα που οι νέες τιμές είναι περασμένες σε ΦΕΚ, είναι λογικό να γίνουν αρκετές διορθώσεις.

Άλλη δευτερογενής επίπτωση με μεγάλο αντίκτυπο έχει να κάνει με την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Πάνω που ξεκινάει ο εξωδικαστικός μηχανισμός αυτόματης ρύθμισης οφειλών, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και κάνει νέα αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Όταν είναι σαφές ότι ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει μέσω της ρύθμισης λιγότερα από την αξία της ακίνητης περιουσίας του, είναι προφανές ότι η αύξηση της περιουσίας (και στη ρύθμιση η αντικειμενική αξία παίζει προφανή ρόλο) θα τον αναγκάσει να δώσει και περισσότερα χρήματα μέσω της ρύθμισης. Και φυσικά, υπάρχει και η παράμετρος των πλειστηριασμών. Θα γίνουν πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα ακόμη και πρώτης κατοικίας. Και οι τιμές ζώνης θα αποτυπωθούν και σε αυτές τις πράξεις. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ