Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠλαίσιο: Οι επιδόσεις ρεκόρ μέσα στην πανδημία και το πέρασμα στη νέα...

Πλαίσιο: Οι επιδόσεις ρεκόρ μέσα στην πανδημία και το πέρασμα στη νέα εποχή

Στη νέα εποχή περνά πλέον η εταιρεία Πλαίσιο Computers με άνοιγμα του διοικητικού συμβουλίου σε νέα και έμπειρα στελέχη της αγοράς, εκπληρώνοντας έτσι και τους νέους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης που θέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επενδύσεις στο χώρο των logistics για την υποστήριξη του e-commerce.

To διοικητικό σχήμα της Πλαίσιο παύει να είναι υπερσυγκεντρωτικό γύρω από τον ιδρυτή κ. Γιώργο Γεράρδο, καθώς πλέον διαχωρίζονται οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Εκτελεστικός Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γ. Γεράρδος και διευθύνων σύμβουλος ο Κων/νος Γεράρδος.

Παράλληλα, στο νέο δ.σ. της εταιρείας μπαίνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς όπως ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, ο επικεφαλής του EOS Capital Απόστολος Ταμβακάκης, καθώς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος.

Κατά τα λοιπά, η εταιρεία προχωρά σε νέα επένδυση 2,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των logistics ώστε να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις της στη Μαγούλα Αττικής, καθώς οι ανάγκες λόγω της κατακόρυφης ανόδου των ηλεκτρονικών πωλήσεων είναι τεράστιες, ενώ την ίδια ώρα «παγώνει» οποιαδήποτε σκέψη για νέο άνοιγμα φυσικών καταστημάτων, έως ότου φανεί που θα «κάτσει» η αγορά στη μετά πανδημία εποχή.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση, η εταιρεία έχει υπογράψει προσύμφωνο με την εταιρεία Ακρίτας, βάσει του οποίου θα παραχωρηθεί στην Πλαίσιο οικόπεδο 26 στρεμμάτων και στεγασμένος χώρος ακινήτου 6.350 τ.μ.. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει η εκμίσθωση και η χρήση του ακινήτου από την Πλαίσιο.

Επιδόσεις – ρεκόρ μέσα στην πανδημία

Εκτενής αναφορά έγινε χθες και στις επιδόσεις της εταιρείας μέσα στην πανδημία όπου παρά το κλείσιμο των καταστημάτων για εκατό ημέρες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,8%, λόγω της εκτόξευσης των ηλεκτρονικών πωλήσεων. «Φέραμε 350.000 νέους πελάτες στο Πλαίσιο, ανθρώπους που δεν είχαν ξαναψωνίσει από κατάστημά μας. Έτσι, σε μια πτωτική αγορά καταφέραμε να κερδίσουμε μερίδια σε όλους τους τομείς, ενώ ενισχύθηκε η αξιοπιστία του brand της εταιρείας», τόνισε ο κ. Κ. Γεράρδος. Οι αριθμοί της Πλαίσιο για το 2020 είναι εντυπωσιακοί: Έγιναν 1,5 εκατομμύριο παραδόσεις, 52 εκατομμύρια επισκέψεις στο site της εταιρείας και 6,5 εκατομμύρια κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο.

Η εταιρεία το 2020 πέτυχε πωλήσεις 355 εκατ. ευρώ έναντι 317 εκατ. ευρώ το 2019, βελτιωμένες κατά 11,8%, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση πωλήσεων από το 2007, ενώ τα καθαρά μετά φόρων κέρδη έφτασαν στα 3,1 εκατ. ευρώ (+59,7%). Η ταμιακή ρευστότητα αυξήθηκε κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ στα 58,5 εκατ. ευρώ που είναι ιστορικά η μεγαλύτερη, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται στα 95,7 εκατ. ευρώ.

Το κομμάτι των λευκών συσκευών είχε άνοδο πωλήσεων κατά 80% στο 2ο εξάμηνο του 2020, ενώ ο συγκεκριμένος τομέας συνεισέφερε 24,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της περυσινής χρήσης. Οι μέτοχοι ενημερώθηκαν από την διοίκηση για τις επενδύσεις και τις υποδομές logistics συνολικής αξίας 38 εκατ. ευρώ που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας εκ βάθρων το εκτόπισμα της εταιρείας.

Το κέντρο στη Μαγούλα Αττικής, έκτασης 22.500 τ.μ. αποτέλεσε επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ το κέντρο στη Μάνδρα Αττικής για τις οικιακές συσκευές ήταν επένδυση 8 εκατ. ευρώ. Πλέον, μετά την εξαγορά της έκτασης της Ακρίτας, η Πλαίσιο θα φθάσει να έχει ιδιόκτητους χώρους αποθήκευσης 40.000 τ.μ. σε εκτάσεις 74 στρεμμάτων, ενώ οι συνολικοί αποθηκευτικοί χώροι ανέρχονται πλέον στα 50.000 τ.μ. σε εκτάσεις 100 στρεμμάτων. Οι μέτοχοι θα λάβουν 5 λεπτά μέρισμα έναντι 2 για τη χρήση του 2019 και η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει στις 22 Ιουνίου.

To ξεκίνημα το 1969 από το κατάστημα των 12 τετραγωνικών

Το ξεκίνημα της εταιρείας έγινε τον Οκτώβριο του 1969, όταν ο φοιτητής Γιώργος Γεράρδος άνοιξε ένα μικρό κατάστημα 12 τετραγωνικών στην οδό Στουρνάρη 24, γράφοντας στην ταμπέλα: «Πλαίσιο. Είδη σχεδίου». Με αυτό το δόγμα, το μικρό μαγαζάκι των 12, που αργότερα έγινε 24 τετραγωνικών, μεταμορφώθηκε σε μια αλυσίδα με 24 μεγάλα και κομβικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Kρήτη και περίπου 1.400 εργαζομένους.

Σήμερα, ο Γιώργος Γεράρδος κατέχει το 66,58% της εταιρείας, ο γιος του, Kωνσταντίνος, ελέγχει το 15,47%, θεσμικοί επενδυτές το 10,68% και το υπόλοιπο 7,27% το κατέχουν λοιποί επενδυτές. Στο ελληνικό χρηματιστήριο εισήχθη στις 15 Μαρτίου του 1999 και είναι από τις ξεχωριστές  περιπτώσεις εταιρειών που χρησιμοποίησαν σωστά τα κεφάλαια που άντλησαν, έχοντας υπερ-δεκαπλασιάσει έκτοτε το επιχειρηματικό της εκτόπισμα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ