don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Jamie προειδοποιεί, από κοντά και η Morgan, ο Olaf… ξεχνάει εύκολα, νέο υψηλό για Motor Oil, τα σχέδια του Jan Karas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και AVAX, το team του Παύλου Δεπόλα και ο Στουρνάρας και τα… zombie

*Ο Λάκων Jamie Dimon, CEO της JP Morgan προειδοποιεί ότι έρχεται τυφώνας για την Αμερικανική οικονομία και πρέπει ο καθένας να στηρίξει τον εαυτό του. Εμμέσως πλην σαφώς μιλάει για τα ισχυρά πορτοφόλια και που πρέπει να καταφύγουν (you better brace yourself).

*Δεν ξέρω εάν πρέπει να γελάσω ή να προσπεράσω σφυρίζοντας αδιάφορα. Εδέησε o Καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz να πάρει (; ) θέση (;; ) όσον αφορά στην απαράδεκτη στάση του Σουλτάνου απέναντι στην Ελλάδα, για να προειδοποιήσει “πως δεν μπορεί να δεχτεί αμφισβήτηση κυριαρχίας κράτους μέλους της ΕΕ”. Ας κάνει τον κόπο να θυμίσει (η Αθήνα ; η Λευκωσία;; ) στον 63ετή Γερμανό πολιτικό, πως η Κύπρος κράτος μέλος της ΕΕ είναι… ή μήπως αυτά είναι “ψιλά γράμματα”.

*Επιδότηση για την αμόλυβδη ή για το ψωμί; εύλογο το ερώτημα του Εμμ. Νότη (χθες 1 Ιουνίου, για να μας μπει καλά ο μήνας); Δεν νομίζω, πως χρήζει δεύτερης κουβέντας, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για πληθωρισμό-ακρίβεια-ανεργία. Πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο, στο 8,1%. Ο πληθωρισμός της ενέργειας παραμένει ο βασικός μοχλός της ανόδου, αυξημένος κατά 39,2% (ετησιοποιημένος) με τον αμερικανικό οίκο να προεξοφλεί αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β τον Ιούλιο και κατά 25% τον Σεπτέμβριο. Το ενδιαφέρον; και ανησυχητικό; η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και για τρίτη αύξηση (επίσης 25μ.β) τον Νοέμβριο.

*“Έβγαζε μάτια…” η χθεσινή παράσταση της Motor Oil, στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Άνοδος έως τα 17,22 ευρώ (νέο υψηλό 52 εβδομάδων) τελική τιμή στα 17,15 (4,76%) με συναλλαγές 376.000 τμχ. Τάχε πει αναλυτικά και έγκαιρα η DeA και για το μέρισμα (μετά την παρουσίαση σε ημερίδα της Wood&Co) και για τα διψήφια περιθώρια διύλισης. Για να έχουμε μία εικόνα τι παίζει διεθνώς, με τον κλάδο και πως δημιουργείται κλίμα. Bloomberg 9 Μαΐου (του Javier Blas): Sorry, But for You, Oil Trades at 250$ a Barrel. The culprit is the refinery margin and the consequences are huge for global infaltion. Παρεμπιπτόντως στα 1,90 δισ. η αποτίμηση του Ομίλου και θυμίζω το στοίχημα συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων για επανένταξη της Motor Oil στον MSCI Greece Standard.

*Ο μεγαλύτερος τζίρος της 7ετίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω rebalancing και MSCI δεν έγινε ούτε από εμένα, ούτε από τον Απόστολο Σκουμπούρη. Μεγάλα παιδιά-μεγάλα και ισχυρά παιδιά συμμετείχαν στο betάρισμα. Τα πρώτα αποτελέσματα τα είδαμε χθες στο ταμπλό. Ομορφιές, με ΟΠΑΠ στα 14,36 (3,38%) με συναλλαγές 1,02 εκατ. τμχ και πακέτα (για 250 χιλ. τμχ στα 14.25΄). “Πως ενισχύουμε retail και online δραστηριότητες…”, εξήγησε ο CEO του Ομίλου Jan Karas ενημερώνοντας τους αναλυτές. Στα 6,89 (4,08%) η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (είναι η διύλιση, όπως σημειώναμε για την ΜΟΗ).

*Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κίνηση της Eurobank- σχετικά είχε προϊδεάσει και η στήλη- να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond). Ύψους 500 εκατ., λήξη στις 9 Μαρτίου 2025 (με δυνατότητα ανάκλησης ένα έτος νωρίτερα) τοκομερίδιο 4,375% και αγορά διαπραγμάτευσης το Euro MTF/Luxemburg.

*Συνεχίζονται οι αγορές στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα 1,71 ευρώ προς την τιμή της προαιρετικής Δ.Π στα 1,75 ευρώ.

*ΔΕΗ: Εισέρχεται στα telecoms. Οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα και ταχύτητες 1Gbps. Casus belli, για τον έτερο μεγάλο όμιλο του ΟΤΕ. Δύο ερωτήματα (διόλου θεωρητικά) – δεδομένου, ότι η θητεία του Γιώργου Στάσση λήγει τον Αύγουστο-και όπως επιμένει η DeA θα ανανεωθεί 99,9%- οι ανακοινώσεις (στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών-ITC 2022- εντάσσονται στο γενικότερο “πολεμικό κλίμα”; εάν ναι, είναι σε γνώση του Μ/Μ;

*Δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα τα πολλά πακέτα, που άλλαξαν χέρια στη μετοχή της AVAX. Από τα 0,77 έως τα 0,85 ευρώ. Όχι δεν σχετίζονται με την αναμενόμενη/επικείμενη πώληση της Volterra. Ούτε με στρατηγικό επενδυτή. Αύριο θα σας έχω αναλυτικά όλο το παρασκήνιο, για το τι παίζει με Χρήστο Ιωάννου και… λίγη υπομονή.

*Να περιμένουμε αναπροσαρμογή τιμής, σήμερα, με την Intracom;

*Από τις 6 Ιουνίου αναλαμβάνει η ΔΕΠΟΛΑΣ την ειδική διαπραγμάτευση της ΣΙΔΜΑ. Εξαιρετική η δουλειά, που γίνεται από το team του Παύλου (Δεπόλα). Άντε να “ανασάνει” λίγο το χαρτί.

*Διάβασα τις προάλλες, για την παρέμβαση του Κεντρικού μας, ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης θα πρέπει να δίνονται με “τραπεζικά κριτήρια” και όχι σε εταιρείες… zombie. Επειδή, μέχρι τώρα οι τράπεζες δανείζουν κατά κανόνα μεγάλες επιχειρήσεις, εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς και ενθυμούμενος το non bankable του Βασίλη Ράπανου προς τις αφερέγγυες προσπάθησα να καταλάβω ποιους “φωτογραφίζει” ο Γιάννης Στουρνάρας. Και δεν νομίζω, πως ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παρεμβαίνει για την παρέμβαση, ούτε προειδοποιεί για την προειδοποίηση. Μήπως θα μπορούσε να μας απαντήσει ο επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών;

*Για το ότι η μία μετά την άλλη οι ΑΕΕΑΠ δρομολογούν την είσοδο τους στο ΧΑ τα γνωρίζετε. Όπως και το ότι ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος ετοιμάζει σχετικό κλαδικό δείκτη, και πολύ σωστά. Το σκεπτικό, όπως μου το εξηγούσε παράγων μίας εκ των προς εισαγωγή στο ΧΑ εταιρείας με ισχυρή θέση στον κλάδο. Σε τελευταία έκθεση της η Deutsche Bank “βλέπει” πληθωρισμό 3%-5% σε ορίζοντα 10ετίας. Τι σημαίνει αυτό; σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο; πως τα ακίνητα ως ένα από τα συγκριτικά ασφαλή καταφύγια θα είναι hot, πολύ hot. Για αυτό, και όσες ΑΕΕΑΠ έχουν χαρτοφυλάκια “τιμολογημένα” σε τρέχουσες αξίες, υπολογίστε επί πόσες φορές…

*Όλα Καλά στην Κολοκοτρώνη με τις κατ’ εξαίρεση τροποποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η εισαγωγή της Ble Kedros στο ΧΑ. Πάντα τέτοια, είναι και θέμα εταιρικής διακυβέρνησης. Και μιας ο λόγος, για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις έρευνες περί Reggeborgh, Atlas κ.λ.π, κ.λ.π τις συνεδριάσεις του δ.σ που όλο αναβάλλονταν κ.λ.π, κ.λ.π. Συμπτωματικό θα πείτε, αλλά από τότε που ο Όμιλος Motor Oil έκανε το deal για τον “Άνεμο”, που Βαρδινογιάννης- Holterman/Wessels “έδωσαν τα χέρια” έχει πέσει…σιγή ασυρμάτου.

*Καταγγέλλει ο Παναγιώτης Τσινάβος-ευθέως- για αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία τα όσα συμβαίνουν με τις τιμές των ζωοτροφών κ.λ.π και ουδείς ιδρώνει. Σιγά τώρα, ποιος θα ακούσει τον Σερραίο, εδώ στο κλεινόν άστυ της Αθήνας. Και να φανταστεί κάποιος, πως ο βασικός μέτοχος, επιχειρηματίας της ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι από τους πιο προσηνείς. 

*Είναι θέμα μεγέθους (της ελληνικής οικονομίας, της εγχώριας επιχειρηματικότητας) που υγιείς επιχειρήσεις δεν έχει νόημα να μπουν στο Χρηματιστήριο. Αυτό είπε- μεταξύ πολλών άλλων ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου στο γεύμα ενημέρωσης, χθες μεσημέρι. Μία υγιής εταιρεία, με κύκλο εργασιών 30-40 άντε 50 εκατ. τι ΙΡΟ να κάνει και σε ποιους/πόσους; Ειδικότερα, όταν είναι πολλοί οι μέτοχοι/επίγονοι/κληρονόμοι κ.λ.π. Στο Stinking Bishop (της Σπευσίππου και Λουκιανού) το χθεσινό γεύμα του πολύπειρου παράγοντα και του team Ideal Holdings. Όλα εξαιρετικά…

*Μου το έστειλε γνωστός, το βρήκα ΟΚ. Η DeA υποστηρίζει και προβάλλει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της αγοράς, δίνοντας προτεραιότητα στην ενημέρωση και προστασία του επενδυτή, μετόχου. ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΝΤΙ: Μια ομάδα μικρομετόχων (αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% του μετοχικού κεφαλαίου) έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με σκοπό τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας της μετοχής και την εμβάθυνση της επικοινωνίας με την Διοίκηση της εταιρίας προβάλλοντας διάφορα θέματα που θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν γενικότερα την εικόνα της, συγκεκριμένα στείλαμε μια επιστολή στις 12/5/2022 προς την Διοίκηση της εταιρίας με 2 προτάσεις:

1) Την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με διανομή δωρεάν μετοχών,

2) Την διανομή προμερίσματος για την χρήση 2022 (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου τον Σεπτέμβριο)

Η εταιρία από την πλευρά της πρότεινε να συζητηθούν τα θέματα στην Γενική Συνέλευση της εταιρίας στις 27/6/2022 και να εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη, καλώντας μας να αποστείλουμε υπεύθυνες δηλώσεις ότι κατέχουμε Χ αριθμό μετοχών και οτι προτείνουμε τα συγκεκριμένα θέματα για να συζητηθούν. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει υπεύθυνες δηλώσεις από 25 μετόχους (σχεδόν 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου) και χρειαζόμαστε ακόμα κάποια βοήθεια για να υπερβούμε το όριο του 5% που χρειάζεται για να εγγράψουμε τα θέματα στην ημερήσια διάταξη της ΓΣ (έχουμε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 10/6). Όποιος θα ήθελε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία, να του στείλω την επιστολή και τις λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή, μπορεί να μου στείλει προσωπικό μήνυμα στο capital αν έχει λογαριασμό εκεί: https://www.capital.gr/foru… ή να γράψει από κάτω από αυτό το μήνυμα για να στείλω το email επικοινωνίας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask