*Άνοδος στην Wall Street, μετά την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο κατά 3% έναντι 2% που περίμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων-σχεδόν- 2 ετών (για την ακρίβεια 22 μηνών). Στις 4.147 (0,28%) ο S&P, με μεγαλύτερη άνοδο για Caterpillar (1,6%), Cisco Systems (1,2%). “H ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας είναι ο βασικός λόγος που οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και για όσο καιρό ισχύει αυτό, ο πληθωρισμός θα επιμένει…”, εκτίμησε ο Κρις Ζακαρέλι- CIO της Independent Advisor Alliance. “H Fed θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια και να τα διατηρήσει εκεί για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι αναμένουν οι αναλυτές και αυτό θα προσθέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές…”. Δεν έχει τελειώσει/κριθεί το θέμα των επιτοκίων/κόστους χρήματος-ποσοτικής σύσφιξης. Και η JPMC προειδοποιεί-έμμεσα- πως μεσούσης της πλήρης ανάκαμψης των μετοχών, το πρώτο 3μηνο του 2023, είναι πιθανόν να σηματοδοτεί και το υψηλό έτους”. Όσο παραμένει αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα της Fed, οι επενδυτές πρέπει να είναι σε alert.
*Πληθωρισμός 7% τον Ιανουάριο από 7,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Πλην όμως ο “πληθωρισμός καθημερινότητας”, με δυσβάστακτη επιβάρυνση 15,4% στα τρόφιμα, αν και το οικονομικό επιτελείο διατηρεί στο 5% τον πληθωρισμό (2023) και στο 2% (την 4ετία 2024-2027). Πάντως το βράδυ (21.20′) βγήκε η είδηση από την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, πως η ΕΚΤ θα επιμείνει στις αυξήσεις των επιτοκίων. Η μέση εκτίμηση αναλυτών (που εμπιστεύεται η DeA) “βλέπει” προς Ιούνιο “κορύφωση” ακόμη και έως 150 μ.β από τα τρέχοντα.
*Ακόμη περιμένουν στην ενεργοβόρο βιομηχανία τη νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση του πλαφόν από τα διμερή συμβόλαια με ΡΡΑs και το green pool. Θα αναφερθώ ενδεικτικά στην ΣΙΔΕΝΟΡ, με τον χαλυβουργικό τομέα να δέχεται ασφυκτική πίεση, με τη διοίκηση να “κατεβάζει” την παραγωγή το πρώτο 15νθήμερο Ιανουαρίου. “Κάνουμε αγώνα δρόμου να μην κλείσουμε…”, η προειδοποίηση κορυφαίου βιομήχανου. Αλήθεια εκεί στη Μεσογείων ακούν; και εάν εκεί καθεύδουν στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός; ο οποίος, μάλιστα, είχε δεσμευθεί προς τους εκπροσώπους 9 φορέων-προσωπικά- πως θα φέρει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής. Δυστυχώς πενιχρά τα αποτελέσματα, αποκάλυπτε χθες η DeA το “νέο κόλπο” του Βερολίνου. Θυμίζουμε, πως 9 φορείς είχαν απευθύνει δραματικό SOS στον Πρωθυπουργό. ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ). Στην τελική, εάν ΔΕΝ μπορεί να βρει λύση ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ας το αναλάβει ο ίδιος ο Μητσοτάκης.
*Ήρθε, τελικά, η διόρθωση που… μνημόνευαν από τις 1.040 μονάδες οι ειδικοί, αλλά από τις 1.103,62 μονάδες. Έως τις 1.079,73 στα χαμηλά ημέρας (λίγο μετά τις 14.05′ ) οπότε άρχισε να μαζεύεται η προσφορά. Στο τέλος, οριακά μείον 0,07% στις 1.093,15 μονάδες. Στα 123,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 17,8 εκατ. με προσυμφωνημένες εντολές, ενώ σε μόλις 4 χαρτιά Mytilineos, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν περί τα 53 εκατ. Απ’ όλα τα πακέτα, περισσότερη προσοχή έδωσα στα 2 μεγάλα της Mytilineos, λίγο πριν το “κουδούνι”. Για 100.000 τμχ στα 23,46 (στις 17.10′) και για 175.000 τμχ στα 23,22 (στις 17.11′), μάλλον με τον ίδιο αποδέκτη. Γιατί το αναφέρω; ο νέος κάτοχος έδωσε 6,42 εκατ. σε όρους αποτίμησης της εισηγμένης στα 3,47 δισ. προσβλέποντας σε πάνω από 3,8 ίσως και 4 δισ. Profit taking σε Πειραιώς, Εθνική και Eurobank. Εύλογα, όταν η μετοχή της Πειραιώς μετά τη διόρθωση 3,11% στα 2,18 ευρώ “έγραφε” απόδοση 51,60% από αρχή έτους. Τέτοιες αποδόσεις σε ενάμιση μήνα ούτε στο… βουνό. Έχει πλάκα, που ορισμένοι “ειδικοί” είχαν αναγάγει σε μείζον θέμα την-τάχα γενναιόδωρη προσφορά- του ΙΟΝ Capital που έδινε 1,34 ευρώ/μτχ για μειοψηφικό ποσοστό της Πειραιώς. Πόοοσοοο; α! και άλλοι “ειδικοί” που προεξοφλούσαν αποχώρηση λ.χ. του Paulson από Πειραιώς ή (και) Alpha Bank. Το ότι είχε μειώσει το ποσοστό του χαμηλότερα του 5% στο μ.κ της Alpha Bank (αρχές Δεκεμβρίου) δεν σήμαινε κατ’ ανάγκη μηδενισμό της θέσης του. Συν 34,90% η μετοχή της Alpha Bank από την συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου. Από τα 20 δισ. και πάνω (συνολικά η αποτίμηση του “καρέ” των συστημικών, και βλέπουμε).
*ΔΕΗ: Συνεχίζεται η επαναφορά προς την τιμή της αμκ. Θα έχει “πιάσει” ή μήπως περάσει τα 9 ευρώ μέχρι την “πρώτη κάλπη” (με την υπόθεση πως θα στηθεί 2ή9Απριλίου). Στα 3,12 δισ. η αποτίμηση, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς- από την θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες- αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ισχύος 44 MW (μέσω της Piraeus Equity Partners).
*Motor Oil: Επόμενος στόχος πάνω από τα 25,36 ευρώ.
*Σε νέα υψηλά 52 εβδ. η μετοχή της HELLENiQ ENERGY, στα 2,54 δισ. η αποτίμηση. Προς τον MSCI Greece Standard-μαζί με την Πειραιώς- στην αναθεώρηση του Μαΐου.
*Στα 0,73 ευρώ με συναλλαγές 941 χιλ. κομμάτια χθες, άλλα 1 εκατ. προχθές, μετά το 9,09% της Δευτέρας. Να ετοιμαζόμαστε για Νέα Υόρκη; μάλλον τα οικονομικά αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα. Θα ακολουθήσει το αίτημα της διοίκησης για άρση της επιτήρησης και by the book. Όποιος παρατηρεί διακρίνει την προετοιμασία, που μεθοδικά υλοποιείται. “Άσσος” η αγορά των ΗΠΑ. Ο Νίκος Νικολακόπουλος αναλαμβάνει CEO της θυγατρικής της Intralot στις ΗΠΑ. Έδρα της Intralot Inc η Atlanta/Georgia. Για τους ποδοσφαιρόφιλους, προ εβδομάδος η Atlanta United ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιώργου Γιακουμάκη (για 4χρόνια/δανεικό) από την Celtic.
*Κοτζάμ φιέστα χθες πρωί στην Κρήτη, για το project στις Γούρνες. “Ατάραχη” η REDS, αλλά μόλις 245 κομμάτια διακινήθηκαν.
*Δεν θα πω πολλά για όσα διαδραματίζονται σε Πειραιώς-MIG-Attica Συμμετοχών- Ηλιόπουλος/SeaJets. Θα παραπέμψω μόνο στην παλαιότερη περίπτωση, που έχει σχετική αναλογία: την εποχή που ο Emanuele Grimaldi προχωρούσε σε δ.π για ένα μικρό υπόλοιπο μετοχών των Μινωικών Γραμμών. Επί Αντώνη Μανιαδάκη, θυμούνται οι της Ακτής Μιαούλη. Ο Ναπολιτάνος ήταν σίγουρος, πως θα τελείωνε σε 1-2 εβδομάδες με χαμηλά κόστη κτήσης. Αποδείχθηκε, πως δεν τα είχε υπολογίσει σωστά με συνέπεια και περισσότερο χρόνο να χρειαστεί και περισσότερα κεφάλαια να “κάψει” για να κάμψει τους μικροεπενδυτές. Τι θέλω να πω: σωστά ο Χρήστος Μεγάλου επιχειρεί να “ελαφρύνει” την Πειραιώς από το δανειακό βάρος της MIG, να προσδώσει μεταπωλητική αξία στην Attica Συμμετοχών, πλην όμως το τίμημα θα ανέβει κι άλλο, ο δε χρόνος είναι “μεστός” μέχρι την γ.σ της 3ης Μαρτίου.
*Πολλά ακούστηκαν για την Κορδέλλου μετά το χθεσινό 13,19% στα 0,652 ευρώ, με συναλλαγές 437 χιλ. τμχ. Σημειώνω τον κλάδο δραστηριότητας της εισηγμένης: Εμπορία και επεξεργασία προϊόντων Σιδήρου και Χάλυβα. Αποτίμηση, στα 13,84 εκατ.
*Και στη Mevaco, είναι εμφανής η κινητικότητα. Αποτίμηση 32,13 εκατ. Τις κρατάμε τις συγκεκριμένες 2 περιπτώσεις.
*Έχει παραγίνει το κακό με τα stock options σε μεγαλοστελέχη, μέλη δ.σ κ.λ.π. Τελευταία περίπτωση η Unibios (ex Βιοσώλ). Σουρωτήρι αυτή η έρμη η Εταιρική Διακυβέρνηση, ας κάνει κάτι πιο ουσιαστικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
*Να μην ξεχάσω: από το athex… κατόπιν των ανωτέρω αγορών, η ΔΕΗ κατέχει συνολικά 7.503.604 μετοχές εκδόσεως της που αντιστοιχούν στο 1,9643% του μ.κ. Τελευταίες αγορές 75.000 τμχ με μ.ο 7,996/μτχ. Στα υπόψη…
*Και κάτι τελευταίο, από τον φίλο (σε Νέα Υόρκη)… Η TSLA κινήθηκε ακριβώς όπως αναφέραμε στην προχθεσινή ανάρτηση με διάσπαση των 200$ και νέο short queeze από το 192$ στα 212$ σήμερα. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν μέχρι και τον G.SOROS να αύξησε την θέση του κατά 270%, αποκτώντας ακόμα 240.000 μτχ στο Q4 (σύνολο 340.000) και 500.000 ΕΤF της ΑΡΚ που έχει ως μεγαλύτερη θέση την ΤSLA, εκμεταλλευόμενος την ακραία πτώση της μετοχής. Πολύ καλά κινείται και η ΝΑΤ στα 3,66$, της οποίας το ΝΑV βρίσκεται στα 3,47$, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία. Επόμενος στόχος για ΤSLA τα 230$ και ΝΑΤ παραμένει η άμεση προσέγγιση των 4$.