Την εφαρμογή ενός σχεδίου πλήρους αναβάθμισης του ψηφιακού εξοπλισμού στα σχολεία με τη δημιουργία 6600 ψηφιακών τάξεων, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ομιλία που απηύθυνε στην ετήσια Ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με τίτλο «Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές πρακτικές» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως ορίζοντα το έτος 2026, για να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους ύψους €13,8 εκατ.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι στη σημερινή Ημερίδα, με θέμα την Ψηφιακή Εκπαίδευση, η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Η σημερινή μου παρουσία εδώ είναι ένδειξη του γεγονότος ότι για τη δική μας διακυβέρνηση η Παιδεία αποτελεί, χωρίς καμιά δόση υπερβολής, την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα. Για μας όλα τα θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε αυτό το διάστημα, το μεγάλο εθνικό μας θέμα, την οικονομία, τα θέματα υγείας, όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση. Και θα ήθελα με αφορμή την παρουσία μου εδώ να σας αναφέρω ότι προσεγγίζουμε τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους μαθητές, ως συνεργάτες, ως συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια ώστε να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη σε σχέση με την εκπαίδευση, με την Παιδεία μας.
Δράσεις όπως η σημερινή αναδεικνύουν την έμφαση που δίνουμε στην εκπαίδευση και, κατ’ επέκταση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πολιτικές, τα προγράμματα και οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουν καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου της ψηφιακής μετάβασης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είμαι εντυπωσιασμένος με αυτό που μας παρουσίασαν μαθητές από το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς και το Παγκύπριο Γυμνάσιο και οφείλω να πω ότι θα πρέπει αυτές τις ευκαιρίες που είχαν οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και του Γυμνασίου Αγλαντζιάς να τις προσφέρουμε σε όλους από τον Πύργο Τηλλυρίας μέχρι τη Δερεύνεια. Είναι σημαντικό να έχουν αυτές τις ευκαιρίες και αυτό αποτελεί μια προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και θα είμαστε εδώ για να κριθούμε ότι προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά.
Μιλώντας για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, πρόκειται για ένα σύστημα που θέλω να δώσει περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων. Το έλεγα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχα με μαθητές, ότι πρέπει να ξεφύγουμε από μια κατάσταση πραγμάτων που ο πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη ύλης και περισσότερης ύλης, και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη γνώσεων, στη διαμόρφωση στάσεων και θα βασίζεται στη συμπερίληψη, στη χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στη μάθηση, καθώς και στην ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για επιτάχυνση σε όλους τους τομείς της ψηφιακής μετάβασης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει προσαρμογή των παιδαγωγικών μεθόδων, βελτίωση των υποδομών, αλλά και ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας τόσο των μαθητών/μαθητριών όσο και των εκπαιδευτικών μας.
Για τον σκοπό αυτό, προωθούμε σχεδιασμούς με βάση τις προτεραιότητες που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Εκπαίδευση 2021-2027, στο οποίο καθορίζονται ως στρατηγικές προτεραιότητες η προώθηση της ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών επιδόσεων και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Μεταξύ άλλων, μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας για την Παιδεία, που για μας είναι το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, επιδιώκουμε:
· την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των σχολικών μονάδων,
· την ενίσχυση των υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων, για όλους τους μαθητές
· την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για διδασκαλία και μάθηση, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις,
· την ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων και την ενσωμάτωσή τους στα αναλυτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη μεταρρυθμιστικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίες συντονίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, και στοχεύουν στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και στην αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής και του εξοπλισμού των σχολείων μας, καθώς και στη λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων Υπηρεσιών Υποστήριξης της διαχείρισης των σχολικών μονάδων και των Υπηρεσιών υποστήριξης της διοίκησης του Υπουργείου.
Συγκεκριμένα, με ορίζοντα το έτος 2026 και με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους €13,8 εκ. στοχεύουμε στην υλοποίηση:
· της εφαρμογής ενός σχεδίου πλήρους αναβάθμισης του ψηφιακού εξοπλισμού στα σχολεία με τη δημιουργία 6600 ψηφιακών τάξεων,
· του μετασχηματισμού των Αναλυτικών Προγραμμάτων, για μένα αυτό είναι το πρώτο και το πιο βασικό, και της ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση STEM,
· της επιχορήγησης για αγορά φορητών ψηφιακών συσκευών από μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου,
· της επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών σε θέματα παιδαγωγικής ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και τη μάθηση.
Η εποχή της ψηφιακής πολιτότητας που διανύουμε επιβάλλει επιτακτικά την προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος – δεν πρέπει να είναι προαιρετικό γι’ αυτούς που επιλέγουν, θα πρέπει να είναι για όλους τους μαθητές μας – ώστε το σύστημά μας να προετοιμάζει κριτικά σκεπτόμενους και ψηφιακά ικανούς πολίτες, έτοιμους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες και να διαμορφώνουν το μέλλον τους. Ευελπιστούμε στη στήριξη όλων των εμπλεκομένων στα εκπαιδευτικά δρώμενα, για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτό το κάλεσμα, πρώτα απ’ όλα από εσάς διότι από εσάς εξαρτάται αν θα πετύχουμε αυτό το εθνικό στοίχημα.
Σε αυτό το κάλεσμα σάς προσεγγίζουμε ως συνεργάτες, ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας όλα τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα για προσωπική και επαγγελματική ευημερία ως πολίτες ενός σύνθετου, απαιτητικού και διαρκώς εξελισσόμενου περιβάλλοντος. Ήδη, οι πρώτες μας ενέργειες αφορούν και συνεπικουρούν τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, όπου το κάθε παιδί να μαθαίνει, να αναπτύσσει ικανότητες, δεξιότητες και στάσεις που θα του επιτρέψουν να είναι ενεργός πολίτης.
Θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής Ημερίδας, και να ευχηθώ κάθε επιτυχία!
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι τοποθετήσεις των εισηγητριών, οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν, η παρουσίαση καλών πρακτικών από τα προγράμματα και τις δράσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο – και θα ήθελα να σας συγχαρώ – καθώς και τα εργαστήρια ανάπτυξης ψηφιακής ικανότητας των εκπαιδευτικών θα συμβάλουν στην επίτευξη του κοινού στόχου, διότι ο στόχος είναι κοινός και για να μπορεί να επιτευχθεί απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δική σας συνεργασία.