don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Υπό την «πίεση» των Ευρωεκλογών, η παραγωγική περίοδος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο μεθοδικός Μπουλούτας, τα αποτελέσματα της Intralot, ο στόχος της ΔΕΗ, οι πωλήσεις της ΚΡΙ-ΚΡΙ και τα βιώσιμα κτήρια είναι μονόδρομος

*Εκεχειρία στην Γάζα, είθε και στο επόμενο βήμα…

*Αιφνιδιάστηκαν, λένε, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τη νίκη του Χέερτ Βίλντερς. Δυστυχώς- για την Ευρώπη- πόσο εκτός πραγματικότητας είναι. Επιμένουν, λένε, στο Βερολίνο να νουθετούν την Ρώμη, την Αθήνα για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Ας κοιτάξουν, κατ’ αρχήν με την “τρύπα” των 60 δισ. (καθώς δεν είναι η μόνη) στον προϋπολογισμό του 2023, παρακαλώ και μετά τα ξαναλένε με Μελόνι, Μητσοτάκη. Ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023, εγκαταλείποντας και πάλι εκτάκτως το φρένο χρέους ώστε να βρει τα 37 δισ. που πάγωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

*Δεν πολυκαίγεται ο Ολαφ Σολτς να πιέσει τα Τίρανα για την υπόθεση Μπελέρη, σωστά. Σωστά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τον έμπιστο του Σταύρο Παπασταύρου, στις φυλακές Δυρραχίου.

*Τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν τις παραδόσεις ρωσικού αργού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες για να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ανέφεραν τέσσερις traders στο Reuters. Σύμφωνα με τους traders, οι ελληνικές ναυτιλιακές Μinerva Marine, συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου, Thenamaris, συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου και TMS Tankers, συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου, διέκοψαν το εμπόριο ρωσικού αργού. Σωστά, ενώ το ρωσικό φ/α που μέσω Τουρκίας “αποχρωματίζεται” και μετά από Βουλγαρία περνά Ευρώπη ουδέν τρέχει. Ακόμη και όταν αποδεδειγμένα η Σόφια επιβάλει “χαράτσι”-τέλος εισαγωγής- στην Ελλάδα.

*Γιατί ξεκινήσαμε έτσι σήμερα; επειδή εάν δεν αλλάξουν μυαλά (σε Βρυξέλλες, Βερολίνο) το διάστημα 6-9 Ιουνίου θα τρέχουμε-όλοι μας- και δεν θα φτάνουμε. Και θα είναι αργά, τότε…

*Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, για το ποιο κόμμα είναι δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ. Θα περιοριστώ στο εξής: Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο 1 στους 2 (ελεύθερους επαγγελματίες) απαντά ότι οι ρυθμίσεις είναι στη λάθος κατεύθυνση, μόλις το 10% πιστεύει ότι είναι όπως πρέπει. Οι προηγούμενοι είχαν τον Κατρούγκαλο, οι νυν έχουν τον Χατζηδάκη. Μπορούν με 2-3 αυτογκόλ να έχουμε dejavu της έκπληξης ( ; ) Μπακογιάννη, στο Δήμο Αθηναίων.

*Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία του μπλοκ θα συρρικνωθεί ξανά αυτό το τρίμηνο καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον Νοέμβριο έδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών βρίσκεται σε δρόμο για ύφεση ξανά το τέταρτο 3μηνο.

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: To προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε €396,3 εκατ. Το ανεκτέλεστο στις κατασκευές υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Θα σταθώ στον κλάδο των “παραχωρήσεων”: Συνεχίζονται οι υγιείς επιδόσεις από τα έργα σε λειτουργία, ενώ προχωράει η ωρίμανση και υλοποίηση των έργων του χαρτοφυλακίου που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ορόσημο αποτελεί για τον Όμιλο η πρόσφατη ανάδειξη σε προτιμητέο επενδυτή για την 25-ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η συμμετοχή σε διαγωνισμούς για νέα έργα.  Το αναφέρω συνδυαστικά με την απόρριψη της προσφυγής των Vinci-Mytilineos για την Αττική Οδό.

*Tα αποτελέσματα για το τρίτο 3μηνο της Motor Oil ήταν καλύτερα των προβλέψεων, τονίζει η UBS σε έκθεση (23/11) στην οποία διατηρεί σύσταση neutral και τιμή-στόχο 26 ευρώ. Η Motor Oil ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA 538 εκατ. ευρώ, 23% πάνω από τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών.

*ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη 54,2 εκατ. το 9μηνο, Πωλήσεις €284 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος από τις συνεχιζόμενες (πλην ΑΚΤΩΡ) δραστηριότητες. Πέτυχε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 99 εκατ. ευρώ. Αποδίδει η μεθοδική δουλειά του γνώστη Ευθύμιου Μπουλούτα, δεδομένη εξ’ αρχής η εμπιστοσύνη της DeA.

*“Αναδύθηκε” ο πρώτος από τους ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας της Εθνικής. Αποκαλυπτήρια με 5,06% για το Capital Group. Θα εμφανιστεί τουλάχιστον ακόμη ένας.

*Μαθαίνω πως η βραδινή πτήση της Κυριακής για Λονδίνο είναι sold out, βλέπετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ομιλήσει στην εναρκτήρια του Road Show της Morgan Stanley, πρωί Δευτέρας. Ποιοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και βασικοί μέτοχοι θα καθίσουν frontrow; θα μας τα μεταφέρει άνθρωπος της στήλης με λεπτομέρειες.

*Σήμερα-πριν την συνεδρίαση- ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου η Intralot. Κρίνοντας από το χθεσινό θεαματικό 7,03% στα 0,99 ευρώ και μάλιστα με συναλλαγές 2,51 εκατ. τμχ θα διακινδύνευα την πρόβλεψη πως θα εκπλήξουν ευχάριστα. Γνωστή η επιμονή μου να εστιάζω στις ελεύθερες ταμειακές ροές, θα τις δω και θα τις σχολιάσω την Δευτέρα. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι θα είναι πάνω από τις εκτιμήσεις.

*Από την συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου η Mytilineos θα μεταφερθεί από τον κλάδο “Διαφοροποιημένες Βιομηχανίες” στην “Πολλαπλών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας” (FTSE/Russell). Αξίζει να ήσουν από μία μεριά στις Β2Β επαφές των Μυτιληναίου, Τζαννετάκη και ακόμη 2-3 παραγόντων με γνώση και αντίληψη, με τους fund managers στο 2ήμερο του Λονδίνου.

*Νέα εποχή για την Attica Group, ο στόλος, η παρουσία σε 6 χώρες και οι επενδύσεις, του Βενέδικτου Κοντομίχη. Είναι φορές που ξαναφέρνω στη μνήμη μου κάποιες από τις συζητήσεις που είχα την τύχη να κάνω με τον νουνεχή Περικλή.

*Στο 0,15% περιορίστηκε η συμμετοχή της Goldman Sachs στο μ.κ της ΔΕΗ. Δεδομένη θεωρώ την επίτευξη του στόχου για ebitda 1,2 δισ. που είχε θέσει ο Γιώργος Στάσσης. Για να μην πω, πως θα τον ξεπεράσει.

*ΚΡΙ-ΚΡΙ: Στα 30,19 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη 9μηνου έναντι 5,93 εκατ. το 2022. Η Διοίκηση βλέπει συνολικές πωλήσεις πάνω από 210 εκατ. το 2023. Σημαντική ώθηση υπάρχει από τις βασικές αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο. Παράλληλα, συνεχίζεται η στροφή των καταναλωτών στα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας, ως αποτέλεσμα των επιλογών τους για οικονομικότερα προϊόντα. Το μερίδιο αγοράς σε όγκο των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας έχει φτάσει το 35% (+3,4 ποσοστιαίες μονάδες) ασκώντας πίεση στα branded γιαούρτια αλλά συνολικά προκύπτει όφελος για την ΚΡΙ-ΚΡΙ, μιας και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό για την εγχώρια αγορά γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας.

*“Έκλεισε” – και τύποις με την υπογραφή του τελικού υπερτιμήματος- η συμφωνία για την μίσθωση του γωνιακού καταστήματος στον αριθμό 1 της Ερμού faccia της πλατείας Συντάγματος. Με το σχετικό “καπέλο” το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων συμφώνησε με τον Antonio Percassi- με τον και πρόεδρο της Atalanta Bergamasca Calcio- να αντιπροσωπεύει-πλέον- το brand της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα. Το εμπορικό σήμα το είχε ο όμιλος FFGroup που μετά το γνωστό σκάνδαλο σταδιακά από τον Μάϊο 2019 έχασε τα συμβόλαια εισαγωγής-διανομής. Το μηνιαίο μίσθωμα φέρεται να συμφωνήθηκε στα 85.000, είναι δε 5ετούς ισχύος.

*Σήμερα τα βιώσιμα κτήρια είναι μονόδρομος. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ένα σύγχρονο βιώσιμο κτήριο με ένα συμβατικό. Εμείς από την πλευρά μας, στην Noval Property μετατρέπουμε το παλιό κτηριακό απόθεμα με όρους βιωσιμότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναμόρφωση ενός υφιστάμενου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισιάς, στο Μαρούσι. Μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, το 2024, θα έχουμε το πρώτο low carbon κτήριο γραφείων με το χαμηλότερο πραγματικά αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του στην Ελλάδα, το μήνυμα του Παναγιώτη Καπετανάκου στο πλαίσιο του 7ο Sustainability Summit του Economist Impact με κεντρικό θέμα: “How can sustainability foster global co-operation and peace?

*ΕΘΝΙΚΗ: Κοινή εκτίμηση πως έκανε την διαφορά, game changer τόσο για τον Όμιλο, τον κλάδο όσο ευρύτερα για την αγορά, την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

*ΚΛΜ: Εγκρίθηκε η απορρόφηση ακινήτων από θυγατρική. Με την Κέκρωψ τι γίνεται; οι συναλλαγές των τελευταίων ημερών δεν “κουμπώνουν” με το free float.

*…Σ.Κ έρχεται:  Άλλο ένα νέο «κρεατάδικο» στην πόλη; Όχι ακριβώς. Φιλοσοφία και σκοπός του «ΟΧ Athens», στην «σεσημασμένη» γειτονιά της Χατζηγιάννη Μέξη, πίσω από το πάλαι ποτέ Χίλτον, δεν είναι να λειτουργήσει ως ένα ακόμη high end steakhouse, αλλά να «επαναπροσδιορίσει» την έννοια «ελληνική ταβέρνα» ή καλύτερα την έννοια ψησταριά. Να μπορείς δηλαδή να βρεις ό,τι αγαπάς στην ψησταριά (τζατζίκι, παϊδάκι κ.ο.κ.) και να το απολαμβάνεις  στην καλύτερη εκδοχή του. Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου ο οποίος όχι μόνο υπογράφει το μενού, αλλά βρίσκεται -τώρα, τις πρώτες ημέρες- και στις επάλξεις της ανοιχτής κουζίνας όπου κυριαρχεί η σούβλα, ο ξυλόφουρνος, το κάρβουνο και το τηγάνι. Οι Θεσσαλονικείς το γνωρίζουν: GLOW Magazine, ενδιαφέρον το αφιέρωμα Winter Bliss, οι πιο sunny προορισμοί για να ξεφύγετε από τα κρύα του χειμώνα. Εξαιρετική η δουλειά της Νανώς Κουγιουμτζόγλου, πολύ classy, αλλά και Black Friday τιμές, από 9,90 ευρώ ( ! ) προσφέρει η SKY Express. Έως τις 23.59′ της 27/11. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask