Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα εποχή για την Attica Group: Ο στόλος, η παρουσία σε 6...

Νέα εποχή για την Attica Group: Ο στόλος, η παρουσία σε 6 χώρες και οι επενδύσεις

Τη δημιουργία ενός από τους πιο ισχυρούς ακτοπλοϊκούς ομίλους διεθνώς σε επίπεδο αριθμού διακίνησης επιβατών σηματοδεί η ολοκλήρωση της απορρόφησης της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕK από την Attica Group.

Tο εν λόγω deal, το οποίο επικυρώθηκε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των δύο εταιρειών, τοποθετεί την ενισχυμένη πλέον Attica Group στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά, με κριτήριο τη χωρητικότητα επιβατών και στην πέμπτη θέση, με κριτήριο τη χωρητικότητα σε γραμμικά μέτρα γκαράζ.

Ο όμιλος θα διαχειρίζεται συνολικά 45 πλοία και θα διαθέτει πέντε διαφορετικά brands τα: Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Africa Morocco Links (AML) και την ΑΝΕΚ με παρουσία σε έξι χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Ισπανία, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία.

Τα πλοία που θα φέρουν τα χρώματα της ΑΝΕΚ στις γραμμές της Κρήτης θα είναι τέσσερα: Το «Έλυρος» και «Ελευθέριος Βενιζέλος», το «Blue Galaxy» που θα μετονομαστεί σε «Κίσσαμος» και το «Blue Horizon» θα μετονομαστεί σε «Λευκά Όρη».

Η Attica Group θα επενδύσει άμεσα στην ΑΝΕΚ κεφάλαια ύψους 31 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου της. Ειδικότερα η Attica σκοπεύει να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) σε δυο πλοία της ΑΝΕΚ. Επίσης θα επενδύσει άλλα 11,3 εκατ. ευρώ σε συντήρηση (one-off catch-up fleet maintenance costs) των πλοίων της.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση σε scrubbers θα προέλθουν από τη χρήση οικονομικότερου τύπου καυσίμου «3,5% HSFO», σε σχέση με το ακριβότερο καύσιμο «0,5% VLSFO» που χρησιμοποιείται σήμερα, και θα είναι περίπου 9,5 εκατ. ευρώ, με τις σημερινές τιμές καυσίμων, ενώ θα καταστήσουν τα πλοία της ΑΝΕΚ ανταγωνιστικά στις γραμμές όπου δραστηριοποιούνται.

Σημειώνεται πως οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα συμμετέχουν με 11,25% στο νέο κεφάλαιο που θα σχηματισθεί συνεπεία της συγχώνευσης και οι μέτοχοι της Attica Group θα συμμετέχουν με ποσοστό 88,75% περίπου στο νέο μετοχικό κεφάλαιο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ