Στα ύψη διατηρούνται και σήμερα οι τιμές αερίου με τον δείκτη TTF να είναι καρφωμένος πάνω από τα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ανάλογα και οι τιμές ρεύματος κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα η τιμή να είναι στα 410 ευρώ/MWh στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 18/8/2022, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στη Βουλγαρία οι τιμές είναι πάνω από τα 415 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Γαλλία 553,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεβασμένες κατά 0,2% και στη Γερμανία 563,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεβασμένες κατά 2,2%.
Απέναντι στην εικόνα αυτή η Κομισιόν χθες ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη ιδεών με έμφαση στην εξοικονόμηση.
“Αν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώσουν κατά 1 βαθμό την θερμοκρασία της θέρμανσης τους το χειμώνα τότε, η Ευρωπαική Ένωση θα εξοικονομήσει περίπου 7% στη χρήση ενέργειας για ένα χρόνο.“
Αυτό σημείωσε σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας μέρος των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν για να ανταποκριθούν οι χώρες μέλη της ΕΕ στον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται, δεδομένων των συνθηκών που έχουν προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, γίνονται περαιτέρω γνωστοί στην Ευρώπη, σχολίασε η κα Φον ντερ Λάιεν, παρατηρώντας πως οι ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες για τον κλιματισμό, για παράδειγμα, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στο τοπίο της εξοικονόμησης ενέργειας.
Η κα φον ντερ Λάιεν σχολίασε πως είναι καλό που κράτη μέλη της Ένωσης συμπεριλαμβάνουν τέτοια μέτρα στα σχέδιά τους.
“Μαζί εξοικονομούμε ενέργεια για έναν ασφαλή χειμώνα” τόνισε.
Το μήνυμα
Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες βάζουν στο “παιχνίδι” της επόμενης ενεργειακής ημέρας της ΕΕ, μια έστω και οριακή αλλαγή τρόπου ζωής με έμφαση στην πολιτική εξοικονόμησης καθώς οι διασφαλίσεις επάρκειας και κυρίως ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας, αποδεικνύονται δύσκολα στοιχήματα
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προέβλεψε πως η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο. Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου, τις οποίες είδε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις κυρώσεις από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.
Τι πληρώνουμε στη Ρωσία;
Επίσης, και η Ελλάδα πληρώνει αδρά το τίμημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και των αποφάσεων της ΕΕ. Μόνο τον Ιούνιο 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 625,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 86,3% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 που ήταν 335,7 εκατ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία τον Ιούνιο 2022 ανήλθε σε 12,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 26,9% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 που ήταν 17,4 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας τον Ιούνιο 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 612,6 εκατ. ευρώ (έλλειμμα)
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 3.461,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 112,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 που ήταν 1.630,1 εκατ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 ανήλθε σε 60,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 30,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 που ήταν 86,4 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 3.400,9 εκατ. ευρώ (έλλειμμα).
Το βαρόμετρο για τις επιδοτήσεις
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση σχεδιάζει το πακέτο επιδοτήσεων του Σεπτεμβρίου και βέβαια καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του κρατικού ταμείου πέρα από αυτήν του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να καλύψει τις απαιτήσεις των επιδοτήσεων.
Όπως ανέφερε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικης Ραδιοφωνίας. ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί το καλοκαίρι, κύρια λόγω του τουρισμού και της εκτίναξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα αποδοθεί στην κοινωνία το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το 2023 Ωστόσο, έστω κι αν έδωσε το στίγμα των παροχών που συνδέονται και με την πολιτική πορεία της κυβέρνησης, έθεσε τη βασική παράμετρο των δυνητικών κατανομών των υπεραποδόσεων στα έσοδα που φέρνει, κύρια, η καλή πορεία του τουρισμού.
Όπως είπε βασικό στοιχείο ανησυχίας, είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο. “Όσο ψηλότερα κινείται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη στήριξης στους λογαριασμούς του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών να βοηθήσει την κοινωνία κάπου αλλού. Όταν, συνεπώς, το φυσικό αέριο εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι όσο αυξάνεται το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει χρήματα για να μην δουν τις αυξήσεις αυτές και οι καταναλωτές. Μάλιστα ανέφερε ότι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε η κυβέρνηση για τα ενεργειακά τον Αύγουστο, από τον προϋπολογισμό.
Όσον αφορά πρόσθετα μέτρα, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι “το μόνο οικονομικό μέτρο που έχει κλειδώσει είναι ότι θα συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτό είναι και η μεγάλη αβεβαιότητα.”
Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι δεκαπλάσιες απ’ ότι ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μας αφήνει να κάνουμε μόνιμο προγραμματισμό.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει να είναι κάποιος μάντης Κάλχας για να προβλέψει τις τιμές του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ένα μέρος του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης παράλληλα με αυτόν στην Ουκρανία.