Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί δεν «φοβίζει» το χρέος των 350 (και πλέον) δισεκατομμυρίων ευρώ

Γιατί δεν «φοβίζει» το χρέος των 350 (και πλέον) δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Ελλάδα εισέπραξε χθες από το πρόγραμμα SURE πρόσθετους πόρους της τάξεως των 2,54 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δάνειο το οποίο όμως εκταμιεύεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Αυτά τα 2,54 δισ. ευρώ, δεν είχαν προϋπολογιστεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όταν γινόταν το ετήσιο πλάνο δανεισμού της χώρας για την φετινή χρονιά. Και δεν θα «αντικαταστήσουν» τα χρήματα που έχουν προγραμματιστεί να αντληθούν μέσω των εκδόσεων νέων ομολόγων. Το αντίθετο. Για μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζεται τουλάχιστον μια ακόμη έκδοση ομολόγου -με εξαιρετικά πιθανό το σενάριο της επανέκδοσης του 10ετούς τίτλου που είχε εκδοθεί στις αρχές του χρόνου- ενώ είναι πιθανή και μια δεύτερη έκδοση προς το τέλος του χρόνου. Συνολικά, ο φρέσκος δανεισμός της χώρας μέσα στο 2021 αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί πάνω από τα 350 δισ. ευρώ και για δεύτερη διαδοχική χρονιά πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Και μόνο στο άκουσμα χρέους άνω των 350 δισ. ευρώ σε μια χώρα το ΑΕΠ της οποίας έχει υποχωρήσει αυτή τη στιγμή κάτω από τα 170 δισ. ευρώ, η ανησυχία είναι εύλογη ειδικά όταν προκύπτουν ειδήσεις για περαιτέρω αύξηση του δανεισμού όπως η χθεσινή για τις νέες απορροφήσεις 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον ΟΔΔΗΧ εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ιδού και η εξήγηση.

Σε μια οικονομία με χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, το ερώτημα δεν είναι το αν θα προσθέσεις και νέο χρέος αλλά το αν το χρέος που θα προσθέσεις θα δημιουργήσει αντίστοιχο ή και περισσότερο ΑΕΠ. Διότι αν αυτό συμβεί, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα γίνεται ολοένα και μικρότερη. Ειδικά δε αν το χρέος χορηγείται με ευνοϊκούς όρους, τότε υπάρχει και το πρόσθετο επιχείρημα ότι δεν αυξάνει αισθητά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Κάτι που ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι το κόστος δανεισμού μέσω του προγράμματος Sure είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού της χώρας.

Το παραπάνω επιχείρημα γίνεται εύλογα αντιληπτό με ένα απλό αριθμητικό παράδειγμα. Η Ελλάδα έχει χρέος 341 δισ. ευρώ και ΑΕΠ 168 δισ. ευρώ. Η αναλογία διαμορφώνεται στο 203%. Αν το χρέος αυξηθεί στα 343 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ στα 170 δισ. ευρώ, η αναλογία υποχωρεί στο 201,7%. Άρα το ζητούμενο δεν είναι πόσο χρέος θα «σηκώσεις» αλλά αν μπορείς τα δανεικά να τα κάνεις εισόδημα για τη χώρα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ