Ένα από τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το success story της Ελλάδας στο μέτωπο της οικονομίας συνδέεται και με την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Όμως, αν κάτσει να ασχοληθεί κάποιος με τα αναλυτικά στοιχεία θα διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των άμεσων επενδύσεων -της τάξεως των 8 δις. ευρώ ετησίως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- αφορούν σε αγορά ακινήτων ήτοι σε προσπάθειες απόκτησης «χρυσής βίζα».
Το 2023, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα θα σπάσουν και το φράγμα των 2 δις. ευρώ συνολικά ενώ στην τριετία 2021-2023, υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 15.000 αιτήσεις που συναλλαγές της τάξεως των 2,6 δις. ευρώ.
Άμεση ξένη επένδυση λογίζεται και αυτή με μια διαφορά όμως: δεν δημιουργεί καμία θέση εργασίας. Το αντίθετο. Δεσμεύει -στις περισσότερες περιπτώσεις- ακίνητα τα οποία εγγράφονται στη λίστα των «κλειστών» καθώς το κύριο μέλημα πολλών επενδυτών είναι το ευρωπαϊκό διαβατήριο και όχι η αξιοποίηση του ακινήτου. Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας υπάρχουν παραδείγματα πολιτών που δεν βγάζουν άκρη με την κεντρική θέρμανση πολύ απλά διότι πολλά από τα διαμερίσματα δόθηκαν για χρυσή βίζα και πλέον παραμένουν κλειστά.
Το μήνυμα έχει φτάσει ήδη στην κυβέρνηση εδώ και καιρό. Ήδη αυξήθηκε το όριο της επένδυσης από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ για διάφορες περιοχές (Βόρειος Τομέας Αττικής, Νότιος Τομέας Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονος, Σαντορίνη) και εκτιμάται ότι ενδεχομένως και σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύξηση του ορίου και για άλλες περιοχές αν όχι για το σύνολο της χώρας. Η έλλειψη αυτών των ακινήτων από την πραγματική αγορά έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στις τιμές των ακινήτων.