Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Άπιαστος» ο πήχης των φορολογικών εσόδων και για το 2021- Γράφει ο...

«Άπιαστος» ο πήχης των φορολογικών εσόδων και για το 2021- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Την είσπραξη φορολογικών εσόδων -προ επιστροφών- συνολικού ύψους 49,685 δις. ευρώ θέτει ως βασικό στόχο για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ακολουθώντας βεβαίως τις «επιταγές» του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος στόχος, έρχεται βέβαια ύστερα από το περυσινό «ναυάγιο» των φορολογικών εσόδων το οποίο καταγράφεται στην απολογιστική έκθεση της ΑΑΔΕ: Για ολόκληρη την περυσινή χρονιά, συγκεντρώθηκαν έσοδα μόλις 43,938 δις. ευρώ έναντι στόχου 53,121 δις. ευρώ. Προφανώς η κατάρρευση πέρυσι και η απώλεια των περίπου 9,5 δις. ευρώ ήρθε εξαιτίας της πανδημίας και του lockdown.

Το ερώτημα όμως πλέον είναι πώς θα καταστεί εφικτό φέτος να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά τουλάχιστον 6 δις. ευρώ φέτος τη στιγμή μάλιστα που έχει «χαθεί» το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς λόγω του lockdown;

Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να αποτυπωθεί και η συνέπεια του «κλεισίματος» του πρώτου τριμήνου στα φορολογικά έσοδα καθώς ανακοινώνονται τα δημοσιονομικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Μπορεί το πρώτο δίμηνο να έκλεισε με υπέρβαση εσόδων, ωστόσο αυτό οφείλεται καθαρά στην μετατόπιση της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας από τον Δεκέμβριο στον Φεβρουάριο. Σήμερα, αλλά και τον επόμενο μήνα, θα αποτυπωθεί όλη η ζημιά κυρίως στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης από το γεγονός ότι η αγορά ήταν ουσιαστική κλειστή (αν και λιγότερη κλειστή συγκριτικά με το περυσινό lockdown) και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο.

Εκτός από το lockdown το οποίο για πολλούς κλάδους συνεχίζεται και τον Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει και τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Είναι μεγάλη η ανησυχία για το ποια θα είναι τελικώς η μείωση των εισοδημάτων που θα αποτυπωθεί (και κυρίως η μείωση κερδών των επιχειρήσεων) καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το ποια θα είναι η απώλεια από φόρους εισοδήματος.

Από την άλλη βέβαια, το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας ήδη από τον Απρίλιο ώστε αυτό να αποτυπωθεί και στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση τα 49,685 δις. ευρώ προ επιστροφών, είναι ένας εξαιρετικά δυσπρόσιτος στόχος κάτι που σημαίνει ότι η αναθεώρησή του θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή ειδικά ενόψει της δημοσίευσης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής μέσα στις επόμενες ημέρες. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ