Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί ξεχωρίζει με έμφαση (+26%) η Alpha Bank τον Απρίλιο στο...

Γιατί ξεχωρίζει με έμφαση (+26%) η Alpha Bank τον Απρίλιο στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μακράν την κορυφαία επίδοση κατά τη διάρκεια του Απριλίου καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank η οποία ενισχύεται τον τρέχοντα μήνα σε ποσοστό 25,79%, τα περισσότερα από κάθε άλλη μετοχή είτε των τραπεζών, είτε του FTSE 25, είτε του Mid Cap. Χθες, μετά από εφτά διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα, διόρθωσε ανεπαίσθητα μόλις -0,26% κλείνοντας στα 1,1540 ευρώ, μια ανάσα από το υψηλό έτους των 1,16 ευρώ της Τρίτης.

Η μετοχή είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τον υπόλοιπο κλάδο, οπότε σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, τις διαδικασίες μετασχηματισμού αλλά και τις παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς, τώρα καλύπτει το χαμένο έδαφος. Το μήνα Μάρτιο η Alpha Bank ενισχύθηκε μόλις 11,2%, την ώρα που η Εθνική κέρδισε 18,1% και η Eurobank +24,8%. Παράλληλα, έβγαλε το πρώτο τρίμηνο με απώλειες 3,9%, ενώ η Eurobank το αντίστοιχο διάστημα κέρδισε 24,8% και η Εθνική +9,7%.

Τώρα λοιπόν η Alpha Bank βελτιώνει την αποτίμησή της, έχοντας μάλιστα τις τελευταίες ημέρες και συμπεριφορά απόλυτης leader στην αγορά, πραγματοποιώντας τους κορυφαίους τζίρους, μακράν από τη δεύτερη μετοχή. Στις πρώτες οκτώ συνεδριάσεις του Απριλίου έχει κάνει συναλλαγές πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχει διακινήσει όγκο πλέον των 110 εκατ. μετοχών, πιστοποιώντας ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται στη μετοχή.  

Η Alpha Bank αποτιμάται στα 1,78 δισ. ευρώ στο Χ.Α. όταν η Eurobank αποτιμάται στα 2,92 δισ. ευρώ και η Εθνική στα 2,46 δισ. ευρώ. Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια είδαν την ελκυστική αποτίμηση της μετοχής και ξεκίνησαν πονταρίσματα, σε έναν τίτλο που γενικά θεωρείται ο πλέον συντηρητικός σε όλο τον κλάδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ισχυροί διεθνείς οίκοι γνωστοποίησαν τη δραστηριότητά τους στην πλατφόρμα του Bloomberg, την οποία παρακολουθούν οι μεγάλο «παίκτες». Η Goldman Sachs έβαλε στην πλατφόρμα τη Δευτέρα τις περισσότερες ύψους 5 εκατ. τεμαχίων, ακολούθησε η UBS με 3,7 εκατ. μετοχές και η City με εντολές ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το μίνι ράλι που έχει κάνει ο τίτλος τελευταία, η ουσία είναι ότι παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2020 διαπραγματεύονταν στα 1,85 ευρώ. Παράλληλα, ο τίτλος είδε το χαμηλό έτους – όπως και όλος ο κλάδος – όχι το Μάρτιο του 2020 αλλά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στις 6/11 έπεσε στα 0,4164 ευρώ. Έκτοτε ενισχύεται σε ποσοστό 177%.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις

Στα τέλη Μαρτίου, σε συνέχεια της δημοσίευσης αποτελεσμάτων 2020, εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι προχώρησαν σε θετικές αναλύσεις για την τράπεζα και τη μετοχή, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει προς τον πλήρη «καθαρισμό» του ισολογισμού της, με αιχμή τη συμφωνία – ορόσημο για το Project Galaxy.

Η J.P. Morgan έκανε σύσταση overweight (καλύτερη της αγοράς) με τιμή στόχο τα 1,20 ευρώ, η Goldman Sachs διατύπωσε σύσταση αγοράς με στόχο τα 1,03 ευρώ, ενώ η Wood έκανε επίσης σύσταση αγοράς, με τιμή – στόχο τα 1,50 ευρώ.

Η Axia Research διατήρησε σύσταση αγοράς με τιμή στόχο στα 2,40 ευρώ, η Εθνική Χρηματιστηριακή έκανε σύσταση outperform χαρακτηρίζοντας τις αποδόσεις της Τράπεζας ως καλύτερες από αυτές της αγοράς, οριοθετώντας το στόχο στα 1,10 ευρώ, ενώ η Παντελάκης Χρηματιστηριακή έκανε σύσταση overweight με τιμή – στόχο στα 1,45 ευρώ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ