Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑXρ. Σταϊκούρας: Ισχυρές ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης και υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης

Xρ. Σταϊκούρας: Ισχυρές ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης και υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας σε συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, που ψηφίστηκε στη Βουλή μόλις εχθές, θέτει συγκεκριμένους στόχους για ισχυρή ανάκαμψη φέτος και βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022», τόνισε ο Υπουργός. Συμπλήρωσε ότι οι οικονομικοί δείκτες για το 2021 είναι ενθαρρυντικοί και ότι η ύφεση της οικονομίας στο 1ο τρίμηνο του έτους ήταν ηπιότερη από όλες τις αρχικές προβλέψεις. «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, η ψυχολογία της οικονομίας όπως λέγεται, είναι σε προ-κορωνοϊού επίπεδα, οι ιδιωτικές καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά και τα “κόκκινα” δάνεια, τους τελευταίους 12 μήνες, μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ή κατά 24%», ανέφερε.

«Δανειζόμαστε, ως χώρα, σταθερά με χαμηλό επιτόκιο», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «το περιθώριο επιτοκίου (spread) του ελληνικού ομολόγου διαρκώς συρρικνώνεται, όχι μόνο έναντι της Γερμανίας, αλλά και έναντι των άλλων χωρών του Νότου. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, ο Υπουργός ανέφερε: «Για φέτος, προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 3,6%. Παρά το γεγονός ότι εκτιμήσεις πολλών διεθνών και εγχώριων οργανισμών προβλέπουν υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης, εμείς στην Ελληνική Κυβέρνηση παραμένουμε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, ωστόσο δεν αναθεωρούμε τους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες αβεβαιότητας που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Τον Σεπτέμβριο εύχομαι να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τους στόχους μας».

Η ισχυρή ανάκαμψη για το 2021 και η βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022 στηρίζονται, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στη στήριξη της κοινωνίας που πλήττεται. Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης φτάνει τα 41 δισ. την περίοδο 2020-2022, με τους πόρους αυτούς να έχουν αντληθεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, από ευρωπαϊκά προγράμματα, από δόσεις που εκταμιεύθηκαν – χάρη στην επιτυχή ολοκλήρωση πέντε αξιολογήσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας -, καθώς και από ομόλογα εκδοθέντα με ιδιωτική τοποθέτηση.

Οι εισροές πόρων στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, την τελευταία διετία, ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ όσο και το κόστος των μέτρων στήριξης της κοινωνίας την ίδια περίοδο.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει και την πιστωτική επέκταση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και έκανε ειδική αναφορά στο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και στη χρονική επέκταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», για την οποία οι σχετικές διατάξεις κατατέθηκαν χθες προς ψήφιση στη Βουλή. Επιπλέον, τόνισε ότι 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και γι’ αυτό η πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον φθηνό δανεισμό των τραπεζών, έχει μειώσει τον όγκο των “κόκκινων” δανείων και έχει βελτιώσει το ενεργητικό των τραπεζών. Το τραπεζικό σύστημα “έβαλε πλάτη” στην κρίση και προχώρησε στη ρύθμιση 250.000 δανείων και σε άλλες τόσες αναστολές πληρωμής δανείων. Δόθηκαν περίπου 35.000 δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικού μηχανισμού, με το 80% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, να δοθούν πολύ περισσότεροι πόροι από το τραπεζικό σύστημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να αξιολογηθεί πάλι το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχονται πολύ περισσότεροι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως είπε, «σε 15 μέρες από σήμερα θα συζητηθούν οι προτάσεις μας για τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος». Στις συζητήσεις θα τεθούν θέματα όπως ο όγκος των χορηγήσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και κίνητρα για τον σκοπό αυτό, επαναξιολόγηση του κόστους δανεισμού, αλλά και ο τρόπος που το τραπεζικό σύστημα θα απορροφήσει τα 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Βεβαίως η μετάλλαξη Δ του κορωνοϊού μάς ανησυχεί, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει στη διάθεσή του πολλά εναλλακτικά σενάρια και δεν βιάζεται να επικαιροποιήσει τους στόχους του», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση αναμένει έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και ότι οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των πολιτών που ήδη έχουν γίνει δεν είναι λίγες για τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μόλις 2 έτη).

Όπως είπε, αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα έτη 2021-22 κ.ά. «Κάναμε πολλά πράγματα τον τελευταίο χρόνο και η Ευρώπη λειτούργησε πολύ ταχύτερα σε αυτή την κρίση, από οποιαδήποτε προηγούμενη. Όλοι οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία είναι επιβαρυντικοί για την οικονομία, αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ακόμη σε ασφαλή επίπεδα, για να εξασφαλίσουμε μία καλή πορεία για την ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Το πρόγραμμα του Φόρουμ διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου – Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Munich Security Conference με το οποίο το Φόρουμ των Δελφών ξεκινά τη συνεργασία του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ