Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSWinter is here: Το εκρηκτικό κοκτέιλ και η αύξηση του εμβολιασμού κατά...

Winter is here: Το εκρηκτικό κοκτέιλ και η αύξηση του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης

Τρεις αναπνευστικοί ιοί (SARS-CoV-2, RSV, ιός της γρίπης) φαίνεται να… πρωταγωνιστούν και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

«Ας ετοιμαζόμαστε για “τριδημία” και μακάρι να διαψευστούμε». Αυτό είχε αναφέρει ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πριν ακριβώς ένα μήνα, η πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία σημείωσε πως «εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για Covid και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δεν θα πρέπει να αναβάλλεται», ενώ, όπως τόνισε, εμβόλιο για τον RSV δεν υπάρχει ακόμα.

Έχοντας εισέλθει και επίσημα πλέον στον χειμώνα, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων σε όλη την επικράτεια, θορύβησαν τους πολίτες, καθώς μέσα σε 10 μέρες, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο έσπευσαν να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα στα 2,2 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, σχεδόν κατά 30% αυξήθηκε μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, το ποσοστό των ανθρώπων που έσπευσαν να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης, για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που σαρώνουν τη χώρα μας. Από το 1,7 εκατ. των εμβολιασμένων πολιτών ως τα μέσα Νοεμβρίου, σήμερα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πάνω από 2,2 εκατομμύρια, σε συνολικά 2,5 εκατ. εκδοθείσες συνταγές.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι η αυξημένη πιθανότητα η λοίμωξη RSV να προκαλέσει επιπλεγμένη πνευμονία καθώς και η πιθανή αλληλοεπικάλυψη των ιών SARS-CoV-2, RSV και γρίπης. Τα πιο κοινά συμπτώματα και των τριών ιών είναι η καταρροή, ο βήχας, η απώλεια όρεξης και ο πυρετός.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, πάντως, ότι από τους 2,2 εκατ. πολίτες οι 1,5 είναι άτομα άνω των 60 ετών, ομάδα για την οποία υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης του εμβολίου, την οποία έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω τα εμβολιαστικά ποσοστά.

«Τα δύο χρόνια προηγούμενα χρόνια ήμασταν πολύ προστατευμένοι σαν κοινωνία γιατί φοράγαμε όλοι μάσκες. Αυτό μείωσε πάρα πολύ την ανοσία που έχει πληθυσμό στη γρίπη. Τώρα λοιπόν έρχεται ο ιός της γρίπης και μας βρίσκει χωρίς πληθυσμιακή ανοσία, χωρίς ανοσία στον πληθυσμό. Πρέπει λοιπόν φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε. Τώρα που ακόμα δεν έχει πιεστεί τρομερά το σύστημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεσοβδόμαδα στην ΕΡΤ ο  καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ