Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πρόταση των στελεχών του ESM για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας; Αν και η υπόθεση σηκώνει χαρτί και μολύβι, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι μάλλον θετικές.
Το προφανές είναι η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου του χρέους από το 60% στο 100%, καθώς με αυτό τον τρόπο μικραίνει η απόσταση που έχει να διανύσει η χώρα. Το δεύτερο είναι η σύνδεση της πορείας απομείωσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Πρακτικά, από τη στιγμή που η υποχρέωση μείωσης της αναλογίας τους χρέους, θα ισχύει μόνο τις χρονιές που θα υπάρχει ανάπτυξη, περιορίζονται οι πιθανότητες να ξαναζήσουμε το δράμα της μνημονιακής περιόδου κατά την οποία ζητούνταν πρόσθετοι φόροι και επιβάλλονταν μειώσεις εισοδημάτων σε μια χώρα που βούλιαζε στην ύφεση.
Στόχος της πρότασης είναι να ανοίξει ένας πολυετής ενάρετος κύκλος για την ευρωπαϊκή οικονομία κατά τον οποίο η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτυγχάνεται μέσα από την ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας και όχι μέσα από τον καταναγκασμό των λαών της Ευρώπης.
Πόσο ωραία θα ήταν αυτές οι ιδέες να είχαν πέσει στο τραπέζι πριν από 10-11 χρόνια. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και για την Ελλάδα.