Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSSABO: Ο κολοσσός της Χαλκίδας με τους 400 εργαζόμενους και τις πωλήσεις...

SABO: Ο κολοσσός της Χαλκίδας με τους 400 εργαζόμενους και τις πωλήσεις σε 55 χώρες

Με ανεκτέλεστο άνω των 40 εκατ. ευρώ συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλα τα business unit του ο όμιλος SABO, η ελληνική εταιρεία που εδρεύει στο Βασιλικό Χαλκίδας, απασχολεί 400 άτομα και υλοποιεί εξειδικευμένα βιομηχανικά έργα σε πάνω από 55 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

Μετά το ιστορικό ρεκόρ του 2021, όπου ο όμιλος πέτυχε κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, με αύξηση κατά 33% έναντι του 2020, το 2022 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72 εκατ. ευρώ, που επίσης είναι ρεκόρ όλων των εποχών.

Για το 2023, όπως τόνισε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου κα Ματίνα Κοίλιαρη στους δημοσιογράφους αλλά και στα στελέχη επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ κατά τη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η εκτίμηση είναι ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Επίσης επισήμανε πως πλέον το 60% του κύκλου εργασιών προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες και το 40% από τα έργα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κα Κοίλιαρη, η κεραμοποιία αποτελεί περίπου το 50% του κύκλου εργασιών του ομίλου, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας, μέσω της SICAP Α.Τ.Ε. φέρνει περίπου το 1/3, καθώς το 2022 είχε τζίρο περί τα 26 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει αναλάβει πολλά και σημαντικά λιμενικά έργα στο Μαντούδι και στην Αγία Άννα, ενώ εδώ και χρόνια έχει μόνιμη συνεργασία με τον όμιλο Τέρνα Ενεργειακή, υλοποιώντας όλα τα έργα αναφορικά με τις αιολικές εγκαταστάσεις στην Κάρυστο και αλλού. Επίσης, η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικό κομμάτι από το projects που υλοποιεί η Τέρνα Ενεργειακή στον νησί του Αγίου Ευστρατίου, για το υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ.

To άνοιγμα στη ναυτιλία

Η εταιρεία έχει κάνει στρατηγικό άνοιγμα στη ναυτιλία μέσω της δημιουργίας της SABO Marine Services με έδρα τον Πειραιά, καθώς προχώρησε στην εξαγορά κτιρίου στο μεγάλο λιμάνι ώστε να βρίσκεται μέσα στην «καρδιά» της ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας.

Η SABO Marine Services ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2021 και ήδη έχει υλοποιήσει πολλά έργα στο χώρο της ναυτιλίας και των ναυπηγείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αν και η δραστηριότητα είναι καινούρια ακόμη. Όπως σημείωσε χθες η κα Ευγενεία Κοίλιαρη, διευθύνουσα σύμβουλος της μητρικής SABO, ο τζίρος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ φέτος.

H SABO Marine Services παρέχει λύσεις τεχνικής υποστήριξης στο χώρο της ναυπηγό-επισκευής και στην επίλυση των τεχνικών ζητημάτων για ολόκληρο τον τεχνολογικό εξοπλισμό του μηχανοστασίου και του καταστρώματος. Υποστηρίζει ηλεκτρολογικές λύσεις, ηλεκτρονικούς πίνακες στα μηχανουργία ενώ βοηθάει στην «επικοινωνία» διαφόρων μηχανολογικών τμημάτων των βαποριών.

Σ’ ό,τι αφορά τις κατασκευές, όπως σημειώνει η κα Ευγενία Κοίλιαρη, CEO της εταιρείας, η τεχνική εταιρεία του ομίλου SICAP Α.Τ.Ε. συνεχίζει ραγδαία την αναπτυξιακή της πορεία για 5η συνεχόμενη χρονιά, καθώς ο κύκλος εργασιών το 2021 έφτασε στα 13,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι του 2020, ενώ το 2022 διαμορφώθηκε στα 26 εκατ. ευρώ.

Η SICAP ATE αποτελεί την τεχνική εταιρεία του ομίλου SABO και διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 4ης Τάξης. Δραστηριοποιείται στο τομέα των Έργων Υποδομής (Λιμενικά, Οδοποιίας, Υδραυλικά), των Έργων που αφορούν Περιβάλλον – Ενέργεια, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία Ασφαλτομίγματος. Παράλληλα, εξειδικεύεται στην ανέγερση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, καθώς και Οικοδομικών Έργων.

Ο όμιλος έχει έξι κύριους τομείς δραστηριοποίησης, μέσω των εταιρειών SABO S.A., SΙCAP ΑΤΕ, SABO FILIERE ενώ δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανημάτων κεραμοποιίας – τουβλοποιίας, στο στήσιμο γραμμών παραγωγής για τρίτους, στην κατασκευή αυτοματισμών και ρομποτικών συστημάτων για τη διακίνηση και συσκευασία προϊόντων όλων των κλάδων, έχοντας πάνω από 600 ρομποτικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο, στη διαχείριση απορριμμάτων, στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό κ.α.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ