Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSRivulis: Το Hub στα Οινόφυτα και η παγκόσμια επέκταση

Rivulis: Το Hub στα Οινόφυτα και η παγκόσμια επέκταση

Κεντρικό hub και εργοστάσιο – ναυαρχία όπου τροφοδοτε» δεκάδες χώρες και έχει υπό την ομπρέλα του τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια που διαθέτει ο όμιλος στο εξωτερικό έχουν καταστεί πλέον οι εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας του ομίλου Rivulis-Eurodrip.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, η ελληνική διοικητική ομάδα με έδρα τα Οινόφυτα, είναι υπεύθυνη για την Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία. Έτσι, είναι υπεύθυνη για τέσσερις παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία και Αίγυπτο καθώς και για τις πωλήσεις σε 43 χώρες.

Το εργοστάσιο στα Οινόφυτα, που σημειωτέων απασχολεί περί τους 250 εργαζόμενους, είναι το ένα από τα δύο εργοστάσια του ομίλου Rivulis διεθνώς με καθετοποιημένη παραγωγή και υποστηρίζει ένα από τα τρία Τεχνολογικά Κέντρα R&D του Ομίλου. Όπως τονίστηκε, μέσα στο 2022 σχεδιάζεται αύξηση του χώρου των εγκαταστάσεων, ώστε να μεταφερθεί τεχνογνωσία από το Ισραήλ με την δημιουργία μιας ακόμη νέας γραμμής παραγωγής που θα ανοίξει επιπλέον θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 6-7 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της μονάδας Οινοφύτων και την ανάπτυξη της παραγωγής. Στις 14 γραμμές παραγωγής σωλήνα που λειτουργεί η μονάδα, παράγονται καθημερινά 3 εκατ. μέτρα προϊόντος, ενώ οι 40 μηχανές έγχυσης που διαθέτει έχουν παραγωγική δυναμικότητα που καλύπτει 7,5 δισ. σταλάκτες σε ετήσια βάση.

Σήμερα, το 80% της παραγωγής που προέρχεται από το εργοστάσιο των Οινοφύτων κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού και μόνο το υπόλοιπο 20% στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο ειδικεύεται στην παραγωγή σταλακτηφόρων σωλήνων καθώς και ολοκληρωμένων συστημάτων άρδευσης.

Λύσεις «έξυπνης» γεωργίας και μεγάλες καινοτομίες

Η Rivulis είναι ένας από τους ηγέτες στον τομέα της στάγδην άρδευσης παγκοσμίως, που αναπτύσσει και διανέμει στην αγορά τα αναγνωρισμένα σήματα Rivulis και Eurodrip. Χθες παρουσίασε τη νέα στρατηγική της, η οποία, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων της στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων άρδευσης (turn-key projects), στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών έξυπνης γεωργίας καθώς και στον σχεδιασμό και διάθεση πρωτοποριακών προϊόντων στάγδην άρδευσης.

Η νέα στρατηγική υλοποιείται με την Temasek στο τιμόνι, καθώς υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2020 το πλειοψηφικό πακέτο της Rivulis πέρασε στην Temasek, η οποία αποτελεί έναν παγκόσμιο όμιλο επενδύσεων με σημαντικές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της στον αγροτικό τομέα με έμφαση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η Rivulis έχει ξεκινήσει την διάθεση στην Ελλάδα, της επιτυχημένης δορυφορικής πλατφόρμας Manna, η οποία καταφέρνει, χωρίς την ύπαρξη αισθητήρων στο έδαφος, να προσφέρει ακριβείς συμβουλές άρδευσης σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, στο ίδιο χαρτοφυλάκιο εφαρμογών έξυπνης άρδευσης εντάσσεται και μια ακόμα, η ReelView, η οποία επιτρέπει στους χρήστες των προϊόντων Eurodrip και Rivulis να βλέπουν χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους όπως δορυφορικούς χάρτες και εικόνες με το επίπεδο βλάστησης και υγρασίας των φυτών, χρήσιμες για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στο σύστημα άρδευσης ή και πιθανών ασθενειών στην καλλιέργεια.

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, που δεν είναι άλλος από τους σωλήνες στάγδην άρδευσης, η Rivulis παρουσίασε δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: πρόκειται για τον Rivulis Defend, τον πρώτο παγκοσμίως σωλήνα στάγδην άρδευσης ικανό να απωθεί έντομα που μπορούν να δαγκώσουν και να τρυπήσουν τους σωλήνες, καθώς και τον D5000 CX, ο οποίος επιτυγχάνει ελαχιστοποίηση της εισχώρησης ριζών στον σωλήνα, που μπορούν να προκαλέσουν φραγή στη ροή του νερού.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Κυκριλής, ο τομέας της μικρο-άρδευσης εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης. Δεδομένης της παγκόσμιας ανάγκης εξοικονόμησης νερού και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων, η μικρο-άρδευση έχει προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πληθώρα περιοχών, οι οποίες μόλις ξεκινούν την υιοθέτηση των νέων μεθόδων και τεχνολογιών άρδευσης.

Μεγέθη

Ο όμιλος Rivulis Eurodrip αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στον τομέα της στάγδην άρδευσης με τις πωλήσεις για φέτος να υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 400 εκατ. δολάρια παγκοσμίως. Η εταιρεία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καταγράψει τζίρο 45 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενη ανάπτυξη κατά 25%. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στη χώρα μας το 2020 ήταν πέριξ των 39 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Ποια είναι η Rivulis

Η Rivulis ιδρύθηκε το 1966, έχει έδρα στο Ισραήλ και διαθέτει 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, με δραστηριότητα σε πέντε ηπείρους και δεκάδες χώρες. Διαθέτει τρία Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, San Diego-Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο.

Συνεργάζεται με πάνω από 3.300 επιχειρηματικούς εταίρους παγκοσμίως για να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις μικροάρδευσης για όλες τις ανάγκες τόσο μεμονωμένων καλλιεργητών, όσο και μεγάλων φυτειών, στους κλάδους των υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών,  του αστικού πρασίνου και της εξορυκτικής βιομηχανίας. Από τα τέλη του 2020 το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Rivulis εξαγόρασε ο παγκόσμιος όμιλος επενδύσεων Temasek, η οποία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο με έμφαση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ