Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSQuest Holdings: Με διαρκή ρεκόρ μεγεθών, πλώρη για τον FTSE και την...

Quest Holdings: Με διαρκή ρεκόρ μεγεθών, πλώρη για τον FTSE και την ελίτ του Χ.Α.

Νέο ρεκόρ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε χθες η Quest Συμμετοχών, η οποία μέσα στην πανδημία έχει δει τα μεγέθη της να εκτοξεύονται, καθώς κυρίαρχοι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται, έχουν ευνοηθεί από την πανδημία, παρουσιάζοντας (σχεδόν) ιλιγγιώδη ανάπτυξη.

Ο όμιλος έχει παρουσία σε τομείς όπως είδη τεχνολογίας, υπηρεσίες πληροφορικής, ταχυμεταφορές (μέσω της ACS) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικά τα είδη τεχνολογίας, οι υπηρεσίες πληροφορικής αλλά και οι ταχυμεταφορές, εκτοξεύτηκαν μέσα στην πανδημία, φέρνοντας διαρκή ρεκόρ αποτελεσμάτων.

Έτσι, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 447,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγράφοντας άνοδο 47,2% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη EBITDA εκτοξεύτηκαν στα 39,3 εκατ. ευρώ (+44,6%), τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 30,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 94,1%), ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 23,39 εκατ. ευρώ (+111,9%). Επιδόσεις αν μη τι άλλο άκρως εντυπωσιακές που επιβεβαιώνουν αλλά και «εγγυώνται» ότι το 2021 θα είναι η καλύτερη χρήση στη 40χρονη ιστορία της εταιρείας.

Συνάμα, θυμίζουμε ότι η Quest Συμμετοχών συμμετέχει στη διεκδίκηση σημαντικών projects όπως αυτό των ταυτοτήτων αλλά και έργων πληροφορικής του δημοσίου μέσω της πολύ εξειδικευμένης θυγατρικής Unisystems.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και έχοντας κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ και τη μετοχή της πλησίον των ιστορικών υψηλών (15,20 ευρώ) που βρέθηκε στις αρχές Αυγούστου, η Quest Συμμετοχών είναι πρώτη επιλαχούσα μετοχή στον FTSE 25 και ως φαίνεται σε μια από τις επόμενες αναθεωρήσεις του δείκτη, θα αποτελέσει μέλος του.

Η Quest έχει κεφαλαιοποίηση σταθερά πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ εδώ και πολλούς μήνες, είναι η πρώτη σε αποτίμηση στον Mid Cap με δεύτερη τη Cenergy Holdings, ενώ ξεπερνά και μετοχές του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Η μετοχή της Quest έχει σταθερά καλή πορεία όλα τα τελευταία χρόνια χωρίς εξάρσεις και ακραίες αναταράξεις, ενώ ενισχύεται σε ποσοστό 37,42% το 2021.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η Quest υπέγραψε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες Cardlink A.E. και Cardlink One A.E., η ολοκλήρωση της οποίας τελεί υπό τον όρο και την προϋπόθεση της έγκρισης των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδος και Βελγίου. Η πώληση της δραστηριότητας αυτής θα αποφέρει έκτακτο κέρδος στον όμιλο 87 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να περιληφθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) του ομίλου διαμορφώθηκε σε 20,6 εκατ. έναντι – 10,2 εκατ. στις 31/12/2020. Η μεταβολή από τις 31/12/2020, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κεφαλαίου κίνησης, τάση που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Οι επενδύσεις στο Α΄ εξάμηνο 2021 ανήλθαν σε 8,57 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα αυτών να κατευθύνεται στις υποδομές του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών. H ρευστότητα παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης ύψους 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Για το σύνολο του 2021 σε επίπεδο ομίλου, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η  αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων, των λειτουργικών κερδών EBITDA και της προ φόρων κερδοφορίας, θα είναι διψήφια σε σχέση με το 2020, πιθανότατα σε χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2021.

Ιστορικό

H Quest Συμμετοχών ιδρύθηκε το 1981 ως Info-Quest Ε.Π.Ε., πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. στις 17 Δεκεμβρίου του 1998, ενώ έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάπτυξη της αγοράς της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Σήμερα, έχει φτάσει να απασχολεί πάνω από 1.900 στελέχη. Πάντως, ένα από τα αρνητικά είναι το περιορισμένο free float, καθώς σχεδόν το 75% εξακολουθεί να ανήκει στους μεγαλομετόχους, ήτοι στον κ. Θ. Φέσσα που έχει 50,17% και την κα Ευτυχία Κουτσουρέλη που ελέγχει το 24,71%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ