Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSO πιο αμφίβολος «κωδικός» του επόμενου προϋπολογισμού

O πιο αμφίβολος «κωδικός» του επόμενου προϋπολογισμού

Στο γενικό λογιστήριο πέρασαν πολλά 24ωρα τον τελευταίο μήνα για να καταλήξουν, ύστερα από επαφές με όλα τα υπουργεία, για το ποια θα πρέπει να είναι η αναπροσαρμογή στο ύψος των δαπανών που θα πρέπει να γίνει ανά τομέα στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Ήταν αναμενόμενο ότι όλα τα υπουργεία θα ζητήσουν αύξηση στα διαθέσιμα κονδύλια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλότερες τιμές, ειδικά στην ενέργεια. Ο «συμβιβασμός» επιτεύχθηκε και τη Δευτέρα θα φανεί μια πρώτη εικόνα για τα περιθώρια που θα δοθούν στα υπουργεία προκειμένου να δαπανήσουν κρατικούς πόρους το 2023.

Θα υπάρχει και ένας κωδικός όμως στο κρατικό προϋπολογισμό του 2023 για τον οποίο ουδείς θα μπορέσει να προβλέψει από τώρα το αν θα επαληθευτεί ή όχι: το «ειδικό αποθεματικό για την επιδότηση της ενέργειας». Είναι ο κωδικός στον οποίο θα τοποθετηθούν από τώρα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν (εφόσον χρειαστεί) οι λογαριασμοί του ρεύματος και με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι επίσης ο «κουμπαράς» από τον οποίο θα διατεθεί η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης εφόσον συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (που είναι και το πιθανότερο).

Όλα εξαρτώνται ουσιαστικά από την τιμή του φυσικού αερίου. Όσο αυτή θα παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 170-180 ευρώ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και όσο οι πόροι που θα εισφέρουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα επαρκούν για τις επιδοτήσεις του ρεύματος, όλα θα βαίνουν καλώς.

Μπορεί όμως κανείς να είναι σίγουρος; Ο προϋπολογισμός θα «επικαιροποιηθεί» τον Νοέμβριο ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου ενώ η εκτέλεσή του θα παρακολουθείται ημέρα με την ημέρα και ας πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στις εκλογές. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ