Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMYTILINEOS: Το προφίλ παγκόσμιου «παίκτη» και ο στόχος για διπλασιασμό μεγεθών το...

MYTILINEOS: Το προφίλ παγκόσμιου «παίκτη» και ο στόχος για διπλασιασμό μεγεθών το 2022

Σε διπλασιασμό μεγεθών στοχεύει ο όμιλος MYTILINEOS το 2022 συγκριτικά με το 2020, καθώς ο κλάδος της μεταλλουργίας βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, ενώ ωριμάζουν και όλες οι άλλες επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και πολλά από τα ευρύτερα projects που συμμετέχει.

Στην προοπτική του διπλασιασμού μεγεθών το 2022 είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση την περασμένη Άνοιξη, κάνοντας λόγο για ωρίμανση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς, αύξηση μεριδίων αγοράς και έλεγχο του κόστους.

Είχε τονίσει πως «στο διάστημα των επομένων δύο – τριών ετών μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας σε top, middle και bottom line. Ξεκινώντας από την καθαρή κερδοφορία του 2022, η οποία ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το χρόνο αναφοράς που μιλάμε σήμερα δηλαδή το 2020. Εάν το 2022 επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου για διπλάσια κερδοφορία καταλαβαίνετε τι ακολουθεί για την εταιρεία μας».

Όπως σημειώνουν στελέχη της MYTILINEOS στο FinUpNews.gr, το 2021 είναι ένα έτος με πολλές προκλήσεις, καθώς υπάρχει και το κόστος για τη συντήρηση του εργοστασίου της Κορίνθου (Korinthos Power), ενώ το 2022 θα είναι έτος απαλλαγμένο από τέτοια έξοδα.

Για το 2022 η MYTILINEOS αναμένει λειτουργικά κέρδη EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του αλουμινίου, των υψηλότερων premia, του ισχυρού ανεκτέλεστου φωτοβολταϊκών έργων και της λειτουργίας της νέας μονάδας CCGT.

Εκτός από κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη, ο όμιλος MYTILINEOS είναι εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, έχοντας δραστηριότητα πλέον σε 32 χώρες με τέσσερα sector. Τέλος του 2020 είχε φτάσει να απασχολεί 3.850 εργαζόμενους, ενώ μέσα στο 2021 θα προσθέσει ακόμη 300.

«Κλειδί» η μεταλλουργία

Η MYTILINEOS υλοποιεί στην Ελλάδα τεράστιο επενδυτικό πλάνο περί τα 600 εκατ. ευρώ με εκσυγχρονισμό όλων των μονάδων, ενώ η συνολική ρευστότητα υπερβαίνει τα 1,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων περίπου 0,5 δισ. ευρώ και δεσμευμένων πιστωτικών γραμμών 0,8 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος της μεταλλουργίας είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, με υψηλές τιμές και φθηνά – απολύτως ελεγχόμενου κόστους – μεταφορικά. Η ζήτηση για μέταλλο είναι άνευ προηγουμένου, καθώς διεθνώς υπάρχει φόβος ότι δε θα μπορούν να καλυφτούν οι ανάγκες. Έτσι, αρκετοί μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού προτίθενται να δώσουν υψηλότερες τιμές για να «κλειδώσουν» ποσότητες.

Παγκοσμίως υπάρχει μια φρενίτιδα κατασκευών και υποδομών, οπότε οι ανάγκες για μέταλλο έχουν εκτοξευτεί. Η ζήτηση παραμένει υψηλότατη ενώ με αυτό το momentum θα μπει και το 2022. Πολύ υψηλές τιμές διεθνώς, ελεγχόμενα και οριοθετημένα κόστη, τεράστια ζήτηση.

Ο όμιλος πουλάει μέταλλο κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, πετυχαίνοντας και τις καλύτερες τιμές, έχοντας «χτίσει» ένα δίκτυο μεταφοράς με συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο τομέα.

Παράλληλα, η MYTILINEOS θα είναι και η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα που θα «πρασινίσει» την παραγωγή του μετάλλου του, αρχής γενομένης από το 2022 (στο 30%) και με ορίζοντα το 2030. Συνάμα συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της αλουμίνας κατά 25 χιλ. τόνους, καθώς και της συνολικής ετήσιας παραγωγής αλουμινίου στους 250 χιλ. τόνους εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Υποδομές και καθαρή ενέργεια

Πολλά περιμένει ο όμιλος και από τον κλάδο των υποδομών και των κατασκευών εντός της χώρας, καθώς 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς έργα ενεργειακής αναβάθμισης υποδομών. Εκεί, ο όμιλος θα δώσει δυναμικό παρών. Το ανεκτέλεστο του ομίλου σ’ αυτά τα έργα ανέρχονταν σε 923 εκατ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2021, με το συνολικό pipeline να προσεγγίζει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 80% τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Παράλληλα, ωριμάζουν σταδιακά και τα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές που σχετίζονται με την «πράσινη» ενέργεια, ενώ σημαντική θα είναι η συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν τους ανθρώπους του ομίλου στο συμπέρασμα ότι το 2022 θα καταγραφεί ιστορικά υψηλή κερδοφορία, με αιχμή τη μεταλλουργία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ