Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑMoody’s: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου

Moody’s: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο Ba1 από Βa2, με σταθερό ορίζοντα, επικαλούμενος τη μείωση στην έκθεση της οικονομίας λόγω της μείωσης των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα και την ανθεκτικότητα που επέδειξε η κυπριακή οικονομία κατά τη κρίση του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνει ότι η εν λόγω εξέλιξη καταδεικνύει τις ορθές πολιτικές που ακολουθούνται, που παρά την αβεβαιότητα που υφίσταται λόγω της κρίσης της πανδημίας, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο κύριος λόγος αναβάθμισης αφορά στη μείωση της έκθεσης της κυπριακής οικονομίας στον τραπεζικό τομέα, λόγω των μείωσης των κινδύνων στις τράπεζες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο ίδιος οίκος προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του, ο Moody’s κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση στην υποκείμενη πιστωτική ευρωστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η οποία μειώνει τους κινδύνους μιας συστημικής τραπεζικής κρίσης και κατά συνέπεια μειώνει την εκδήλωση δυνητικών υποχρεώσεων για τον κυβερνητικό ισολογισμό.

«Ο Οίκος επισημαίνει ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι γενικά ισοζυγισμένοι με τα πλεονεκτήματα του τραπεζικού τομέα. Τα εθνικά μέτρα στήριξης και η σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις από την κρίση πιθανότατα θα παραμείνουν περιορισμένες. Επιπλέον, αναμένει ότι ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης της οικονομίας από το δημόσιο χρέος θα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε σύγκριση με το προ-πανδημικό επίπεδο», σημειώνει ο κ. Πετρίδης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ