*Για να είμαι ειλικρινής- απέναντί σας- την προχθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών δεν την παρακολούθησα. Πλην όμως άνθρωπος της DeA κράτησε σημειώσεις σε όσα αφορούσαν στα της οικονομίας, που είναι και το κυρίως αντικείμενο μας.
*Αν και ο Νίκος Ελευθερόγλου, σωστά πιάνει το ζήτημα που θέτουν (προειδοποιώντας) Γιάννης Στουρνάρας και Αλέκος Παπαδόπουλος. Μου ξεχώρισε, λοιπόν, ο φίλτατος συνεργάτης κυρίως το εξής: την παντελή αίσθηση των πολιτικών-ειδικά των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα- για το πόσο θωρακισμένη είναι η οικονομία μας έναντι των έξωθεν κινδύνων. Ελάχιστες και επουσιώδεις οι αναφορές στον διεθνή περίγυρο, σε όσα διαδραματίζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με επίκεντρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πράγματι το εγχώριο banking, η ελληνική οικονομία είναι σε σημαντικό βαθμό διασφαλισμένα, πλην όμως δεν είναι άτρωτα, ούτε απρόσβλητα σε κινδύνους στην περίπτωση που όπως σημείωνε ο Jamie Dimon (JPMC) θα πολλαπλασιαστούν. Δεν είμαι σίγουρος για το αν ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τι εστί “Στιγμή Μίνσκι”, θέλω να πιστεύω ότι είναι ενήμερος για την θεωρία του οικονομολόγου Hyman Minsky-τέλος πάντων- αλλά η Allianz από την Τρίτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού ατυχήματος. Ο κίνδυνος πρόκλησης πανικού στις αγορές, που συνοδεύεται από κατάρρευση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι-προσώρας- θεωρητικός, ωστόσο συζητείται σε κεντρικό επίπεδο. Μόλις προχθές η Janet Yellen- υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ- προειδοποιούσε πως, ένα default των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση. Την ίδια ώρα ο Donald Trump προέτρεπε τους Republicans να “τραβήξουν το σχοινί στα άκρα”, όσον αφορά στο αδιέξοδο με το ανώτατο όριο του (δημοσίου) χρέους. Επειδή η “στιγμή Minsky” αναφέρεται σε αλληλουχία αστάθειας, ας μελετήσουν οι πολιτικοί τις ενστάσεις των Jamie Dimon, Warren Buffett, Mohamed A El-Erian για το πως χειρίζεται η Fed την χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο επικεφαλής της JMPC επέρριψε ευθύνες στον ομόλογο του της Fed για το ότι με την πολιτική του επιτείνει την αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
*Και μέχρι τώρα από την χρεοκοπία των 4 περιφερειακών τραπεζών μπορεί να επωφελείται η διασώστρια JP Morgan, πλην όμως ένα ντόμινο καταρρεύσεων δεν μπορεί/δεν αντέχει να το καλύψει/εγγυηθεί το big5 των τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ. Γιατί γίνομαι κουραστικός; επειδή θεωρώ ότι οι πολιτικοί μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι εκτυλίσσεται, εκτός και πως σε ενδεχόμενη παρόξυνση θα “χτυπήσει” και εμάς. Όσο θωρακισμένη και αν είναι (που είναι) η οικονομία μας.
*Κάτι συναφές, ακολουθώντας την διεθνή τάση οι προνοητικοί επιχειρηματίες δεσμεύουν όλο και περισσότερα κεφάλαια/ρευστότητα για να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους ή αποθηκεύουν προβλέψεις στην περίπτωση μίας στραβής. Τι σημαίνει αυτό; ποσοτική σύσφιξη από την πλευρά των επιχειρήσεων σε μία περίοδο που σε εξέλιξη είναι ανάλογα προγράμματα QT από το κεντρικό τραπεζικό σύστημα. Στο τραπέζι των μελών του δ.σ της ΕΚΤ το ενδεχόμενο και τρίτης αύξησης επιτοκίων, τον Σεπτέμβριο. Τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν στο 4%, εκτιμούν αξιωματούχοι στην Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. Αλίμονο εάν στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου τίθεται ζήτημα και τέταρτης σερί αύξησης κατά 25 μ.β.
*Νέα “βουτιά” για την PacWest- έως 28%- μετά την είδηση πως σε μόλις μία εβδομάδα οι εκροές έφθασαν στο 10% των συνολικών καταθέσεων.
*Οι έξωθεν πιέσεις αλλά και το “μούδιασμα” (με αφορμή και το debate σύμφωνα με μερίδα χρηματιστών) έβαλαν φρένο στο ανοδικό 7Χ7 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αξία συναλλαγών στα 73,4 εκατ., τα 10,4 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, ενώ σε μόλις 3 εισηγμένες (ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς) πραγματοποιήθηκαν τα, σχεδόν, 30 εκατ. ( ! ). Θα επιμένει η DeA πως αυτή δεν είναι ώριμη αγορά, ούτε χρηματιστήριο με προοπτική επανόδου στην κατηγορία των αναπτυγμένων. Συζητήθηκε χθες το γεγονός πως, η διόρθωση για την μετοχή της Alpha Bank (-2,18%) ήταν μεγαλύτερη της Πειραιώς (-0,43%) που λόγω MSCI θα δικαιολογούσε περισσότερη προσφορά.
*Συνεχίζει να οδηγεί η Coca Cola/3E. Νέα άνοδος 1,11% στα 29,10 ευρώ, με αποτίμηση στα 10,895 δισ. ευρώ. Από τα 18 ευρώ μέσα Μαρτίου 2022, από 20,7 ευρώ αρχές Ιανουαρίου.
*Πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Mytilineos, έως τα 25,24 ευρώ με αγορές από τα χαμηλά ημέρας.
*Δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα η αγορά από την αλλαγή CEO στην Fourlis. Η αποχώρηση του Απόστολου Πεταλά-μετά από 17 χρόνια στον όμιλο- η έλευση του Δημήτρη Βαλαχή. Από την Global Finance (του Άγγελου Πλακόπητα) για τους παλαιότερους, στον Νηρέα-Σελόντα και το πέρασμα από την Folli Follie (όταν τον είχε ορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) στον όμιλο Fourlis. Πάντως από την εποχή/θητεία του στις “ιχθυοκαλλιέργειες” (2018) ενθυμούμαι δηλώσεις του για την “δημιουργία μίας μεγάλης εταιρείας προς όφελος της χώρας”.
*Σε νέο υψηλό η μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ, με νέα άνοδο 2,31% στα 7,10 ευρώ. Έχει ενισχυθεί 11,14% σε διάστημα ενός μήνα, με αγορές και από την πλευρά των βασικών μετόχων (μελών οικογένειας Τσινάβου).
*Στη Λάρισα ήταν προχθές στελέχη της Wall Mart για επαφές με ανθρώπους της Μέλισσα-Κίκιζας. Γνωστό ότι, η εταιρεία ζυμαρικών-προϊόντων διατροφής υπέγραψε συμφωνία προώθησης σειράς κωδικών της στο δίκτυο του αμερικανικού κολοσσού. Σε αναζήτηση διαδόχου brand ambassador του Στέφανου Τσιτσιπά, οι επιτελείς της ιστορικής εταιρείας. Με τον Στέφανο κατέκτησαν την πρώτη θέση στις πωλήσεις ζυμαρικών εκτοπίζοντας τους Ιταλούς της MISKO/Barilla. Για αυτό και το νέο πρόσωπο θα πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ακούγονται ονόματα αθλητών, καλλιτεχνών κ.α.
*Με την αποπληρωμή του υπέρογκου (διεθνούς) ομολόγου (που είχε συναφθεί με υπέρβαρους όρους, από την προηγούμενη διοίκηση) η νυν δεν είχε λόγο να συνεργάζεται με τους οίκους αξιολόγησης για το rating του. Έτσι, στο πλαίσιο της περικοπής εξόδων διακόπηκε η συνεργασία με την Fitch Ratings και την Standard & Poor’s.
*Διάβαζα (στον Χαμαιλέοντα/euro2day) πως, “εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να συζητηθεί στο credit committee της Εθνικής Τράπεζας η χρηματοδότηση της First Sentier για την απόκτηση έως 67% του μ.κ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Εφόσον εγκριθεί, Εθνική και Πειραιώς χρηματοδοτούν (50%-50%) τα περίπου 850 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια κοινοπρακτούν σε Alpha Bank και Eurobank για να μειώσουν την έκθεση τους.
*Όταν η DeA σημείωνε πως το ΙΡΟ για το 30% του μ.κ του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” δεν επρόκειτο να προχωρήσει καν στο 9μηνο (2023), ορισμένοι “ειδήμονες” προεξοφλούσαν την είσοδο του για Μάρτιο-Ιούνιο. Σήμερα η στήλη επανέρχεται με αναφορά σε μία λεπτομέρεια για να σημειώσει πως η διαδικασία δεν θα προχωρήσει-και εάν- νωρίτερα από το πρώτο 3μηνο του 2024. Μετοχική σύνθεση: Υπερταμείο (25%), ΤΑΙΠΕΔ (30%), AviAlliance GmbH (26,7% + 8 μετοχές), AviAlliance Capital (13,3%) και οικογένεια Δημ. Κοπελούζου (5% + 8 μετοχές). Αρχικά το προσφερόμενο 30% (με option για διάθεση του 10% στους Καναδούς με premium) υπολογιζόταν πως, θα μπορούσε να τιμολογηθεί στα 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ. Αυτή η εκτίμηση αρχές Ιανουαρίου 2023. Πρόσφατη μελέτη (με προοπτική 5ετίας) δικαιολογεί μεγαλύτερο τίμημα, ακόμη και έως 15%, που εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση (2023-2024), μπορεί να φτάσει και το 18%. Συνεπώς, εύλογο το ερώτημα γιατί να βιαστεί λ.χ η πλευρά του Δημ. Κοπελούζου για το 2023 και να μην το ξανά δει το 2024;
*Σας πηγαίνω λίγους μήνες πίσω: τέλη Νοεμβρίου στην τηλεόραση του Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, “εντός του 2023 η εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος στο ΧΑ. Αισιόδοξος και για την εισαγωγή μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών…”. Στην κρίση σας, επειδή είδα χθες (DarkRoom/nemoney) για έναν καυγά που ξέσπασε στην ΕΧΑΕ μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Οι τελευταίοι “πήραν τα όπλα” και τα έβαλαν με την διοίκηση για την πολιτική αποδοχών, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά μόνο στα μέλη του δ.σ., αλλά και κάποια στελέχη. Η διοίκηση προσέλαβε νέα στελέχη με υψηλές αμοιβές και έτσι δημιουργήθηκε μισθολογικό χάσμα με τα παλιότερα στελέχη”. Αυτό είδα και το μεταφέρω, καθώς ο Γιάννος Κοντόπουλος την έχει την ροπή προς τις υψηλές αποδοχές. Αυξήσεις που εισηγείται η διοίκηση στο δ.σ που φυσικά και της εγκρίνει και τα σχετικά.
*Για την “πολιτική” ματιά της ΑΧΙΑ τα είχαμε πει τελευταία, καθώς την είχαμε θεωρήσει εξαιρετικά οξυδερκή. Η χρηματιστηριακή επανήλθε με ακόμη μία ενδιαφέρουσα ανάλυση της κατάστασης (5+η σημερινή συνεδριάσεις πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου). Συνοπτικά τα βασικά: η ΝΔ επανακτά το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε μετά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ “τσιμπάει” αλλά με βραδύτερο ρυθμό με αποτέλεσμα να “δείχνει” διαφορά όχι μικρότερη των έξι ποσοστιαίων μονάδων. Το όριο του 3% περνούν- μέχρι τώρα- έξι κόμματα. Συνεπώς, ΝΔ με 35%-36% εκλέγει 120 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ έως 98 και ΠΑΣΟΚ έως 34 βουλευτές. Πάντα σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, εάν η ΝΔ πετύχει ένα ποσοστό 35%-36% στις 21 Μαΐου, τότε είναι πολύ πιθανό να προσφύγει σε δεύτερη παρά να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Τα μεταφέρω, όπως τα έχει στην ανάλυση της η χρηματιστηριακή.
*Από τα καθ’ ημάς: στις Καλπολογίες διαβάζω πως στη Β’ Πειραιά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έχει “αέρα” πρωτιάς. Το σινάφι μας, που λέγαμε. Ο γράφων δεν ψηφίζει ΝΔ αλλά η DeA στηρίζει τον Δημήτρη, για αυτό όσοι της Β’ Πειραιά (όχι απαραίτητα μόνο οι Ολυμπιακοί)…. τον “πρώτο σταυρό” στο πρόσωπο του. Οι Γλυφαδιώτες (Νότιος Τομέας) έχουν επιλογή: Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
*Ολιγομελές press trip σήμερα στο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay/Αγιος Νικόλαος.