Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMatrix Pack: Από τη Ριτσώνα σε 61 χώρες με… χάρτινα καλαμάκια

Matrix Pack: Από τη Ριτσώνα σε 61 χώρες με… χάρτινα καλαμάκια

Ανεβαίνοντας στο παγκόσμιο… κύμα του μεγάλου πολέμου κατά των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και ευρύτερα, μια ελληνική εταιρεία εκμεταλλεύτηκε άριστα τη συγκυρία και την «πράσινη» στροφή (και) των επενδυτικών κεφαλαίων, καταφέρνοντας να σηκώσει πολύ μεγάλα ποσά τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταστεί πλέον εκ των κορυφαίων στο είδος της διεθνώς.

Ο λόγος για τη Matrix Pack την όχι και τόσο γνωστή ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το 2009 και με αιχμή τα προϊόντα με βιο-αποδομήσιμες (βιοδιασπώμενες) ιδιότητες, έχει φτάσει να έχει εφτά μονάδες παραγωγής, δέκα κέντρα διανομής, ενώ απασχολεί πάνω από 550 εργαζόμενους!

Διανέμει τα προϊόντα της σε 61 χώρες, έχοντας 650 πελάτες παγκοσμίως, ενώ ανάμεσα στους μεγάλους πελάτες της είναι κορυφαία διεθνή brands από το χώρο των τροφίμων όπως McDonald’s, Burger King και KFC, καθώς και από το οργανωμένο λιανεμπόριο όπως Tesco, Lidl, Aldi, Metro κ.α.

Το 2022 έκανε κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ, φέτος θα φτάσει τα 43 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, έχει υπογεγραμμένα συμβόλαια που το 2024 θα φέρουν τζίρο πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Τα εργοστάσια για χάρτινα καλαμάκια βρίσκονται στην Ελλάδα (τρία), στις ΗΠΑ (δύο) και από ένα σε Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία εργοστασίου στη μεγάλη αγορά της Ινδίας. Τα δέκα κέντρα διανομής βρίσκονται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία.

Η Matrix Pack αξιοποίησε την ευρωπαϊκή οδηγία 904/2019 που θεσπίζει απαγόρευση στο πλαστικό καλαμάκι και σταδιακή απόσυρση στα πλαστικά μιας χρήσης, έχοντας καταστεί μια κορυφαία και καινοτόμος παραγωγός παγκοσμίως σε λύσεις συσκευασίας τροφίμων και ποτών. Τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από υπεύθυνα επιλεγμένες πρώτες ύλες, δεν περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες (PFAS-free), διατίθενται μέσω πιστοποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού, προσφέρουν υψηλή απόδοση και διατίθενται σε ανταγωνιστική τιμή.

Τα προϊόντα που παράγει

Η εταιρεία παράγει χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, χάρτινα καλαμάκια για βιομηχανική χρήση σε συσκευασίες γάλακτος και χυμών, καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου, επιτραπέζια σκεύη τροφίμων από fiber χαρτιού και χάρτινα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης.

Πωλήσεις και νέες επενδύσεις

Όπως τόνισε χθες ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος (φωτό) η Matrix Pack είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, ενώ οι άλλες δύο είναι η Tetrapak και η κορεάτικη Seoil. Όλη η προσπάθεια των τελευταίων ετών, έχει υποστηριχτεί από ίδια κεφάλαια αλλά και τραπεζικό δανεισμό, ενώ υπολογίζεται ότι φέτος θα μηδενίσει τις ζημιές και το 2024 θα είναι κερδοφόρο.

Στην εταιρεία μπήκαν και ίδια κεφάλαια, 16 εκατ. ευρώ σηκώθηκαν από τις τράπεζες, και 8,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, το 35% των μετοχών της εταιρείες έχει περάσει πλέον στο fund ελληνικών συμφερόντων SouthBridge2. Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο, η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου το 2024 με τη συμμετοχή ισχυρών ξένων επενδυτών, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Η εταιρεία υλοποιεί νέες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα μισά προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ