Η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ. Η έντονη φημολογία γύρω από την τιμή στην οποία θα αντληθούν τα νέα κεφάλαια εκτός από την σημαντική πίεση στην μετοχή της τράπεζας άλλαξε το κλίμα οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις που σταδιακά επηρέασαν όλο το ταμπλό της αγοράς.
Παρά την επιτυχή άντληση 2,5 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας και κάποια καλά αποτελέσματα έτους από τις εισηγμένες (Cenergy, Πετρόπουλος, Viohalco) το κλίμα μεταβλητότητας διατηρήθηκε έως το τέλος της εβδομάδας προϊδεάζοντας για την συνέχεια.
Φαίνεται ότι υπό της παρούσες συνθήκες, η συνέχιση της ανοδικής τάσης περνάει μέσα από τον περιορισμό της διακύμανσης των τραπεζικών μετοχών και δη της Τράπεζας Πειραιώς καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφοροποιηθεί το συστημικό group, όταν η μεταβλητότητα πατάει σε διψήφιο ποσοστό. Το ζητούμενο επομένως είναι η διευκρίνηση ή ο περιορισμός των σεναρίων που αυτή την στιγμή κάνουν το γύρο της αγοράς δεδομένου ότι το διάστημα που μεσολαβεί έως τον Απρίλιο σε όρους χρηματιστηριακού χρόνου είναι εξαιρετικά μεγάλο, οι δε συνθήκες lockdown σε διάφορους οικονομικούς κλάδους δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται άμεσα.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι εβδομάδες ανόδου και αφού κατέγραψε νέο υψηλό 13 μηνών στην συνεδρίαση της Τετάρτης, υποχώρησε γρήγορα προς τις 830 μονάδες. Στα θετικά των ημερών της διόρθωσης είναι η, αποφόρτιση της υπεραγορασμένης εικόνα των ταλαντωτών μετά από ένα τριήμερο συνεχών πωλήσεων.
Λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε αλλά και της κλίσης της ανόδου τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Προς το παρόν, η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης καθώς και ο MACD φαίνεται να επιμένει ανοδικά ακόμα και στο ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα επίπεδα στήριξης.
Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες. Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει «πάτημα» στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και το χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των ταλαντώσεων που προκαλούν τα τραπεζικά απόνερα στις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως σε πιο μικρή έκταση καθώς ο κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της Αγοράς.
Έντονο στίγμα ανακοινώσεων αποτελεσμάτων την επόμενη εβδομάδα
Με εντονότερο χρώμα από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αναμένεται η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Την Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Intercontinental ΑΕΕΑΠ, ενώ είναι προγραμματισμένη και η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα χρήσης της Epsilon Net. Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα εταιρείες όπως Fourlis, Alpha Bank και Τιτάν, ενώ την Τέταρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της Motor Oil. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες παρουσιάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων των Autohellas και Fourlis.
Το χρηματιστήριο την προσεχή Πέμπτη 25 Μαρτίου θα παραμείνει κλειστό λόγω της εθνικής εορτής της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής.
*O Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ