Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟίκος DBRS: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (low)

Οίκος DBRS: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (low)

Δεν άλλαξε την πιστοληπτική βαθμολόγηση της Ελλάδας ο καναδικός οίκος DBRS, που χθες διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση στο BB (low), διατηρώντας παράλληλα σταθερό outlook. Ο καναδικός οίκος υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει πληγεί από την «βύθιση» του τουρισμού, κλάδος με μεγάλη συμμετοχή στο ελληνικό ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον οίκο DBRS, η επιβεβαίωση των σταθερών προοπτικών αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα εισήλθε στην τρέχουσα κρίση μετά από χρόνια υψηλών δημοσιονομικών αποδόσεων και ισχυρά ταμειακά αποθέματα που παρέχουν στη χώρα τη δημοσιονομική ευελιξία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η τρέχουσα κρίση θα επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε απότομη μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020, αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και της μεγάλης υποχώρησης του τουρισμού ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης στηρίζεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη. Επίσης αναφέρει πως από τη στιγμή που εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μετά τις σημαντικές δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα έχει διατηρήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική ως την κρίση, οδηγώντας σε πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων και υπέρβασης των στόχων, οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

Οι επόμενες αξιολογήσεις μέσα στο 2021

Αναφορικά με τις επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας το 2021, έχουν ως εξής:

Στις 23 Απριλίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s (ΒΒ- σταθερές προοπτικές).

Στις 21 Μαΐου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s (Ba3 σταθερές προοπτικές).

Στις 16 Ιουλίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch (ΒΒ σταθερές προοπτικές).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ