Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣHELLENiQ ENERGY: Πράσινο φως από τη ΓΣ στις αλλαγές καταστατικού-Τον Φεβρουάριο αποφάσεις...

HELLENiQ ENERGY: Πράσινο φως από τη ΓΣ στις αλλαγές καταστατικού-Τον Φεβρουάριο αποφάσεις για το μέρισμα του 2023

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένεται να αποφασιστεί οριστικά το ύψος του μερίσματος, που θα δοθεί στους μετόχους της HELLENiQ ENERGY (ΗΕ), για τη χρήση 2023, με βάση όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Όλα αυτά την ώρα που η Γ.Σ. ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 20 του καταστατικού της εταιρείας για μείωση του αριθμού των μελών του δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης.

Ειδικότερα σε σχέση με το μέρισμα άφησε ανοιχτό το “παράθυρο” αύξηση, καθώς συνήθως η διανομή κινείται μεταξύ 0,40 και 0,50 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας πως “είναι δύσκολο να προβλέψουμε το τελικό μέρισμα της εταιρείας για το 2023. Το 2023 είναι μία πολύ καλή χρονιά. Η διοίκηση θα κάνει πρόταση για αυξημένο μέρισμα. Η πρόταση θα έρθει τον Φεβρουάριο του 2024 με τα τελικά αποτελέσμα της χρήσης” ανέφερε.

Κατά τα λοιπά, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της HELLENiQ ENERGY άναψε πράσινο φως στις αλλαγές καταστατικού. Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, η  σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση κλήθηκε  να τροποποιήσει το πλαίσιο αυτό ώστε αν το ποσοστό διαμορφωθεί μεταξύ 25% έως 35%, ο μέτοχος να μπορεί να διορίζει τρία μέλη. 

Υπενθυμίζεται ότι POIH Investments Limited, έμμεσα μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH») του Ομίλου Λάτση, από την 8.12.2023 κατέχει 123.510.479 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 40,41% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, έναντι ποσοστού 47,12%, που κατείχε πριν την 8.12.2023. Σημειώνεται ότι η POIH Investments Limited κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της PΟΙΗ.

Παράλληλα,  το Ελληνικό Δημόσιο, έμμεσα, μέσω της συμμετοχής του στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» («ΕΕΣΥΠ»), μέσω της συμμετοχής της ΕΕΣΥΠ στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» («ΤΑΙΠΕΔ»), από την 08.12.2023 κατέχει 95.301.987 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,18% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, έναντι ποσοστού 35,48% που κατείχε πριν την 8.12.2023. 

Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση για την έκτακτη Γ.Σ., “η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά στο άρθρο 20 και προβλέπει τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει τρία (3) μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη που έχει το ισχύον Καταστατικό για δυνατότητα διορισμού τεσσάρων (4) μελών σε περίπτωση που το εν λόγω ποσοστό υπερβαίνει το 35%, παραμένει ως έχει.”

Σημειώνεται, ότι με βάση όσα τόνισε η διοίκηση της εταιρείας της HELLENiQ ENERGY (ΗΕ), σε πρόσφατη εορταστική δημοσιογραφική συνάντηση, σε σχέση με το πλάνο διοίκησης, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά το ότι διαθέτει πλέον ποσοστό στο μετοχικό σχήμα, κάτω του 35%, θα συνεχίσει να διορίζει τρία μέλη στο διοικητικό συμβουλίου ακόμη. Κι αυτό παρά το ότι το καταστατικό προέβλεπε ότι με χαμηλότερα του 35% ποσοστά, θα  έχει μηδενική παρέμβαση στο ΔΣ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ