Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSHelleniq Energy: Οι αντοχές των υδρογονανθράκων, το γεωοικονομικό πόκερ και η Lucoil

Helleniq Energy: Οι αντοχές των υδρογονανθράκων, το γεωοικονομικό πόκερ και η Lucoil

Σε κρεσέντο επενδύσεων στρατηγικού τύπου που θα απλώσουν το επιχειρηματικό αποτύπωμα του ομίλου Helleniq Energy σε πολλές χώρες των Βαλκανίων βρίσκεται το management της εισηγμένης. Σε μια συγκυρία μεγάλων αλλαγών σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπου υπάρχει επανατοποθέτηση των ισχυρών δυνάμεων μετά τις δραματικές εξελίξεις αρχικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα με τη «φωτιά» στη Μέση Ανατολή, ο ενεργειακός κλάδος οριοθετεί τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, στα Βαλκάνια και ευρύτερα, λαμβάνει χώρα ένα γεωοικονομικό και γεωπολιτικό πόκερ για τη διαμόρφωση και την οριοθέτηση των οδών διοχέτευσης των καυσίμων, αλλά και χάραξης συνολικά των νέων ισορροπιών στον ενεργειακό τομέα.

Έτσι, μετά τη σημαντική εξαγορά έξι φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 26 MW, στην Κύπρο που ο όμιλος Helleniq Energy ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη χώρα σε πάνω από 40 MW, προ ημερών ο επικεφαλής του Group κ. Ανδρέας Σιάμισιης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία.

Μιλώντας πρόσφατα στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, ανέφερε ότι η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα αυτό «και θα δούμε πώς θα πάνε». Παρά το γεγονός, όπως επισήμανε ο ίδιος, στο πρόγραμμα ανάπτυξης Vision 2025 δεν προβλέπεται η δέσμευση σημαντικών κεφαλαίων σε assets όπως τα διυλιστήρια (σσ. καθώς θεωρούνται πηγές ενέργειας που έχουν ημερομηνία λήξης), ωστόσο, θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση το διυλιστήριο της Lukoil, λόγω της ισχυρής θέσης που έχει η εταιρεία στην αγορά καυσίμων της Βουλγαρίας, αλλά και λόγω της εγγύτητας με τη γειτονική χώρα.

Ο κ. Σιάμισιης, πάντως, πρόσθεσε ότι η πώληση της Lukoil κυκλοφορεί ως φήμη εδώ και ενάμιση χρόνο, με το θέμα να συνδέεται και με πολιτικές αποφάσεις εκτός από τα επιχειρηματικά κριτήρια.

Το γεγονός ότι μια τέτοια εξαγορά δεν περιλαμβάνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά η εταιρεία την εξετάζει ως πρόκληση, πιθανότατα μπορεί να ερμηνευτεί διττά. Αφενός ως μια ευκαιρία που προκύπτει στο… δρόμο, καθώς, η φυγή από το πετρέλαιο θα είναι πολύ πιο αργή απ’ ότι όλο το σύστημα είχε προβλέψει έως πριν δύο χρόνια, αφετέρου ως συμμετοχή στο ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό… παιχνίδι στρατηγικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σημαντικότατες ασφαλώς πολιτικές και εθνικές προεκτάσεις.

Άλλωστε, όπως τόνισε στην ίδια ενημέρωση ο κ. Σιάμισιης, η ζήτηση για υδρογονάνθρακες θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα είκοσι χρόνια, παράλληλα με τις προσπάθειες για μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά την προοπτική κατασκευής τρίτης μονάδας φυσικού αερίου από την Elpedison, ο μάνατζερ της Helleniq Energy επανέλαβε τους προβληματισμούς που συνεχίζουν να υπάρχουν για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, λόγω και της ρευστότητας στην αγορά του φυσικού αερίου. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να δεσμεύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», επισήμανε ο ίδιος. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «ζωντανό project, αλλά όχι στη φάση λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης».

Ο σχεδιασμός των «πράσινων» επενδύσεων

Για την περαιτέρω ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας από τον όμιλο, αναφέρθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προώθησης έργων ΑΠΕ θα προέλθει από το υφιστάμενο pipeline, χωρίς, όμως, να αποκλείονται νέες εξαγορές έργων. Δεν θα είναι απαραίτητα έργα εν λειτουργία, θα μπορούσαν να είναι και έργα υπό ανάπτυξη σε διάφορα στάδια, διευκρινίστηκε.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η Helleniq Renewables διέθετε στο τέλος του 3ου φετινού τριμήνου εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 0,7 GW στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, μετά και την ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Στόχος, μετά και τις επενδύσεις που προαναφέρθηκαν αλλά και μετά από αυτές που θα έρθουν, είναι η επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,2 GW.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ