Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑH «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ράλι τιμών στην ενέργεια

H «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ράλι τιμών στην ενέργεια

Σειρά μέτρων που ξεκινούν από τις επιδοτήσεις και καταλήγουν σε μηχανισμούς κοινής προμήθειας φυσικού αερίου ώστε να «χτιστούν» κοινά ευρωπαϊκά αποθέματα με διασφάλιση καλύτερων τιμών προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ανάχωμα στην κρίση τιμών.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το σχετικό «μενού» μέτρων που θα «κλειδώσει» στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ της επόμενης εβδομάδας. Από αυτά τα μέτρα στη συνέχεια οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να επιλέξουν στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα νοικοκυριά.

Για άλλη μια φορά πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεραμύνεται το σχεδίου «πράσινης» μετάβασης τονίζοντας ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και η προώθηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα είναι η λύση. Γιαυτό και υπάρχει σύσταση για επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ειδικά σε έργα αποθήκευσης.

Με βάση, πάντως, πληροφορίες, οι προτάσεις μέτρων είναι μεταξύ άλλων οι εξής::

•        Εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις για τη στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων

•        Προστασία των πιο φτωχών νοικοκυριών από αποκοπές ρεύματος

•        Δυνατότητα για αναστολές πληρωμών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος

•        Προσωρινή μείωση φόρων και τελών σε ενεργειακά προϊόντα

•        Δυνατότητα για κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, που ωστόσο όμως δε θα αντιβαίνει το δίκαιο ανταγωνισμού.

•        Σύστημα κοινών προμηθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποσοτήτων φυσικού αερίου ώστε να υπάρξει καλύτερη διαπργμάτευση στις τιμές.

Παράλληλα μεσοπρόθεσμα η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία αλλαγής παρόχου στις αγορές ρεύματος, αλλά και η δημιουργία μηχανισμού για προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου στην περίπτωση χρεοκοπιών εταιριών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ