Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSGolden Visa: Έρχεται αύξηση του ορίου επένδυσης στις "ακριβές" περιοχές

Golden Visa: Έρχεται αύξηση του ορίου επένδυσης στις “ακριβές” περιοχές

Πιο “ακριβή” γίνεται η διαδικασία απόκτησης της Golden Visa με τροπολογία που  κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα κι έχει στόχο να “φρενάρει” την εισερχόμενη ζήτηση από το εξωτερικό για κατοικίες που θα μπρούσαν να αξιοποιηθούν από ντόπιους.

Συγκεκριμένα, η  σχετική τοπολογία θα φέρει αύξηση του ορίου της “Χρυσής Βίζας” (Golden Visa) στα  800.000 ευρώ, για συγκεκριμένες περιοχές. 

Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το σχετικό “σήμα” κατά την τοποθέτησή του στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” από το βήμα της Βουλής.   Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πιθανότητα να γίνει νέα αύξηση του ορίου επενδύσεων, που θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων.  “Θα ανακοινώσουμε σύντομα περαιτέρω αύξηση του ορίου επενδύσεων” είχε επισημάνει ο Πρωθυπουργός. “Και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά. Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ” είχε τονίσει, ωστόσο είχε διευκρινίσει πως “η Χρυσή Βίζα αφορά επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα που μισθώνει κάποιος”, τονίζοντας, πάντως, πως δεν είναι η Χρυσή Βίζα ο λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων. “Μόνο 7% των αγορών αφορούσε Golden Visa. Δεν επηρέασε την αύξηση των τιμών” είχε πει.

Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο “μάτι” των νέων παρεμβάσεων εξετάζεται να μπουν περιοχές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του  διεθνούς ενδιαφέροντος. Εκεί  το όριο της Golden Visa εξετάζεται να αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το πέρυσι, το όριο για απόκτηση “Χρυσής Βίζας” από αγοραστές ακινήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι τα 500.000 ευρώ.

Πάντως, είναι ανοιχτό είναι το σενάριο να διατηρηθεί το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ στις περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση, όπως γίνεται στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, ώστε πράγματι να δημιουργηθεί νέα ζήτηση και να αυξήσουν τις επενδύσεις.  

Στις υπόλοιπες περιοχές με ικανό αλλά όχι τόσο έντονο ενδιαφέρον το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ. 

Τα έσοδα

Σημειώνεται πάντως ότι, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία, το πρόγραμμα που κινήθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το 2023 συγκεντρώνοντας πάνω από 210 εκατ. ευρώ το μήνα ή 2,544 δισ. συνολικά. 

Από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δις. ευρώ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ