Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιος θα φέρει την ανάπτυξη του 3%;

Ποιος θα φέρει την ανάπτυξη του 3%;

Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης. Η Μεγάλη Βρετανία μπήκε σε ύφεση. Η Γερμανία κρατιέται οριακά -η Deutsche Bankπροβλέπει μικρή ύφεση και η Κομισιόν οριακή ανάπτυξη- ενώ στην Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών μόλις χθες αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης προαναγγέλοντας μάλιστα περικοπές δαπανών σε χρονιά ολυμπιακών αγώνων.

Και εδώ σε εμάς; Τα σύννεφα παραμένουν πυκνά. Ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,9% τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατεβάζει τον πήχη στο 2,3% και η DeutscheBank, σήμερα στο 1,1%. Είναι ένα ζήτημα επίσης ότι τρεις από τους καλύτερους πελάτες του ελληνικού τουρισμού, ο Γάλλος, ο Γερμανός και ο Βρετανός, αντιμετωπίζουν… ζόρια τη στιγμή που το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα είναι φέτος ακόμη ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. Το βασικό ερώτημα επομένως παραμένει: Βγαίνει το +2,9%; Η ελληνική πλευρά έχει ποντάρει πάρα πολλά στην αύξηση των επενδύσεων και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν από την πορεία της εγχώριας κατανάλωσης. Η χρονιά ξεκινά με αυξήσεις εισοδημάτων σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα) αλλά στην πράξη θα φανεί αν η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών θα στηρίξει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. 

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς όσο αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης. Αν το 2023 κλείσει με κάτι καλύτερο από το προγραμματισμένο +2,2%, θα αναπτυχθεί μια δυναμική. Αν όχι, το παιχνίδι θα γίνει… ντέρμπι. Και από την πορεία του ΑΕΠ εξαρτώνται πολλά: τα φορολογικά έσοδα, η πορεία του χρέους είναι μόλις δύο από αυτά. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ