Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗG7: Στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα

G7: Στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών επισήμανε στη Ρωσία την ετοιμότητά της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, ενώ έδωσε στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ευκαιρία να πάρει με το μέρος του χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία.

Η δυσπιστία έναντι της Κίνας ως εμπορικού εταίρου και η αποφασιστικότητα να βοηθηθεί η Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας ήταν τα κεντρικά μηνύματα που εστάλησαν από τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου κατά τη σύνοδό τους στην πόλη της Χιροσίμα.

Όμως την ώρα που οι ηγέτες της G7 άρχισαν να ολοκληρώνουν σήμερα την τριήμερη συνάντησή τους, η Ρωσία ισχυρίσθηκε ότι κατέλαβε τελικά την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από πολιορκία μηνών, που σηματοδότησε την πιο αιματηρή μάχη του πολέμου.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς- συζήτησαν για το πώς θα πρέπει να απαντήσουν την ώρα που η σύγκρουση, που άρχισε πέρυσι το Φεβρουάριο, παρατείνεται. Τα ενδεχόμενα κοινά προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στα αμερικανικής κατασκευής πολεμικά αεροπλάνα F-16 ήταν ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να περιμένει πως θα πετύχει στην εισβολή της παρατείνοντας τη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Ουκρανία δεν κέρδισε δεσμεύσεις για να της παραδοθούν τα αεροπλάνα, όμως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους ηγέτες της G7 πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τα κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στα F-16.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ