*Σε αναμονή των ανακοινώσεων του Τζερόμ Πάουελ οι επενδυτές στην Wall Street. Λίγο ως πολύ προεξοφλημένη η τακτική της FeD στο επιτοκιακό, θα έχει ενδιαφέρον η πολιτική της όσον αφορά-κυρίως- την ποσοτική σύσφιξη. Η προσοχή και στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου 3μηνου 2023. Πάντως, μικτές τάσεις στην χθεσινή συνεδρίαση: άλμα 7% για τη μετοχή της General Motors καθώς τα μεγέθη 2023 ήταν καλύτερα των προβλέψεων, βουτιά 4% για την Whirpool που ήταν κατώτερα. Συνέχεια με Apple, Meta, Alphabet e.t.c.
*Στην Αθήνα το monitoring των funds. Τα 35 plus δισ. προσφορές για το 10ετές που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ ως μέγεθος είναι εντυπωσιακό, συνάμα ενδεικτικό της “ζέσης” των ξένων για ελληνικά assets. Συνοπτικά, καθώς η DeA πρώτη είχε προϊδεάσει- από νωρίς την Δευτέρα, με το σχόλιο του Βασίλη Γούλα– ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε με τη μία το 40% του ετήσιου προγράμματος εκδόσεων (ύψους 10 δισ.) η διαφορά της προσφοράς σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του 2023 ήταν 13 δισ. περισσότερα, το δε κόστος 105 μ.β χαμηλότερο/φθηνότερο. Δεν γίνεται να μην (απο)δοθούν τα εύσημα στον επικεφαλής του Οργανισμού, Δημήτρη Τσάκωνα και την ομάδα του. Για πολλοστή φορά και μέχρι την επόμενη. Όπως μου εξηγούσε εκπρόσωπος primary dealer ένα σημαντικό μέρος της (υπερ)προσφοράς οφείλεται στην “επενδυτική βαθμίδα”, εξίσου σημαντικό όμως και στην προεξόφληση ότι στις 15 Μαρτίου και ο Moody’s θα εντάξει το αξιόχρεο στην κατηγορία investment grade. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η συγκεκριμένη αγορά αλλάζει διάδρομο.
*Όπως και ο ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με όσα σημείωνε ο Απόστολος Σκουμπούρης. Φανταστείτε, σε μόλις μία εβδομάδα με την “έξοδο” του ΟΔΔΗΧ και την τροχοδρόμηση για το 19% του μ.κ του αερολιμένα οι προσφορές των ξένων θα ξεπεράσουν συνολικά τα 40 δισ. Εάν συνυπολογίσουμε τι ποσά έχουν αντληθεί τον Ιανουάριο, μέσω εντόκων, senior bonds (Eurobank, Εθνική), εταιρικών ομολόγων (Autohellas) το “ταμείο” είναι πολύ συν. Το χαμηλότερο κόστος που επιτεύχθηκε για το GR10Y το πιθανότερο είναι πως θα “τιμολογηθεί” ανάλογα και στις εκδόσεις που ακολουθούν.
*Το σημείωνε και χθες η στήλη για την ΔΕΗ και την αποτίμηση πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με άλλων χωρών του Νότου. Την πορτογαλική EdP για παράδειγμα. Τι σημαίνει (και) για την ΔΕΗ η “απόδοση” του 10ετούς; πως η διοίκηση θα πετύχει ανταγωνιστικά κόστη όταν θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, πιθανότατα μέσω ευρωομολόγων. Μόνο το 2024 η ΔΕΗ προγραμματίζει επενδύσεις 3,4 δισ. και συνολικά 9 στην 3ετία 2024-2026.
*Τι σημαίνει (και) για το placement του 27% του μ.κ της Πειραιώς, που έχει το ΤΧΣ; ότι η ζήτηση θα υποχρεώσει ακόμη και τους πιο συντηρητικούς να συναινέσουν στην διάθεση όλου του ποσοστού και με τη μία. Υπολόγιζε η DeA πως σε ενδεχόμενη (δυνητική) αποτίμηση των 5 δισ. της Πειραιώς η διάθεση του 27% θα απέφερε 1,350 δισ. Με το χθεσινό άλμα της μετοχής 4,53% υψηλότερα στα 3,648 ευρώ, ο πήχης αρχίζει να δείχνει συντηρητικός. Αυτό γιατί η χρηματιστηριακή αξία, με βάση την χθεσινή τιμή κλεισίματος είναι-ήδη- στα 4,561 δισ. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου μόνο 440 εκατ. plus θα γράψει; Υπό Κ.Σ μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον στόχο.
*Για τα mezzanine τα σημειώναμε (και) χθες, για ακόμη μία (πολλοστή) φορά. Σερβιρίστηκαν και τα 4 πάλι σε τιμές έως και 10% ακριβότερα. Έτσι όπως πάνε, για…χαβιάρι, σε λίγο.
*Νέο υψηλό για τη μετοχή της Ideal Holdings. Στην περίπτωση της δεν χρειάζεται κάτι πέραν της υπομονής. Για διψήφια απόδοση στο 3μηνο χωρίς έγνοιες και άγχη.
*Τα ίδια και για την ElvalHalcor, νέο υψηλό στα 2,395 ευρώ η μετοχή. Στα 898 εκατ. η αποτίμηση, άλλα 102 εκατ. υπολείπονται για το club των billionaires. Στην σημασία της συμφωνίας με τα ισπανικά ναυπηγεία Amon και τι σημαίνει ευρύτερα για έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην “έλαση”, τα σημείωνε χθες η DeA.
*Είδα χθες (mononews) την ανάλυση της Morgan Stanley για την Ryanair. Με την συλλογιστική των αναλυτών του αμερικανικού οίκου η Aegean θα έπρεπε να είναι στα 1,4 δισ. αντί του 1,063 δισ. που αποτιμάται σήμερα. Από τον Μάιο όποιος περνάει από την παραλιακή θα βλέπει “ιδίοις όμμασι τις κατασκευές του “Ελληνικού” να αποκτούν ύψος. Αυτό για την Lamda Development θα αρχίσει να προεξοφλείται επενδυτικά κανά 2μηνο νωρίτερα. Το χθεσινό συν 3,24% στα 7,02 ευρώ με συναλλαγές 215 χιλ. μτχ με έβαλε σε σκέψεις, λες να;
*Στα 2,5 δισ. υπολογίζεται η αγορά των “ηλεκτρικών συσκευών” κ.λ.π αυτής της κατηγορίας. Η ΔΕΗ είναι, ήδη, παρούσα μέσω της “Κωτσόβολος”. Ο ΟΤΕ το επιχειρεί-τελευταία- μέσω της Germanos να αποκτήσει μερίδιο. Εκτός χρηματιστηρίου η “Πλαίσιο” των Γεράρδων, υποθέτω θα έχουν δεχτεί προτάσεις για εξαγορά. Μου κάνει, δυνητικά, το να διεκδικηθεί από έναν μεγαλύτερο παίκτη. Το παρακολουθεί άνθρωπος της στήλης. Όσοι περνούν από την Λεωφόρο Μεσογείων θα έχουν δει τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις/χώρους του πρώην στρατοπέδου Ανχη (ΠΖ) Μιχάλη Πλέσσα. Εκεί θα στεγαστεί το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών της ΔΕΗ- σε εγκαταστάσεις/γραφεία κ.λ.π που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της περιοχής. Για 50 χρόνια έχει μισθώσει η ΔΕΗ- με option για επιπλέον 10 – με το κτηριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί να μπορεί να περάσει στην κυριότητα του ομίλου.
*Mε τα Top Picks της Πειραιώς Securities λέω να κλείσω. Εξαιρετική η δουλειά που επιτελείται υπό τον Κωνσταντίνο Ξένο, για αυτό και αναφέρομαι. «Όσον αφορά το 2024, διατηρούμε μια αισιόδοξη άποψη, αναμένοντας ότι το ΧΑ θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, λόγω του υψηλότερου από τον μέσο όρο ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και της ευνοϊκής αποτίμησης (9,8x 2024e P/E για τις μετοχές που καλύπτει και περιλαμβάνουν περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης). Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν και το 2024, υποστηριζόμενες από την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις και την αναμενόμενη επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων. Μεταξύ των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, η λίστα με τα top picks περιλαμβάνει τη ΔΕΗ, καθώς ο μετασχηματισμός της εταιρείας αποκτά δυναμική, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ελκυστική αποτίμηση, η οποία αναμένουμε να αναγνωριστεί σταδιακά από τους επενδυτές, τη Jumbo, καθώς η εταιρεία παρέχει βιώσιμη αύξηση EPS, διατηρώντας παράλληλα υψηλές πληρωμές μετρητών στους μετόχους, και την Τιτάν. Διατηρούμε την ευνοϊκή μας άποψη για τη Μυτιληναίος, λόγω του σταθερού επιχειρηματικού μοντέλου και της αυξανόμενης παγκόσμιας εμβέλειας, τη ΜΟΗ, λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών διύλισης που υποστηρίζουν το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και τον ΟΠΑΠ, λόγω της ισχυρής θέσης στην αγορά, υποστηρίζοντας υψηλές ταμειακές πληρωμές προς τους μετόχους. Ανάλογα θετική είναι (σε άλλη ξεχωριστή έκθεση) για τις συστημικές τράπεζες».
*Ξεχώρισα το εξής, για την Εθνική: Η ΕΤΕ είναι το δυνητικό Dividend Play του σύμπαντός μας, χάρη στα μεγάλα κεφαλαιακά της αποθέματα, που επιτρέπουν πιο γενναιόδωρες πληρωμές στους μετόχους, πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Αυτό γιατί, σιγά-σιγά “ζεσταίνεται” η αγορά και για τα μερίσματα. Αποτελέσματα 2023 θα ανακοινώσει πρώτη η Πειραιώς, στις 23 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσουν Alpha Bank και Eurobank στις 7 Μαρτίου. Δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία η Εθνική.
*Αυτά για τον Ιανουάριο, δεν πήγε και άσχημα…