Συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα τους φιλόδοξους στόχους αειφορίας και απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ύστερα από τα 50 εκατ. ευρώ που επένδυσε τον περασμένο Μάρτιο στο πρώτο μεγάλο πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ ύψους 650 εκατ. ευρώ, αυτή την εβδομάδα συμμετείχε με 25,5 εκατ. ευρώ στο τρίτο κατά σειρά ομόλογο της Επιχείρησης και δεύτερο με ρήτρα αειφορίας.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ βρήκε στις αρχές της εβδομάδας στις αγορές ζητώντας 350 εκατ. ευρώ, όμως λόγω της μεγάλης ζήτησης, τελικά «σήκωσε» 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσφορές έφτασαν στα 2,3 δισ. ευρώ πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 6,5 φορές με το επιτόκιο να διαμορφώθηκε στο 3,37%.
Μεταξύ των… ξένων επενδυτών λοιπόν που συμμετείχαν σε ποσοστό περίπου 70% στο ομόλογο της ΔΕΗ, ήταν και η EBRD που τοποθέτησε 25,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε Sustainability Linked Bond τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με δύο εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο. Συνάμα, η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).
H τελευταία έκδοση της ΔΕΗ έχει αυξημένη ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) που θα συνδέεται με μείωση των εκπομπών CO2 για χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2024. Το ομόλογο υπάγεται στο αμερικανικό Δίκαιο, είναι επταετούς διάρκειας με λήξη τον Ιούλιο του 2028.
Μεταξύ άλλων, η EBRD σημειώνει ότι η έκδοση βοηθά τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ διαφοροποιώντας τις πηγές της που εστιάζουν πλέον σε μια νέα επενδυτική βάση στη φιλοσοφία ESG. Όπως υπογραμμίζει η τράπεζα, το νέο ομόλογο περιλαμβάνει ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο βιωσιμότητας, με τη ΔΕΗ να δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% έως το τέλος του 2023.
«Η μείωση των ετήσιων εκπομπών CO2 από 23,15 εκατ. τόνους το 2019 σε 10 εκατ. το 2023 είναι ο πιο φιλόδοξος εταιρικός στόχος απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα που έχει υποστηρίξει η EBRD στις περιοχές όπου επενδύει», αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα.
Τέλος, η EBRD επισημαίνει ότι είχε ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα από το 2015 και μέχρι στιγμής έχει τοποθετήσει τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ σε περίπου 80 projects στους τομείς των επιχειρήσεων, στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στην ενέργεια και στις υποδομές.
Υπενθυμίζεται ότι η EBRD υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι δανειακή σύμβαση με τη ΔEΗ για χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξή της στο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης.