Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣEΛΛΑΚΤΩΡ: Τα οφέλη της επένδυσης από τα αιολικά πάρκα

EΛΛΑΚΤΩΡ: Τα οφέλη της επένδυσης από τα αιολικά πάρκα

Μετά το “πράσινο φως” που έλαβε την περασμένη εβδομάδα από την διυπουργική επιτροπή το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ»και EDP Renewables S.A., τα οφέλη είναι πολλαπλά όχι μόνο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη επιδιώκει να αποτελέσει πόλο έλξης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών, να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, να προστατεύσει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στον στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.

H επενδυτική πρόταση αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, με συνολικό προϋπολογισμό €489 εκατ.

Ο συντελεστής ισχύος του έργου ανέρχεται στο 35% και η παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να φτάσει τις 1435GWh/έτος. Το κόστος ανά μεγαβάτ για το έργο φτάνει το 1,04 εκατ. ευρώ ενώ η διάρκεια ανάπτυξης και κατασκευής υπολογίζεται στα 5 έτη. Με την ολοκλήρωσή του πάρκου, το έργο αναμένεται να συμβάλλει στην εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα τόσο στο σκέλος των περιβαλλοντικών παραμέτρων, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όσο και για οικονομικούς λόγους, λόγω της αυξητικής πορείας των τιμών των εκπομπών ρύπων.

Μάλιστα αναμένεται να αποφευχθεί η εκπομπή 1,2 εκατ. τόνων CO2.Επιπλέον, η μετάβαση από τον λιγνίτη γίνεται εφικτή και θα μπορέσει να υποστηριχθεί λόγω του ισχυρού δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτει η Ελλάδα, οι οποίες θα αποτελούν το βασικό εθνικό ενεργειακό μας πόρο, με στόχο να έχουν μερίδιο συμμετοχής 50% ήδη από το 2025.Η πραγματοποίηση του έργου, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου το 5% του συνόλου των προβλεπόμενων από το ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, θα έχει σημαντικά οφέλη και για την τοπική οικονομία.

Σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο συνεπάγεται 635 εκ. ευρώ εγχώρια προστιθέμενη αξία στην 20ετία λειτουργίας των έργων (δηλαδή περίπου 32 εκ. ευρώ ανά έτος).

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ