Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΤα βαν της Ford τα βάζουν... με το σκοτάδι!

Τα βαν της Ford τα βάζουν… με το σκοτάδι!

“Όταν είναι αρκετά σκοτεινά, μπορείς να δεις τ’ αστέρια”, έγραψε κάποτε ο Αμερικανός ποιητής Ralph Waldo Emerson. Καλό είναι αυτό όταν ρεμβάζει και εμπνέεται κανείς, όχι όμως όταν βρίσκεται στο οδόστρωμα. Είτε επισκευάζοντας ένα αυτοκίνητο που έχει πάθει βλάβη, είτε επιδιορθώντας λακκούβες, φτιάχνοντας τη διαγράμμιση, συντηρώντας τις υποδομές φυσικού αερίου και υδροδότησης σε έναν σκοτεινό δρόμο, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η Ford λέει “όχι πια”, καθώς τα επαγγελματικά της οχήματα, εφεξής, θα εφαρμόζουν μια εξαιρετική ιδέα που θα… πολεμά το σκοτάδι.

Μιας και ένα μεγάλο μέρος των εργασιών στο οδικό δίκτυο γίνεται νυχτερινές ώρες, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να ασκούν τα καθήκοντά τους σε περιβάλλοντα υψηλού ρίσκου, προκειμένου να μην διαταράσσεται η ζωή της κοινότητας. Κάθε χρόνο, κάποιοι από αυτούς τραυματίζονται ή χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Ναι, τα οχήματά τους έχουν ανακλαστικά πάνελ, όμως, ο φωτισμός τους εξαρτάται από τους προβολείς των άλλων οχημάτων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, εάν βρίσκονται μετά από μία στροφή.

Τώρα, η Ford επινόησε τα πρώτα στο είδος τους ηλεκτρονικά πάνελ υψηλής ορατότητας (Electronic High Visibility Panels). Αυτά, δεν βασίζονται σε άλλες πηγές φωτός για να είναι ευδιάκριτα, καθώς οι κόκκινες λωρίδες φωτίζονται από ηλεκτρισμό που διαπερνά ένα λεπτό στρώμα φωσφορικού αερίου – μία τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται σε cockpit αεροπλάνων καθώς και σε οθόνες ιατρικού και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Ford δοκίμασε τα πάνελ σε συνεργασία με το Northumbrian Water Group, στη Μ. Βρετανία, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους μηχανικούς να παρακολουθήσουν την αποτελεσματικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες και να αξιολογήσουν τα οφέλη του φωτισμού τους – ακόμα και όταν οι άλλοι οδηγοί παραμελούν να ανάψουν τους προβολείς τους.

Αρχικά, τα Electronic High Visibility Panels είναι διαθέσιμα για τα μοντέλα Ford Transit και Transit Custom στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτά τα μοντέλα, ενεργοποιούνται εύκολα από ένα διακόπτη που βρίσκεται πίσω από το κάθισμα του οδηγού. Το Northumbrian Water Group είναι ο πρώτος εταιρικός πελάτης που προμηθεύτηκε το σύστημα αυτό.2 Η Ford αυτή τη στιγμή εξετάζει την περίπτωση διάθεσης των Electronic High Visibility Panels και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πωλήσεις των Transit και Transit Custom πέρσι ανήλθαν στις 203.074 μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της Ford σε Νο.1 μάρκα στην ευρωπαϊκή αγορά στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων για έκτη συνεχή χρονιά.

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ