Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSDeloitte: Πρόσφατες εξελίξεις σε ζητήματα φορολογίας εισοδήματος

Deloitte: Πρόσφατες εξελίξεις σε ζητήματα φορολογίας εισοδήματος

Στο πλαίσιο των νεότερων αλλαγών και σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη κατάσταση αναφορικά με την κρίση του COVID-19, η Deloitte ενημερώνει σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε ζητήματα φορολογίας εισοδήματος.

Φορολογική μεταχείριση έκτακτου εσόδου λόγω έκπτωσης σε ποσοστό 25 επί του ΦΠΑ και των ρυθμισμένων οφειλών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο υπ’ αριθμ Ε 2207 2020 της Α Α Δ Ε ορίζεται ότι η έκπτωση 25 που χορηγήθηκε στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid 19 θεωρείται έκτακτο έσοδο αλλά δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις και ακόμα και σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, το ποσό που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται δεν φορολογείται, δεδομένου ότι δεν εμπίπτει στην έννοια του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα

Περαιτέρω, ορίζεται ότι αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οποιοδήποτε όφελος αποκομίζουν από τη μείωση φορολογικής τους υποχρέωσης προς τη Φορολογική Διοίκηση, δεν συγκεντρώνει τα εννοιολογικά στοιχεία του εισοδήματος από καμία κατηγορία και συνεπώς δεν αναγράφεται στη φορολογική τους δήλωση.

Παροχή οδηγιών σχετικά με τη διενέργεια αποσβέσεων

Με την εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε με στοιχεία Ε. 2206/2020 παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη διενέργεια αποσβέσεων και ειδικότερα ορίζεται μεταξύ άλλων:

Α. Χρηματοδοτική μίσθωση:

-στην περίπτωση που η μίσθωση χαρακτηρίζεται ως χρηματοδοτική με βάση τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζονται στις διατάξεις των ΕΛΠ ή των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, οι αποσβέσεις διενεργούνται από τον μισθωτή, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο κύριος του παγίου, και όχι από τον εκμισθωτή. Για τον σκοπό αυτό, ο μισθωτής αναγνωρίζει το μίσθιο ως περιουσιακό του στοιχείο, πιστώνοντας αντίστοιχα ισόποση υποχρέωση προς τον εκμισθωτή και το πάγιο αντιμετωπίζεται ως πάγιο κυριότητας του (ιδιόκτητο). Όσον αφορά στον εκμισθωτή, αυτός θα εμφανίζει ως απαίτησή του έναντι του μισθωτή την αγοραία αξία του παγίου.

-Τα προαναφερθέντα εφαρμόζονται για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτονται από την 1.1.2020 και μετά. Επισημαίνεται ότι για τροποποιήσεις συμβάσεων που λαμβάνουν χώρα μετά την 1.1.2020 και αφορούν συμβάσεις που έχουν συναφθεί πριν την 1.1.2020, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του ΚΦΕ, όπως αυτές ίσχυαν κατά τον χρόνο σύναψης της αρχικής μίσθωσης.

Β. Συντελεστές απόσβεσης για ενίσχυση ηλεκτροκίνησης

-Παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τους συντελεστές απόσβεσης για ενισχύσεις ηλεκτροκίνησης, όπως ειδικότερα ορίζονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 24 ΚΦΕ. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι εξακολουθούν να αποσβένονται με συντελεστή 16% τα μέσα μεταφοράς ατόμων, με εξαίρεση τα μέσα μεταφοράς μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. (σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας), για τα οποία εφαρμόζονται αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης, 50% και 25%, αντίστοιχα. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι αποσβένονται με συντελεστή 12% τα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα μέσα μεταφοράς μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ., για τα οποία εφαρμόζονται αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης, 50% και 25%, αντίστοιχα. Εκτός των ως άνω, αποσβένονται με συντελεστή 5% τα αεροσκάφη, οι σιδηροδρομικοί συρμοί, τα πλοία και τα σκάφη, με εξαίρεση μέσα μαζικής μεταφοράς ατόμων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ., για τα οποία εφαρμόζονται αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης, 50% και 25%, αντίστοιχα.

Γ. Προσαυξημένη απόσβεση για εταιρικά επιβατικά αυτοκίνητα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

-Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται προσαυξημένη απόσβεση για εταιρικά επιβατικά μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. Ειδικότερα, χορηγείται έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένη κατά 50% για τις περιπτώσεις δαπανών απόσβεσης που αφορούν στην αγορά εταιρικών οχημάτων μηδενικών ρύπων και 25% για τις περιπτώσεις δαπανών απόσβεσης που αφορούν στην αγορά εταιρικών οχημάτων χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ., για τη δαπάνη απόσβεσης που αναλογεί στο ποσό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) έως τις 40.000 ευρώ. Για το ποσό της δαπάνης απόσβεσης που αναλογεί στο υπερβάλλον των € 40.000 ποσό της ΛΤΠΦ, οι δαπάνες απόσβεσης προσαυξάνονται κατά 25% και 15%, αντίστοιχα.

-Επισημαίνεται ότι την πιο πάνω έκπτωση δικαιούνται όλα τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο θεωρείται πάγιο στοιχείο της επιχείρησης, καθώς και τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που διενεργούν δαπάνες απόσβεσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ., ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά).

-Διευκρινίζεται ότι η επιπλέον έκπτωση σε ποσοστό 50% και 25%, (ή 30% και 15%, κατά περίπτωση) επί των υπόψη δαπανών διενεργείται εξωλογιστικάμε την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στα έτη απόσβεσης των υπόψη εταιρικών οχημάτων.

-Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα εταιρικά αυτοκίνητα είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ., λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στην άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ η ΛΤΠΦ οχήματος κατά μάρκα, μοντέλο, τύπο, παραλλαγή και έκδοση αυτού, είναι η τιμή που προκύπτει από τους υποβαλλόμενους τιμοκαταλόγους στην Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων ή άλλα υπόχρεα πρόσωπα

-Οι ως άνω διατάξεις για τους αυξημένους συντελεστές απόσβεσης εφαρμόζονται από 01.01.2020 εάν τα πάγια χαρακτηρίζονται ως μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, ανεξαρτήτως του χρόνου απόκτησης των εν λόγω παγίων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ