Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Deloitte: Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εμφάνισης του κορωνοϊού

Deloitte: Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εμφάνισης του κορωνοϊού

Για σημαντικές μεταβολές στα μέτρα που αφορούν στη μείωση μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης κατάστασης αναφορικά με την κρίση του COVID-19 κάνει λόγο, η Deloitte.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, τα νεότερα μέτρα σχετίζονται με τις κάτωθι θεματικές:

Επέκταση της προαιρετικής μείωσης κατά 30% για μισθώματα επαγγελματικών μισθώσεων Οκτωβρίου 2020

Με τη νέα ρύθμιση περιορίζεται για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τρέχοντος έτους, αντί από τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 και το αργότερο έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020 που ίσχυε πριν την τελευταία αυτή τροποποίηση, το μέτρο προαιρετικής μείωσης για ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού μισθώματος αναφορικά με μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης που πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του Covid-19

Υποχρεωτική μείωση κατά 40% για μισθώματα επαγγελματικών μισθώσεων Οκτωβρίου 2020

Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Οκτώβριο 2020 επεκτείνεται σε μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που εντάχθηκε για τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες κατά τον μήνα Οκτώβριο σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π οικ.64450/11.10.2020 Κ.Υ.Α., και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον Covid-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του Covid-19.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προσδιορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις των προηγούμενων εδαφίων ανά περιφερειακή ενότητα και ανά κλάδο, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Υποχρεωτική μείωση κατά 40% για μισθώματα επαγγελματικών μισθώσεων Νοεμβρίου 2020

Προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Νοέμβριο 2020 των μισθωτών επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα, η οποία εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου, ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας κατ’ εφαρμογή κανονιστικής πράξης και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί  αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του COVID-19.

Περαιτέρω ορίζεται ότι ο προσδιορισμός των πληγεισών επιχειρήσεων της ως άνω ρύθμισης ανά Περιφερειακή Ενότητα, ανά κλάδο και ανά μήνα, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή αναμένεται να πραγματοποιηθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, νοούνται ως επαγγελματικές και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτήριων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

Μέτρα για τους ιδιοκτήτες- εκμισθωτές φυσικά πρόσωπα

Προστίθεται νέα διάταξη στο άρθρο 13 του Ν. 4690/2020 όπου προβλέπονται τα μέτρα στήριξης των εκμισθωτών από τη μη είσπραξη μισθωμάτων κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, από το μήνα Νοέμβριο τροποποιείται η διάταξη για τη μείωση της οικονομικής απώλειας των εκμισθωτών από την υποχρεωτική μείωση ενοικίων.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι στα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω του COVID-19 και από το μήνα Νοέμβριο 2020 και εφεξής εισπράττουν μίσθωμα μειωμένο κατά 40% (σύμφωνα με τα ανωτέρω) αντί της έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% συνολικού μισθώματος που ίσχυε, θα τους καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στη δήλωση φόρου εισοδήματος της ΑΑΔΕ ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων των μηνών αυτών.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύναται να καθορίζονται οι ειδικότερες διαδικαστικές προϋποθέσεις, η διασταύρωση των στοιχείων, η διαδικασία καταβολής και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Τέλος, συμπεριλαμβάνονται διευκρινήσεις αναφορικά με την διόρθωση λαθών και παραλείψεων σε Δηλώσεις Covid και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ